Bréking: Elment Jacko

Bréking: Elment Jacko

2009.06.26. | Horváth Oszkár

Bréking: nem él már a legnagyobb sztár EVÖR. Nem, nem Tina Turner. Nem, nem Elvis Presley. Nem, nem Paul McCartney. Michael Jackson, minden idők 3. legtöbb lemezét eladó művésze, akinek a neve említése nélkül élet le nem élhető, a tehetség szobra, az ellentmondások BAH csomópontja, a mindenki által értett, és közben meg nem értett, a popzene többszöri újradefiniálója, mindenki letagadott gyermekének, Billie Jeannek atyja, a táncért való rajongás bogarát sokunk fülébe egy életre elültető, és mindenkit a székből felállító ember: nincs többé.

Az A38-on életem egyik legjobb buliján ugrándoztam, és MC Kemon mondott valamit két mondatban Michaelről. Nem volt egy ember, aki elhitte volna neki a hírt. Meg sem hallottuk.

Látom magamat, ahogy gyerekként a We Are The Worldöt vezénylem a "hifi" előtt, piros bőrdzsekit próbálok autentikussá tenni, bicskázást gyakorolok a Beat It mintájára, elparodizáljuk, ahogy bedobjuk a 25 centest a zenegépbe 10 méterről. Ahogy C64-en csodálom, hogy újraalkotta valaki egyik legnagyobb slágerét, ahogy megijedünk a Thriller újszerű trükkjeitől, és ahogy értetlenül nézem azt is, ahogy koncertjeiről hordágyon cipelik ki a bátaszéki intelligenciát, és azt is, hogy ilyen jelenség egyáltalán létezik.

Ő már megadta nekünk, amit el tudunk képzelni. Amit el sem tudunk képzelni, azt magával vitte. Nélküle nem tudtuk dolgokról, hogy léteznek. Természetesnek vesszük ezt a nagyságot, mert volt, aki megmutassa, aki kitágítsa a határokat, amikről azt hittük, véglegesek. Tudom, ahogy OJ ártatlan, úgy ártatlan ő is... mindannyian másképpen vagyunk betegek. Ha úgy van, ahogy van, az megbocsáthatatlan. De vitatlhatatlan, hogy azzal a teherrel, ami egyúttal isteni áldás, és cipelte vállán 50 éven keresztül, élet helyett az jutott neki, hogy minket szórakoztasson. 6 éves kora óta teszi ezt, és ha azt kell átgondolni, mi a szórakoztatás, nem tudom körülírni a neve nélkül.

Sokkal többet tett, mint amennyit elvett, és sokkal több fog hiányozni, mint amennyi volt. Ahányszor elmondom a nevét, nő a szememben. Ahogy Elvis, a történelem írt köré keretet, a tömegkommunikáció adott egyedi lehetőséget, hogy többször olyat mutasson, amit soha előtte nem láttunk. Ez nemcsak a tehetsége, de a kor jellege miatt is megismételhetetlen. Nem is fogadnám el mástól.

Szívem szerint a Jackson 5 People make the world go round felvételét csatolnám, csak hogy lássa, aki még nem látta, gyerekként tartott ott, ahová soha el nem jutunk. Tudom, hogy sírva fogok ébredni, pedig mit számít ez nekem? Rajongó vagyok én egyáltalán? Nem. De a zene egy része halt vele, és mindenki tudja, ha magába néz, mennyire állt hozzá közel, mennyit tett hozzá a csodálatos életéhez, kikre mosolygott rá a zenéjét hallva, és miért nem felejti el, amíg él - amíg tovább él, mint ő. Ilyen nincs. És mégis van.

Csókollak, Michael, köszönöm a ronggyá hallgatott kazettákat, és mindent, ami kitörölhetetlen. 

22 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr191209109

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.26. 12:23:57

Jackson Four Elment az egyik legellentmondásosabb világsztár: 50 évesen meghalt Michael Jackson. Ha az abszolút korát nézzük, nem volt öreg. Ha viszont azt, hogy kevesen töltöttek el annyi időt a színpadon, mint ő... Végül is egy lezárt életművet hagyott…

Trackback: Utcaszociológia 2009.06.26. 08:47:21

Elhunyt JacksonNem vagyok egy nagy Michael Jackson rajongó de a Billie Jean-hez szép emlékek fűznek. Isten véled. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2009.06.26. 07:12:00

atyavilág
"a zene egy része halt vele"
ennyi
RIP!

rettentó 2009.06.26. 08:07:13

Valamivel több, mint 20 éve felvettem két számot egy barátomtól kazettára. Ez volt az első olyan kazettám, ami már nem a szüleimé volt, én választottam a rá kerülő zenét, mert nekem tetszett. Hogy még sokszor meghallgathassam, mert annyira jó volt.
Az egyik szám a Bad volt (a másik a La Isla Bonita.
A 90 perces Sony kazira később a Metallica Justice albuma került - takarékosságból - amit naponta legalább egyszer végighallgattam, de ez most mindegy.)
Szóval nálam a Baddel kezdődött az időszámítás 11 éves koromban, azóta része igazán az életemnek a zene. Hát, én nem-Jackson-rajongóként "csak" ennyit köszönhetek ennek a korán elment kisfiúnak.

Aloha 2009.06.26. 08:35:24

Az az előadó volt, akinek mindig leesett állal és tátott szájjal bámultam a klipjeit. Párduccá változott, beszólt Eddie Murphy-nek, pörgött, forgott, ezrekkel táncolt, többször is megváltotta a világot, senki még csak a nyomába sem érhetett. Legyen neki könnyű a föld!
Szilánkok: RIP Jacko

nemuccaszoc 2009.06.26. 08:47:48

Így van. Nyugodjék békében.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.06.26. 09:50:00

Nyugodj békében, fehér testvérem! 10 éve hiányzol!

bbking 2009.06.26. 09:54:46

RIP

Az én gyermekkori zenei pályafutásom meghatározó része volt. Táncot tanultunk a Billie Jean-re, aztán farsangon adtuk elő 10 évesen.

Azt hiszem ma egész nap Jacksont hallgatok.

gastro vazze 2009.06.26. 10:40:15

Én már sajnos a Heal the world-kor el kellett, hogy búcsúztassam szegény Jacko-t...de persze mindig olyan hihetetlen, mikor ilyen halhatatlaqnnak gondolt emberek egyszercsak mégis meghalnak..:S
R.I.P.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.06.26. 10:49:17

@gastro vazze: egyik barátom általános iskolai levélben kapta, lánytól, anno: "Hild or World" :)) ó, behszépemlékek.

Malachi 2009.06.26. 11:28:46

Mindenkinek van valami szép emléke, egy buli ahol a Billie Jean-re ugrált a tömegben, ahogy 20 éve tátott szájjal nézte a Zenebutikban a legújabb klipet, sok-sok minden.

Egy ember, aki mindig csak adott és mindent elvettek tőle, amit nem szégyelltek. Szüksége volt rá ennek a világnak, ami aztán azt tette vele, amit mindenkivel, aki túl jó vagy naiv hozzá, hogy megértse, sokan csak érdekből képesek és hamisan szeretni - kifacsarta és eldobta.

Igen, az életünk egy darabkája ment el vele. Én hálás vagyok érte, hogy láthattam, hogy átélhettem.

Nyugodjék békében.

Salvatore Bonanno 2009.06.26. 11:32:24

Sosem ismertem, ezért nem is nagyon szerettem a számait, de az edzőteremben a recepciós lányoknak köszönhetően hetente legalább kétszer hallottam mostanában. Ma reggel is a Billie Jean szólt...

Acid Amadeus 2009.06.26. 11:38:38

Na, őt ténylegesen halhatatlannak gondoltam. Sok szempontból az is . Nyugodjék békében.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.06.26. 12:00:11

@Acid Amadeus: Gyakorlatilag 10 éve nem létezik és még is létezik. Kicsit fura érzés, de NEM érzem, hogy meghalt. Egyszerűen van és kész. Holnap is lesz.

Flankerr 2009.06.26. 14:41:47

Nálam a Slash gitározásával feldobott Dirty Diana viszi a prímet. Örökké legenda marad, ehhez nem fér kétség.

Acid Amadeus 2009.06.26. 21:14:03

@Interstellar Overdrive:
Igen, igazad van, kb. 10-15 év tetszhalott
állapottban volt, már ami a produktivitását illeti.
De mégis...marad utána a legenda, a majd mindenkibe ott élő videó-klipp morzsák, elbénázott moonwalkerezések, dallamok.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.06.27. 14:15:20

Én soha nem tudtam mihez kezdeni a csókával, sem emberileg, sem zeneileg nem értettem a rajongókat. Még most is úgy látom, hogy ők tették Jackót naggyá, csak nem tudom, miért.

Kedvenc számaim ettől függetlenül vannak tőle:

-Give into me: ahogy minden 90-es évekbeli rocker CSAK EZT a számot szerette, mert ugye ebben gitározott a Szless is.
-Earth Song: patetikus szám és klip, de kétségtelenül hatásos. Soha nem bocsátom meg neki, hogy a Beatles Free as a birdjét megelőzve lett No. 1 a UK-ben :)
-Jackson 5: I want you back: minden klub kedvence
-Paul McCartneyval a Say Say Say
-Man in the Mirror
-Beat it

EthanHunt 2009.06.28. 00:56:57

A Say Say Say fúvósai hátborzongatóan nagyon egyben vannak.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.06.28. 18:09:23

@Flankerr: Ahogy Modor Tibi mondja, Slash a Give in to me-ben szerepelt, nem a Dirty Diana-ban, így maradjon meg!

Amúgy végre ki lehet adni a fiók alján lévő Freddie Mercury - Jacko duetteket...

például: www.youtube.com/watch?v=o9_BwMtPeWU

Mitya Ivanov 2009.06.28. 21:08:56

az első műsoros kazetta, amit saját pénzemből vásároltam, a Bad volt.
ezt a kazettát rongyosra hallgattam. A Thriller és a Billie Jean kivételével sem az előtte készült, sem az utána írt számait nem bírtam soha végighallgatni.

puhutakawa 2009.06.28. 23:26:31

Ez a legjobb és legemberibb, felesleges pátosztól való elragadottság nélkül íródott de ugyanakkor az emberfeletti nagyság előtt kalapot emelő megemlékezés, amit olvastam! Gratula O!

kicsi bogár 2009.06.29. 08:10:12

Amikor a Billie Jeans dalát énekelte először akkor kezdtem felfigyelni rá, és haláláig hallgattam dalait és néztem fantasztikus táncát, nagyon megdöbbentő a halála és nagyon sajnálom őt. Sokat szenvedett életében. Színpadra született és teljes szívvel-lélekkel, erőbedobással adott mindig koncertet. Világszerte szerették.
Pótólhatatlan egy újabb Király! POP király!
Nyugodjék békében.

GálKristóf · http://www.klikkmarketing.hu 2009.06.29. 12:28:38

@Interstellar Overdrive: a "hild or world" sztori nekem is megvan! :) én meg arra emlékszem, hogy télen autókáztunk valahol anyámékkal miközben épp ez a szám ment, és a párás ablakba beleírtam belülről a szám címét... :) de szép volt!

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása