Gran Torino - Clint Eastwood nagyon odatette

Gran Torino - Clint Eastwood nagyon odatette

2009.04.24. | Péter Bócsi

Ritkán szoktam maradéktalanul elégedetten kijönni a vetítésről, pedig elég gyakran járok mozizni. Az pedig végképp ritkán fordul elő, hogy a film végén elszoruló torokkal, zsibbadtan lépjek ki a teremből és hosszú percekig zavarodottan támolyogjak az utcán, mert annyira hatása alatt vagyok még a filmnek. Most mindkettő megtörtént. Mindez semmivel sem jelent többet, mint hogy valaki vagy valami nagyon telibe talált. Hogy jelen esetben miről van szó? A válasz egyszerű: Clint Eastwood….

Az öregnek (májusban lesz 79) valami hihetetlen jó szériája van mostanság. Nem is olyan rég vetítették az Elcserélt életek-et (Changeling), amit rendezőként jegyzett, de szerepet nem vállalt benne. Ezt sajnáltam ugyan, de tökéletesen megértettem, mondván, hogy mit is várhatnánk már egy ilyen korú embertől, az is fantasztikus, hogy képes még ilyen szintű rendezői munkát végezni. Szóval az a film is nagyot ütött, izgalmas volt, feszült, jól megkomponált.  Erre most hirtelen itt van a Gran Torino – rendezte Clint Eastwood, főszereplő Clint Eastwood, producer Clint Eastwood. Ha ez nem lenne elég, zenerajongásának és tehetségének köszönhetően a zeneszerzésbe is bedolgozott. Eastwood ugyanis bolondul a jazzért és nem először díszíti filmjeit saját szerzeményeivel. Ami döbbenet az egészben, az az, hogy ez a nagy „önzőzés” nemhogy nem vált ki visszatetszést, hanem azt eredményezi, hogy meghajolunk az ember előtt, de porig ám, és hitetlenkedve csettintünk: „A mindenit, ez igen!”.
Az öreg „cowboy” ezúttal tényleg nagyot dobott. Jó a sztori – a kritikusok szerint nem túl eredeti, de ez nekem még csak meg sem fordult a fejemben, annyira lekötött a történet -, komoly mondanivalóval rendelkezik, van benne jellemfejlődés, dráma, elsőrangú humor, és könnyes katarzisban végződő csavar a végén….tehát igazán kerek kis csomagot kapunk.

A történetről nem szeretnék sokat elárulni, aki akarja, bármelyik ajánlót elolvashatja, úgyhogy tényleg csak a lényegre szorítkozom. Eastwood egy egyedülálló, öreg amerikai veteránt alakít, Walt Kowalski-t , aki nem találja a hangot senkivel, talán csak a kutyájával. Cinikus, trágár, zsörtölődő öregember. 1972-es Ford Gran Torino-ján kívül nincs benne szeretet senki iránt. Különösen a környéken nagy számban élő fekák, sárgák, latino-k irritálják. A feleségét elvesztette, a családjának csak nyűgöt jelent, gyűlölettel szemléli a világot, amiben már nincs becsület és tisztesség. Önmagával sincs rendben, a koreai harcok és az elkövetett öldöklések miatt állandó lelkiismeret furdalás kínozza. Dolga hozzávetőlegesen semmi, úgyhogy jobb híján folyamatosan iszik, dohányzik, és füvet nyír, no meg acsarkodik a szomszédban élő hmong család tagjaival. Ebből a helyzetből a töketlenül kallódó szomszéd hmong kiscsákóval való afférja zökkenti ki. Ezután kerül kapcsolatba a szomszédokkal és kezdi lassan emberszámba venni a "citromfejű" ázsiaikat, majd szép lassan egyre közelebb kerül a hmongokhoz. Ezt a barátságot viszont nem mindenki nézi jó szemmel: a fiút piszkáló banda a családot és Kowalski-t is terrorizálni kezdik. Valószínűleg nem látott egy Eastwood filmet sem az, aki nem találja ki, hogy ez bizony kurva nagy hiba a részükről…

Állítólag a főhős alakjában Eastwood, aki maga is szolgált az amerikai hadseregben, nagyon sok önéletrajzi elemet felvonultat, és rengeteget mutat meg önmagából. Akárhogy is van, az hétszentség, hogy Kowalski alakja annyira hiteles, hogy végig azt hiszed, hogy a színtiszta valóságot látod. Eastwood játéka fenomenális: gyakorlatilag csak ő játszik a vásznon, a vállán viszi az egész filmet. Saját bevallása szerint nem vállal több filmszerepet. Ha ez igaz, hát megadta a módját a búcsúnak: ennél jobb és szebb szerepet nemigen találhatott volna a végére. Ha nem látnánk őt többet, A Gran Torino tökéletesen alkalmas arra, hogy megmaradjon bennünk a kép az igazság önzetlen bajnokáról, a férfiról, akivel még aggastyán korában sem érdemes ujjat húzni!

Ahogy egy ilye parádés filmhez dukál, íme a csodálatosan szép főcímdal Jamie Cullum tolmácsolásában (aki hallani akarja azt a változatot, amelynek első sorait maga Clint énekli - mert hogy azt is tud, naná, szívhez szóló, füstös hangja van -, az itt próbálkozzon):

Gettó Milliomos | Alfie, a rosszfiú

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr821073854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doktor.dikhed 2009.04.24. 11:45:03

Eastwood nem tud hibázni. A Nincs Bocsánat, a Millió Dollárod Bébi, az Elcserélt Életek, a Levelek Iwo Jimáról és a Gran Torino mind mind remek alkotások. (talán a Dicsőség Zászlaja lett gyengébb)

Ő az az alkotó, aki öregkorára nem "megpuhult", hanem egyre keményebb filmeket készít, így ha színészként nem is, remélem, hogy rendezőként még sokáig dolgozni fog.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.04.24. 11:47:13

a film nálam 9es. 10et csak azért nem kapja meg, mert néhol érezni azért egy egy hirtelenebb ugrást a jelemfejlődésben. pl a szomszéd család "házibulijában".nyilván az öreg nem akarta, hogy túl vontatott legyen a film. így is több mint két óra és ha kitolja háromra , lehet kicsit seggzsibbasztóbb a vége.

mindenesetre remek alkotás.

és... hány kis sárga szemétláda fér be egy házba?:D

doors (törölt) 2009.04.24. 11:48:02

Sikerült edereti hanggal megnéznem, és tényleg nagyon ott van a film. Már most sajnálom, ha tényleg nem fog több szerepet vállalni. A millió dolláros bébi mellett ez lett a másik kedvenc Eastwood filmem.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.04.24. 11:48:37

A nincs bocsánatot be kell pótolnom még:$

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.24. 11:51:26

Nekem a Millió dolláros sajnálom, de nem...

Alhazred 2009.04.24. 11:55:22

szerintem adjon még ki egy lemezt is az öreg. óriási respekt neki.

www.BenKee.hu 2009.04.24. 12:06:12

Hát az utolsó film amit láttam tőle a Millió dolláros baby volt. Az is leültetett. Ezt is meg fogom nézni, és ami kimaradt ugyancsak. Tud az öreg valamit...

redriot77 2009.04.24. 12:47:21

Hihetetlen, hogy ilyen idős korában ennyire aktív, és hogy rendezőként és színészként is hibátlant alkot.

Engem először a "Titokzatos folyó" fogott meg. Részletesen kidolgozott karakterek, lebilincselő történetmesélés. Riszpekt az öregnek, ma ő a film királya.

2009.04.24. 12:51:26

Clint Eastwood a legnagyobb!! A film pedig - természetesen - 10/10-es :)
Nagy rendezés, nagy alakítás - csodálatos mozi.

Major Paine · http://www.nekemnincs.hu 2009.04.24. 12:59:38

nos, mit mondhatnék a filmről.... talán ha egy két film hatott rám eddig így életemben (ami nem most kezdődött).... de ez nagyon ott van. Clint Eastwood nagyon nagyot alakít, még így majd 80 évesen is nagyon tud. A film 10/10 no further comments.

Penya666 2009.04.24. 13:01:10

Kivalo film, enis a minap lattam! Valoban 10/10 Aki teheti nezze meg!

Önjáró Talajgyalu 2009.04.24. 13:12:24

"Clint Eastwood... bekaphatja! Whauuu!" /Ford Fairlane/

:)

Kobaljov 2009.04.24. 13:21:08

"Sikerült edereti hanggal megnéznem"

Moziban is úgy megy ;-)

Nekem is tetszett, főleg, hogy néhány sablon bemutatás után hamarosan ki is figuráz

mangorlo 2009.04.24. 13:29:39

én meg végig nem tudtam eldönteni, hogy most önmaga paródiáját adja (nincs bocsánat, dirty harry) vagy ennyire csak a faarcú macsót tudja játszani. mindenesetre eredetiben megnézve ütős film, vannak kifejezetten jó pillanatok.

nincs bocsánatot meg pótolni mert alap

Péter Bócsi 2009.04.24. 13:31:59

Örülök, hogy ennyien szeretitek a filmet. Tényleg.

Már kezdtem aggódni, hogy mindenki csak szart néz, de nem, és ez tök jó!:)

zsinacity (törölt) 2009.04.24. 13:42:10

Csak bólogatni tudok. A 'leg'-ek netovábbja.

venator 2009.04.24. 14:58:50

Mostanában két ilyen hú b+ filmet láttam. Ez az egyik, a másik a Wrestler. Clint a legnagyobb.

BLUNTSIDE 2009.04.24. 15:02:43

Venator: +1!
Ez a film isten!

cziczmiczpindur 2009.04.24. 16:36:49

Sajnos még nem láttam, de a fentiek után nagy kedvvel megyek moziba. Ha már a kedvencek szóba jöttek, nálam A szív hídjai is jó helyen áll, nem mellékesen Meryl Streep a partnere...

altero 2009.04.30. 09:27:51

@Péter Bócsi: Jó a kritika, nekem is 10/10 a film, nagyon tetszett.
Bár tudom, h minden kritika és talán a rendező szándéka szerint is valami hatalmas jellemfejlődés megy végig a főszereplőben, szerintem ez így nem állja meg a helyét. A citromok buliján teljesen adekvátan viselkedett, már amúgyis be volt piálva, ráadásul egy ilyen kifelé kőkemény, de azért erősen nárcisztikus ember néha el tudja felejteni a jellemétől nem idegen, viszont ahhoz képest felerősített szerepét, és elkezd jófejül viselkedni, szerintem nincs ebben semmi furcsa. Utána megkedvelte a szomszéd családot, ennek ellenére nem hiszem, hogy egy csapásra megtagadta volna korábbi "rasszista" önmagát.
A film csattanójával kapcsolatban vannak jogi aggályaim, de nem akarok spoilerezni, úgyhogy inkább megtartom magamnak.
Nagyon nagy film, ez a lényeg!

Balance Of Power 2009.04.30. 14:53:56

Jo film, tele nagyon kiraly gegekkel es csak annyi giccsel, amennyi meg belefer. Sot, nem is giccsnek neveznem, siman emberi. De mondjuk az annyira nem tetszik, hogy a csaladtagokat egyoldaluan szemetnek abrazolja, noha azon sem art elgondolkozni, miert is nem ertenek szot vele a gyerekei. Ismertem ilyen figurakat es bar meg lehet erteni oket is, gyakran nem veletlen az sem, hogy tojnak a fejukre a fiatalok. Ezert az ilyen foku jellemfejlodest a valo eletben kicsit hihetetlennek tartom.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása