Money can't buy life — Bob Marley

Money can't buy life — Bob Marley

2009.02.13. | mavo

„None but ourselves can free our minds”
(Marcus Garvey)

Ha csak a Redemption Songot írta és adta volna elő egész életében, én már akkor is istenként néznék fel rá. Amikor aztán megtudtam, nem sokkal az után írta, hogy diagnosztizálták nála a rákot, még mélyebben tisztelni kezdtem érte. Lehetséges, sokan vitatkozni fognak velem, de ez a legszebb dal a szabadságról, amit életemben hallottam, pedig mint tudjuk a szerelem és a szabadság a két leggyakoribb téma a művészetben. Talán azért, mert ez az a két dolog, amit csak mi szerezhetünk meg magunknak: lásd feljebb a Garvey-féle mondatot, ami a Redemption Songba is bekerült, úgy ám.

Hatvannégy éves lett volna múlt pénteken, tudjátok? Az A38 ebből az alkalomból egy hét múlva egy nagyon komoly, monumentális koncertet rendez a tiszteletére: lesz ott Ladánybene, Another Day, Roots Kompakt, és LB Reggae Sound System. Aki bír menjen ki!

Ha Marley, akkor természetesen reggae, amit többek közt Marley-ék ötvöztek a skaval és a rocksteadyvel — természetesen játszottak mindhárom műfajban. De azért sem fogok erről mesélni: jó zenész volt, de nem csak az. Még azt sem mondhatom, hogy hallgassátok a zenéjét; akár akarjátok, akár nem, akár tudjátok, akár nem: hallgatjátok.

Ha Marley, akkor természetesen rastafari és akkora raketták, amikkel talán a Holdig is el lehetett volna röppenni, ha valaki egy kósza ötletől felbuzdulva állványra helyezi valamelyiket Cape Canaveralen. A két dolog persze összefügg, és kivételesen nem azért, mert Marley életében minden mindennel összefüggésbe hozható, mint általában a hozzá hasonló emberek esetében, akik elindulnak a maguk útján, és halálukig azt járják, nem letérve arról, bármilyen birkacsorda is bukkanjon fel keresztben. Hosszú történet lesz ez, azt hiszem.

Kikerülhetetlen, hogy az apja skót származású jamaikai tengerész volt, aki negyvenkilenc évesen vette el az akkor tizennyolc éves jamaikai fekete Cedella Bookert  és hatvan évesen szívrohamban halt meg, amikor gyermekük még csak tíz éves volt. Ezek így együtt természetesen alapvetően határozták meg Robert Nesta Marley sorsát, hiszen — ha ez kívülről nem is látszott rajta — egyszerre volt fehér és fekete. Saját bevallása szerint ez őt nem érdekelte, munkásságából pedig elég egyértelmű, hogy fekete bőrű énje diadalmaskodott — na de ki merne ezen csodálkozni?

Bob Marley & The Wailers - Get Up Stand Up

Márpedig Jamaikában fekete bőrűként szinte törvényszerű volt, hogy beszippantotta a rastafari vallás, amely a világ egyik legkülönösebb tüneménye. Etiópiai eredetű, így talán érthető, hogy Haile Selassiét, aki 1930-tól (az világháború tájéki olasz megszállást leszámítva) 1975-ös haláláig etiópia császára volt, Jézus Krisztus, így (szentháromsághívők is lévén egyben) Isten, vagyis Jah inkarnációjának tartják hívei. A másik fontos tény, hogy a kannabiszt szentnek, a bibliai élet fájának, tekintik, ezért aztán úgy a múlt század negyvenes éveitől istentiszteletük részévé vált, ezzel magyarázhatóak a legendás raketták, még ha Marley nem is csak istentiszteleten öblögetett füstjükkel. A rasta mindenütt felbukkan Marley szövegeiben, aki meggyőződéses istenhívő volt, ahogyan ő maga fogalmazott származása kapcsán: „nem tartozom sem a feketékhez, sem a fehérekhez, én Istenhez tartozom, aki megteremtett”. Érdekesség, hogy ennek ellenére csak alig fél évvel halála előtt, ezerkilencszáznyolcvan november negyedikén keresztelték meg. Lehetséges azért, mert alig több, mint egy héttel korábban derült ki váratlanul, hogy már valóban nem sok van számára hátra.

Érdekes képlete a sorsnak, hogy van akinek a halála jelentéktelen momentum életútjában, akár kifejezetten szabadulás egy terhessé vált élettől, mint Syd Barretté, és van, akinek szinte a teljes élete ott sűrűsödik halálában, mint Lennon, Morrison vagy Marley. De lesz még erről szó, úgy ám!

Titokzatos ember lehetett ez a mi Bobunk, ha kicsit kapirgálunk körülötte, simán hihetjük azt, talán még a számok rideg világa felett is volt hatalma: amik hozzá köthetőek egzotikusak, hitet sugároznak és nálunk elképzelhetetlenek.

Hatvannégy éves lenne, éppen annyi, amennyiről a Beatles álmodozott híres dalában, meg ugye a hatvannégy négyzetszám. Annyira nem is lenne öreg, ehhez képest megdöbbentő, hogy alig múlt harminchat, amikor meghalt — és ugye a harminchat is négyzetszám. Húsz éves kora előtt már befutott zenész volt, és alig huszonegy éves volt, amikor megjelent az első Wailers album. Tény, hogy ez akkoriban annyira már nem volt különös. Ahhoz képest, hogy szó szerint végigturnézta a világot, mindössze négy koncertalbuma volt, viszont majd tizenöt éves pályafutása alatt, tizenöt hivatalos stúdiólemezzel állt elő, annak ellenére, hogy az első és a második közt jó öt éve letelt, és tizenhárom gyermeke született, továbbá az utolsó lemez és az utolsó gyermek egyaránt posthumus jött a világra. Ezen kívül tizenhárom évvel a halála után emelték a rock and roll hírességek panteonjába, illetve halála napjához képest  éppen három nap híján három évvel jött ki első hivatalos válogatás albuma, és így tovább. Nem folytatom, mert tömény számmisztikába fulladna a post, amiért azt hiszem, azzal rónátok meg, hogy ha így folytatom, legközelebb már vuduzni is fogok.

Ami egyébként még meg is eshet. Úgy ám!

Ha Marley, akkor természetesen egy rakat sláger és persze ezek sok tucatnyi feldolgozása. Olyanok, mint az I Shot the Sheriff, az Exodus, a Could You Be Loved, a One Love, a Soul Almighty, a No Woman No Cry, a Stir It Up, a Jamming, és persze szinte bármelyik szám utolsó életében kiadott albumáról az Uprisingról: a Coming in from the Cold, a Forever Loving Jah, a Work, a Bad Card, a We and Dem, a Zion Train, meg persze a Redemption Song. Amit ugye valamivel azután írt, hogy diagnosztizálták nála a bőrrák egy speciális, tenyéren, talpon és körmökön megjelenő válfaját, ami áttételt képzett agyában, tüdejében, és gyomrában, a halálát okozva.

Ha Marley, akkor természetesen foci, ugyanis az ósdi közhellyel élve az volt élete második számú szerelme a zene után. Saját maga nyilatkozta, hogy ha nem a zenével találkozik elébb, akkor futballista lett volna. Akármerre járt, mindenütt kerített valahogyan teret és időt arra, hogy rúghassa a bőrt. Természetesen Pelé és a Santos szurkolója lett, és mivel tehetséges volt, amikor Brazíliában járt, és focizhatott egyet a híres tengerparti homokban, megkapta a helyiektől Pelé mezét, a tízes Santos trikót, úgy ám.

Reggae, rasta, kannabisz és futball, ez volt az élete és ez lett a halála is. A bőrrák, amit már említettem, egy csúnyább sérülésből alakult ki, amit természetesen focizás közben szerzett 1977 tájékán. Az orvosok haladéktalanul jobb nagylábujjának amputációját javasolták, amit rasta lévén elutasított, hiszen hite szerint a test csak csonkítatlan egészében teljes, amiként végrendeletet sem írt, mert szintén rasta hitéből fakadóan azt a halál elkerülhetelenségének tudomásul vételét jelentené, márpedig a rasta az élet örökkévalóságában hisz, úgy ám. Ha ehhez hozzátesszük a kannabisz régóta kimutatott rákkeltő hatását, azt hiszem, megérkeztünk a történet végéhez.

Ezerkilencszáznyolcvan szeptember huszonötödikén, két nappal az Uprising turné keretében Pittsburghben adott (utolsó) koncertjei után éppen a Central Parkban kocogott, amikor összesett. Egy müncheni specialistához került, aki megálapította, hogy a rák már a végső stádiumba lépett. Hazafelé olyan rosszul lett, hogy le kellett szállnia Miamiban, ahol természetesen egy Libanon cédrusairól elnevezett kórházban halt meg ezerkilencszáznyolcvanegy május tizenegyedikén. Ha hihetünk fiának Ziggynek, utolsó mondata az volt, ami a címben olvasható. A fent látható Les Paul és egy Biblia társaságában temették el szülőhelyétől nem messze, egy kis kápolnában.

Magával vitt mindent, amire odaát szüksége lehet — már persze ha van odaát.

Bob Marley - Redemption Song

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr95939193

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: B-oldal » Hotel California 2009.04.06. 08:03:09

[...]talán kettőt is, de ez mindegyiken ott ténfereg valahogy. Van akinek Marley a szerelme, van akinek a Moby Dick agyonspilázott dobszólója a top, Tupacot is[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teker 2009.02.13. 08:44:14

"Ha ehhez hozzátesszük a kannabisz régóta kimutatott rákkeltő hatását, azt hiszem, megérkeztünk a történet végéhez."

LOL. milyen régóta kimutatott? valami link, info, ami alátámasztaná ezt? a kannabisz egyáltalán nem rákkeltő, sosem mutatták ki egyértelműen, maximum "brit tudósok".... Marleynek a rákjához bőven elég volt a dohányzás és az állandó napfény - semmi köze hozzá a füvezésnek. ellenkező esetben valamennyi rasztafári rákban halna meg, nem?

izi_dora (törölt) 2009.02.13. 08:56:58

3. 1. A cannabis és a rák


A legtöbb drogfogyasztó cigaretta (füst) formában használja a marihuánát, melynek során az égés (oxidáció stb.) miatt további, esetleg több száz, új vegyület képződhet. Ezen utóbbi anyagok egy része fellelhető a közönséges dohányfüstben is, és a késői marihuána-toxicitás fontos szereplőivé válhatnak (Goodman L. S., Gilmans A. G., 1996.).

A Kaliforniai Egyetem Johnson Rákkutató Központjának kutatói elsőként jelentették be, hogy a marihuána használata bizonyítottan megnöveli különféle feji és nyaki daganatok kialakulásának kockázatát. A marihuánában lévő rákkeltő anyagok sokkal erősebbek a dohányfüstben lévőknél. A cannabis fogyasztása olyan molekuláris változáshoz vezet a hámszövetben, aminek hatására rák alakul ki. A marihuánában lévő anyagok ugyanis - amellett, hogy egyébként is erősen rákkeltők – gyengítik a sejtek DNS hibajavító tevékenységének hatékonyságát. Zhang állításait egy kísérlettel támasztotta alá, melynek során 340 személy vizsgálatát végezték el. Kérdőívet töltetett ki velük, melyben az alkoholfogyasztási, marihuánafogyasztási és dohányzási szokásaikat elemezte. A válaszok alapján egyértelműen el lehetett különíteni a marihuánát fogyasztók csoportját, majd a marihuána használatának következményeit vizsgálták. A 340 személyből 173 fej-, vagy nyaki rosszindulatú daganatos betegségben szenvedett. (Zhang, Z. és mtsai., 1999.)

Egyes kutatók állítása szerint az USA-ban a rákos betegek száma azért növekedett meg ugrásszerűen napjainkban, mert a ’60-as évek hippi nemzedéke most ért abba az életkorba, amikor a szervezetben eddig halmozódó elváltozások már beindíthatják a kóros sejtburjánzásokat. Egy-egy daganat kialakulása ugyanis általában nem hirtelen következik be. A rákkeltő (karcinogén) anyagok folyamatosan halmozódnak a szövetekben, s egyre több változást (mutációt) okoznak a sejtek genetikai anyagában.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.13. 09:07:34

@Dani Celeste:

naná, hogy az, javítva. Egyszer érteném meg, az ilyen bakik felett hogy suhan el századszorra a szem ...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.13. 09:10:35

@mavo: én az egyetemi matek felvételin egy teljesen más feladatot oldottam meg, mert rosszul másoltam le a papírról a egyenletet.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.13. 09:30:06

@mavo: én meg észrevettem, hogy Morris de nem mertem megkérdezni, hogy ki az, hátha nem Morrison, és ismernem kéne... szánni való jellem!

@Teker: nyugi, üljél le! Itt senkinek semmi baja a fűvel, de azért nem állítjuk be úgy, mintha feltámasztaná a halottakat. A sporttól, ami fű (!) de egészséges, az ízületeid mennek szét, a DJ-zéstől és élőzenéléstől a füled megy tönkre, ha sapkát hordasz, hogy meg ne fázz, akkor a hajad lesz zsíros, nem beszélve arról, hogy lelapul :) Mindennek megvannak a negatív oldalai, semmi baj ezzel.

Persze a fenti tanulmány is támadható, kicsit morbid, de minden ilyesmi következtetés csak statisztikai úton vonható le, mint ahogy az összes többi dolog káros vagy jótékony hatása is ezen alapszik. Éppen ezért meg kell várni, amíg a kísérletbe bevont emberek meghalnak 20-50 év múlva, és akkor van egy adat arról, hogy mennyit fogyasztott, miben halt meg. Valami összefüggés kell legyen a 100 évig élő kínai papa, meg az 60 évesen szívrohamban vagy rákban meghaló városi ember életmódja és élettartama között, kár volna ennek okai közül pont a füvet kivonni. Nem kell tagadni. Inkább az az ironikus, hogy marihuánát adnak a végső stádiumú rákbetegek fájdalmainak enyhítésére. Ott mán' jó.

chakabelus 2009.02.13. 09:50:15

Hát igen. Hallani ˝tényekkel alátámasztott˝ tanulmányokról pro és kontra...
Én a zenéje miatt favorizálom Marley-t.
Kösz a post-ot!

Pistabácsi 2009.02.13. 10:01:48

Azt a "számmisztikás" dolgot nem kellett volna. Az nagyon értelmetlen zagyvaság volt. Mindenbe bele lehet magyarázni hülyeségeket, hogy épp a halála előtt 15 héttel azt mondta, hogy... és a 15 az pont 3*5, a 3 meg ugye mesebeli szám, stb.

Bergeroth 2009.02.13. 10:23:07

"Ha ehhez hozzátesszük a kannabisz régóta kimutatott rákkeltő hatását, azt hiszem, megérkeztünk a történet végéhez."

Muhaha. Nem rákkeltőbb mint a cigaretta, vagy a tartós nagyvárosi levegő. Ennyit erről.

ph34rb0t 2009.02.13. 10:24:53

jo dolog megemlekezni a mesterrol, koszi erte, megha van par valtozo meretu (apro es hatalmas) hulyeseg is abban amit irtal :)
A kannabiszt sem kellene tulzottan kiemelni, mert nem az volt a vezerlo csillaga.
a "Reggea, rasta, kannabisz és futball, ez volt az élete" mondat helyesen pedig: "reggae, rasta, no"k es futball, ez volt az elete" Esetleg a harcot (polgarjogi, szegenyseg es korrupcio elleni) is oda lehet venni. (ja, tanuld meg hogy kell a reggae-t leirni, tobbszor rosszul szerepel :)
Legtobb dala a vallasos vagy szerelmes tema mellett kokemeny politikarol vagy tarsadalmi uzenetrol szol, meg is probaltak az ilyen tevekenysege miatt gyilkolni (ot csak surolta a golyo, de a managere meghalt). Nehany cim: az altalad is belinkelt Get up stand up (bar ez inkabb Peter Tosh), vagy az altalad is emlegetett I shot the sheriff (letezo szemely), Concrete Jungle, Them Belly Full (But We Hungry), vagy a La Haine c. film alaphangulatat megado Burnin' and Lootin', esetleg Afrika-temaban Africa Unite, Zimbabwe (felleptek a fuggetlensegi unnepsegen) vagy az egyik legerosebb darab, a War, aminek a szovege Haile Szelasszie 1964-ben az Ensz elott elmondott beszedebol van es meg sorolhatnam. Ja, Szelasszie nem csaszarkent halt meg (es hogy "hogyan" az maig nem tisztazott), mert a Derg '74-ben megdontotte az uralmat.

Es a vegen emlitsuk meg azokat akik nelkul nem lett volna Marley az, amiveve valt, bar kesobb nelkuluk folytatta a karriert: az eredeti Wailers ket masik tagja, Peter Tosh (lelottek) es Bunny Wailer (el es alkot) es a keveropultnal az ember akinek tobbek kozott a reggae-t is a Wailers hangzasat es kb Marley karrierjet koszonhetjuk: Lee "Scrath" Perry (el es virul es kb olyan intenzitassal alkot mint a 70-es evekben fiatalon)

Egyebkent van gyermeke, aki profi futballistakent mukodott. Mellesleg Lauryn Hill ferje :)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.02.13. 10:37:40

Bob Marleyt sokmindenért lehet szeretni. Többek között az ilyen utánozhatatlanul finoman szétcsúszó, belassult majd ütembe rendeződő számkezdésért mint ez itt:
www.youtube.com/watch?v=TM4GG2Y4PsE&feature=related

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.13. 10:40:38

@Bergeroth: ha mondjuk valaki vidéken él és nem dohányzik, akkor azért számít nem? Vagy ha városban élsz és dohányzol is, akkor is számít, hogy füvezel-e még ennek tetejébe, vagy nem... ez nem érv, hogy "nem rákkeltőbb". Ha ezek szerint te is azt mondod, hogy nem semleges az életminőségre, akkor miért baj, ha ezt valaki leírja? Tudjuk ezt a dohányzásról is, mégis a kulturáltabbja nem tart előadást minden dohányosnak, hogy de hülye, a faszfejebbje meg úgyis azzal jön, hogy "megölsz engem is", ez az emberi természet és nem az el nem fogadás sajátossága. Senki nem állította sorrendbe, erre figyelj oda légyszíves, mert azzal hogy bárki torkának ugrasz aki ki meri mondani, hogy a fű nem kifejezetten wellness hatású hosszú távon, azzal csak ártasz a legalize mozgalomnak, amire semmi szükség nincsen. Ezzel a tulajdonságával együtt kell elfogadtatni az emberekkel.

Nem tudom miért rosszabb vagy miért gondolod nehezebben elfogadhatónak a füvet mások számára attól, hogy elhiteted magaddal hogy teljesen semleges a szervezetre. Ha semleges volna, nem is volna használható semmire. Az emberek nem attól fogják elfogadni, hogy mindent tagadsz, és pláne nem jön ki jól ha olyannal kezdesz el vitatkozni, akiről azt sem tudod, használja-e, használta-e vagy sem. Ha tegyük fel igen, akkor vajon van értelme pampogni?

Normális hangot, pliz!

56.hope.road 2009.02.13. 10:42:36

Bob Marley a legnagyobb király !
Egyszerűen nem lehet megunni a zenéjét. Hiába hallom ugyanazt a számot századszor, nem tudom megunni. Másoktól is hallottam már ezt a véleményt. Zseniális !

Void Bunkoid 2009.02.13. 10:52:41

számokat kétezer fölött tagolunk kötőjellel...

ZoZoltán 2009.02.13. 11:09:41

@56.hope.road: Azámbizonyám! A sok köcsög epigon csak megfeszül, de a nyomába sem ér!

Bergeroth 2009.02.13. 11:10:50

@nosferato:
Légy oly kedves olvasd át mégegyszer ami írtam, l-a-s-s-a-n és figyelmesen.
Köszi.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.13. 11:11:38

@Karmadealer: ugyanez a gizdaság 0:15-nél a Roots rock reggae-ben:
www.youtube.com/watch?v=UMBlMMGxfpw

Óriási. Nyilván akadnak problémái annak, aki a bólogatós zenét nem szereti, de azon belül ennél lazább, higgadtabb, szabadabb szerintem nincs. Szenzációs a reggae alap, és amit azon belül még mozogni lehet a zenével, és finom egy-egy hangokat beszúrni érzés szerint, az fantasztikus. Éppen attól válik használhatóvá, hogy zeneileg egyszerű, ezért oda tudsz figyelni az érzésekre. Feelingben nem vitatkoznék azzal, hogy a blues a király, de felemelném a reggae-t is mellé. Ha meg nem a zene üzenetét, csak pusztán az egységnyi gizdaságot kell értékelnem, akkor Bob és Snoop Dogg jól megfér egymással. Kilónként kijönne belőlük egy sztárocska.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.13. 11:16:32

@Bergeroth: azt írtad nem rákkeltőbb, tehát nem tagadtad, ezt értem is, csak a muhaha, és a félvállról odavetett "ennyit erről" nem passzol mellé. Nem jön rá az ember, hogy mit akarsz mondani, azt, hogy "úgy van", vagy az ellenkezőjét, vagy valami teljesen mást.

Bergeroth 2009.02.13. 11:23:33

@nosferato:
Akkor elmondom. A cikkben lévő mondat így hangzik.

"Ha ehhez hozzátesszük a kannabisz régóta kimutatott rákkeltő hatását, azt hiszem, megérkeztünk a történet végéhez."

Annyiban igaza van a cikkírójának, hogy a kannabisznak van rákkeltő hatása. Viszont amit én írtam, azaz, hogy nem károsabb mintha cigiznél, avagy nagyvárosban élnél, mondjuk egy kereszteződés mellett a második emeleten.

Amit te is írtál, hogy a "legalize it" mozgalomnak nem tesz jót, amit írtam. Nos.
Véleményem szerint pont a cikkíró ezen mondata az, ami nem tesz jót ennek. Hiszen amit írt az igaz, DE, 1000+1 másik dologra is igaz. Hát ezért.
Én így írtam volna le ezt a mondatot.

"Ha ehhez hozzátesszük a cigaretta, és a kannabisz régóta kimutatott rákkeltő hatását, azt hiszem, megérkeztünk a történet végéhez."

Semmi bajom a füvezéssel. Máskor próbálok konkrétabban írni véleményt, akkor talán nem kell ilyen magyarázatokat írnom nexttime, mint ez itt.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.13. 11:24:21

Bibibiiii nekem van Bob Marley Redemption Song pólóm!!! bibibboiiiii

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.13. 11:30:52

@Bergeroth: közben ez eszembe jutott magamtól is. Ha esetleg bevágnám a cikkbe, hogy "ahogy a dohányzás, vagy a tartós szmog is", az jobban mutatna? Mindjárt szülök bele egy ilyet, mert szerintem is ott a helye. Bocs, visszaszívom a savazásodat, csak olyan elégedetten dőltél hátra, közben meg keresni kellett a tanulságot.

@Interstellar Overdrive: bazmeg trinidados öved is van, mert engem nem ért körbe...

KopaszMercis 2009.02.13. 11:33:46

Bob Marley iszonyatosan alap.

Isten es kesz. En annyira nem astam magam bele a munkassagaba, de emlekszem, hogy pl az elso cd-nk is Bob Marley volt 88-ban. Apam mutatta nekem meg kis pocsos koromban, es a mai napig nagyon csipem.

A baratnom, aki az elso randink egyiken meg csak 17 volt, rakerdezett, hogy ki az a Bob Marley. A mai napig emlegeti azt, amit akkor tolem kapott ezert a kerdesert =)

_UnderCover_ 2009.02.13. 11:34:13

Apróság, de nagyon bassza a szemem:
"Ezerkilencszáz-nyolcvan" helyesen: "Ezerkilencszáznyolcvan" stb.
Kétezerig az összetett számneveket a magyar helyesírás szabályai szerint egybeírjuk.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.13. 11:37:42

@KopaszMercis: az első CD-k fontosak. Nekünk a Carmina Burana volt az első CD... Kokó lecserélte, el is verték a következő meccsen. Mint amikor nem küldesz tovább 10 embernek egy 1510-ben indított körlevelet. Én nem veszem ki másfél éve a kocsiból a Bob Marley CD-t, csak a másik 5 CD-t cserélgetem, különben megbukok egy vizsgán. Nem baszakszom a Karmával, és akkor ő se baszakszik velem. :)

@Bergeroth: kurvára nem vagyok kreatív, nézd meg, mi lett belőle.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.13. 11:39:10

@Void Bunkoid:
@diwat26:

Nem apróság, most már helyesen van. Tetszik így kiírva, segít majd a postai csekkek kitöltésében az olvasóknak... bár optimista dolog részemről azt gondolni, hogy a 2000 Ft alatti befizetések a jellemzőek.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.13. 13:26:29

@chakabelus:

többek közt a te kedvedért is írtuk! Nem vicc!

chakabelus 2009.02.13. 14:24:01

@mavo: Ez igazán megtisztelő!
20.-án irány az A38!!!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.13. 14:54:55

@Bergeroth:

komolyan mondom, nem tudom, mit lehet ezen nem érteni. A kannabisz fogyasztása PLUSZ rizikofaktor, azért írtam egyedül azt. A dioxin is rákeltő (sőt, hű de), ám cseppet sem köthető Marley-hoz, mi a fenének írjam oda? Ismeretlen mérgeket, szmogot az átlagember egyforma mennyiségben vesz magához, mint a környezete, ha valaki ez mellé szmókol, mint Marley tette, akkor esetében megnő a rák kockázata, ennyi.

Persze odaírhatjuk direkt a kedvedért tételesen, mi okoz a füst formájában elfogyasztott kannabiszon kívül MÉG rákot, csak éppen nagyon hosszú lesz a lista, és totál érdektelen, ha konkrétan Marley-ról van szó.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.02.13. 14:56:26

@chakabelus:

tudod szeretjük azokat a törzsvendégeinket, akik folyton szembe dícsérnek. :-D

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása