Magyar rádiós valóság

Magyar rádiós valóság

Összeesküvés elmélet! Már rágóta mondom, hogy párhuzamos zenei világok képződtek, személyes besorolásom alapján a következő zenei layerek léteznek (kisebb-nagyobb metszetekkel):

  1. 70-es és korábbi évek zenéi, melyek kitörölhetetlenek, minden generációnak kötelező megismerni ezeket, nincs kifogás, nincs apelláta.
  2. 80-as, 90-es évek zenéi, melyekből mindenki maga választjaa ki a gyöngyszemeket, a többit szépen felejtsük el, rostáljuk ki, vagy csak viccesen nosztalgiázzunk róla.
  3. Jelenkor élőzenéje, mely ott van a klubok izgalmas éjszakai életében, a fesztiválokon, underground rendezvényeken, de legtöbbjükről sosem fogsz hallani.
  4. Amit a rádiók játszanak és a kereskedelmi tv-k támogatnak.

A radiomonitor.hu felmérte, melyek voltak a 2009-es nyár legtöbbet játszott magyar és külföldi zenéi a magyar rádiókban. Az EVÖR szó sajnos is szitokszóként szerepelne, így bármennyire is hozzánk nőtt, most lehagyom. Siralmas.

TOP10 külföldi dal a magyar rádiókban - 2009. nyár:

  1. Flo Rida feat. Kesha – Right round
  2. Lady Gaga – Poker face
  3. Inna – Hot
  4. Ciara feat. Justin Timberlake – Love sex magic
  5. Katy Perry – Hot 'N Cold
  6. Laurent Wolf – No stress
  7. David Guetta feat. Kelly Rowland – When love takes over
  8. Kelly Clarkson – My life would suck without you
  9. Pink – Sober
  10. Pink – Please, don't leave me

TOP10 magyar dal a magyar rádiókban - 2009. nyár:

  1. Magna Cum Laude – Pálinka dal
  2. Zséda – És megindul a Föld
  3. Unique – Fekete-fehér
  4. Dred – Csak benned bíztam
  5. United – Az igazi nyár
  6. Crystal – Ne ébressz fel
  7. Király Viktor – Forgószél
  8. Groovehouse - Legyen ez egy örült vágy
  9. Quimby – Ajjajjaj
  10. Unisex – Szabadesés

Nem tudom hanyadszor olvasom át, ízlelgetem a listában szereplő előadókat. Mi a faszom ez? De komolyan. Személyes kedvencemet, a Quimby-t sem mentem fel, hiszen új dalukban minimálisan van jelen az a komplexitás, mely a Quimby-névjegy karakterisztikája, ellenben egy tingli-tangli dal elég, hogy kereskedelmileg is érdekes legyen a Quimby zenéje. Szomorú. Persze, mit tehetnek ők (vagy bárki!) ez ellen, hiszen tavaly a PeCsában Kiss Tibi azért kijelentette: "Na, jó, ennél nagyobb helyen nem is szeretnénk fellépni!", tehát a kommercializálódástól való félelem létezik bennük. Hagyjuk is a Quimby-t. Főleg, mert John Frusciante is mondott olyat, hogy ő "30 embernek akar játszani", mikor odakinn 60.000 RHCP rajongó várta, hogy a húrokba csapjon. Ilyen ez.

Nem nagyon akarok beletörődni, hogy a merész megoldásoknak, izgalmas újdonságoknak, váratlan, de obabaszós és kompromisszummentes zenéknek nincs esélye, pontosabban ennyi esélye van. Persze, nem az ízlést vitatom, vagy akarom elemezgetni, hiszen ízlésről nincs értelme vitatkozni. A fenti zenéket is lehet szeretni. Kérdés: általában, mi emberek, ezeket a zenéket szeretjük? Azért szeretjük, mert "ez van"? Egyáltalán tudjuk-e, hogy miből választhatunk?

Sajnos ezért "nincs" értelme a tehetségkutató versenyeknek sem. Mert odáig oké, hogy egy tehetség LGT-, Queen-, Cserháti-dalokat énekel, hiszen azok a dalok meg lettek írva, merész megoldásokkal tarkítva. A végeredmény pedig csalóka: "óóó, mennyi tehetségünk van". Van, csak utána droiddá formálódnak, hiszen vagy nincs tehetségük saját dalok írására, vagy bekerülnek a sztárgyárba, felrakják őket a szalagra és jöhetnek a kópiák, a ladygagásodás, egymás másolása, majd a kifacsart "tehetségek" eldobása és a szalag újraindítása. (Amúgy amennyire látom, elég sok szalag van...). Persze a szalagra is érdemes felülni, hiszen így legalább egy nyárig fennmaradsz és a fenti listán szerepelhetsz, sőt kisebbfajta adómentes manna is vándorol a zsebedbe, míg az egynyári slágereddel haknizol szerte e vidéken. Mindenkinek lelke rajta.

A téma kimeríthetetlen... nem akarom odáig elvezetni, hogy Dream Theater, Led Zeppelin, Jimi Hendrix (mindenki helyettesítse be a saját kedvencét), vagy jazz menjen minden pillanatban és minden rádióban. Szerintem akkor sem lennék "klasszikus" rádióhallgató. A mi felelősségünk ott kezdődik, hogy nem elégszünk meg azzal, amit elénk tesznek. Nyitottak vagyunk és ez így lenne akkor is, ha a fent felsorolt előadókat nyomnák az arcunkba. Lemegyünk ismeretlen előadók koncertjére 500 Ft-os leiható jegyért. Majd megint lemegyünk, de akkor már ismerjük őket. Letöltjük ingyen kínált lemezüket, mert csak így tudják promotálni magukat. Odamegyünk a legkisebb színpad elé délután egy fesztiválon és belehallgatunk az ismeretlenbe. Ha tetszik, magunkkal visszük, aztán a budapesti éjszakában már ismerős hangokra figyelünk fel, kacsintunk össze és örülünk, hogy picit sikerült előretörniük. (Pont ezért érdekel, hogyan látják a zenekarok e közeget belülről, melyre talán fény derül az Underground Superstarz filmben.)

Félre ne értsd, ez nem égő csipkebokorság, ettől nem vagyunk többek és nem vagyunk jobb ízlésűek! Csak falánkabbak. Ha valami tetszik, abból több kell. Ha valami nem tetszik, akkor nem kell. Ha emellett nem állnánk ki, maradna az, amit elénk tesznek. Minden nap a párizsis zsömle, miközben ehetnél bármi mást. És ha gondolod, negyedik nap ehetsz újra zsömlét párizsival, hiszen azt is szereted...

Folytatás nosferato véleményével »

A magyar amatőrzene és az aggresszív kismalac | Szakmává alázzuk-e a DJ-zést?

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr641408202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.09.28. 08:38:49

"Mi a faszom ez?"

Számból vetted ki a szót! xD

Banović Strahinja 2009.09.28. 09:26:19

En eleg sokat utazom a vilagban. A repterrol az eppen adott varosba a taxiban pont ugyanazok a szamok szolnak, ugyanabban a sorrendben, mint a Slagerben vagy a Danubiuson. Tiranatol Brusszelen at Washingtonig. (Leszamitva persze a magyar slagereket.)

érdektelen 2009.09.28. 09:33:09

@Banović Strahinja: Az amerikai rádiók kínálata messze jobb, mint az itthoniaké. Itt '90-es tuctuc egynyári slágereket adnak még ma is, szinte hallgathatatlan.

De erre van igény, mert erre csinálnak igényt a rossz zenéikkel.

stonedraider · http://1sor.blog.hu/ 2009.09.28. 09:36:28

nap mint nap hallgatom a rádiót, ha pofáznak eltekerem, de ezek közül a számok közül csak az ajjajjaj-t hallottam idáig. na nem mintha a többi hiányozna.

Bandúr Kandi 2009.09.28. 09:43:24

Én kb. ezzel foglalkoztam évekig, kicsit árnyaltabban látom a képet, de az immár örökbecsű mondás erre nagyon is érvényes: senkiháziak kezében van a popszakma!

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2009.09.28. 09:44:44

én ezeket a számokat nem ismerem - nem hallgatok rádiót, mert ahol lakom, ott csak a szlovák adó fogható. de messzebb megyek, van akinek a nevéről még csak nem is hallottam (dred???? dredd bíró, arról már igen :)) a külföldieknél még "rosszabb" a helyzet, ott jóval több név ismeretlen. mégis elég sok zenét ismerek, és próbálok megismerni, bújom a netet, ahol hallok, látok valami érdekeset, utánajárok - mert itt nemcsak rádióadó nincs normálisan, de koncertek se nagyon :) fiatalkoromban (bahh, én most is annak tartom magam, mégha kívülről már nem is annyira) sok koncertre jártam, a sziget első tíz évét végigtoltam hetijeggyel, és bár most már nem csinálok ilyeneket, de a zenei érdeklődésem és nyitottságom megmaradt, nem úgy mint sok korosztálybelimnek. vannak ilyenek is mint én, akik azt és olyan (meg sok másmilyen) zenét hallgatunk, mint a kamaszfiunk/lányunk, és vannak olyanok is, akik nem, de szól a sláger rádió egész nap - igyekszem ezzel kapcsolatban is nyitottságot tanusítani, és elfogadni, hogy ilyen is van - ahogy írtad a párizsis zsömlét.

HMS.NAGYSZINPAD 2009.09.28. 09:55:59

A quimby elérte pályafutása legaláját (legajjajajj) ezzel a számmal. kisstibi mint a xxi. század zoránja. a zene és a szöveg is a nagy nazális legszebb pillanatait idézi.

hála istennek 2009-ben már feltalálták az internetet, van ott zene bőven.

groovejet 2009.09.28. 09:56:56

szeretem a kilencvenes évek nyári slágereit. ez most baj-e?

FORTPERFECT 2009.09.28. 10:00:33

szerintem amit az mr2 játszik annak a danubiusz v slageron lenne a helye, az mr2nek pedig ugy kellene működni mint az FM4.ha már közszoli.(FM4.at)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.09.28. 10:01:34

sláger/juve/danub/stb nem kell ráhangolni oszt jónapot

DArchAngel 2009.09.28. 10:04:11

Az a baj, hogy jelenleg a rádiós piac még a tömegzenével sem túlságosan jövedelmező. Jó lenne mondjuk egy rockot, metált játszó adó, de ki fizetné? Mert az biztos, hogy veszteséges lenne, annak ellenére, hogy - szerintem - elég sokan hallgatnák. Csak esetlegesen nem a hirdetők számára olyan fontos "agy mosott" réteg.

88wx335dsf 2009.09.28. 10:05:13

Petróleumlámpa meg a többi komcsi fos.

RoFä 2009.09.28. 10:08:03

Nem tudom mennyibe kerul egy radiot fenntartani, de a digitalis radiozassal a frekvenciakorlatok nagyon ki fognak tolodni (persze ha hagyjak - nem tudom, hogy all a dolog).

Mindenesetre en megengedo hangulatban azt szoktam mondani a rinyaloknak, hogy lehet fikazni a cafet meg a petofit, de hat vakok kozott...

andzsin 2009.09.28. 10:09:23

régen z átkosban volt a petőfi oszt jó napot. aztán abban is olyan zene volt, amilyen a legszínesebb műsor a poptarisznya volt, az első keményebb zenék a Nagy Feró műsorában voltak.
azért az állapítsuk meg: a magyar kereskedelmi rádiózás szar. nekem pl. herótom van attól, hogy a Slágerben naponta 5x lenyomják a Shoop-shoop songot vagy a Stron enough-ot ,Cher:) A slágerrel nem lenen baj, ha nem ugyanazokat játszanák naphosszat. A Juventus majdnem dettó, az egy fokkal jobb imho. A Danubiusban vannak modernebb és progresszívebb zenék is. A tucc-tucc adókról most nem beszélnék.
Summa: legyenek tematikus rádiócsatornák (efelé haladunk), oszt nem köll rátekerni. Én pl. el tudnék képzelni egy rádiójétékos csatornát (amolyan audiobook-os stílusban), és legyen egy csak klasszkius csatorna, mert az MR2 az vegyíti ezt némi költészettel. Megjegyzem a kultúra, mint olyan már csak itt létezik. A Kossuth az jó lenne, ha nem tenyerelne rá valamelyik nagy párt mindig. Szeretnék egy country adót:), és egy hard rock adót is, ha lehet választani.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.28. 10:11:31

Nekem a kocsimban így néz ki valahogy a dolog:
1-Jazzy, 2-Tilos, 3-MR2, 4-Abszolút, 5-Danubius, 6-Sláger, 7-Klub, 8-Info, 9-BBC, 10-Rádió C, 11-MR1, 12-Café.

Ezek közül a Sláger a mainstream, de jó néha odakapcsolni. A Danubius és Juventus számomra elfogadhatatlan elvet követ, megvárja, míg mindenhol szólt már valami, és utána kényelmesbe' játszogatja. Semmit nem tesznek a zenéért. Nyilván kapják az ilyen Sony meg Universal meg nem tudom, milyen válogatás CD-ket a kiadóktól, aztán arról néha pakolgatnak.

10 éve sokat hallgattam a Roxyt és a Rádió1-et, már nem az én zeném, de ők éppen azért, mert 14-23 között sokan hallgatják őket, akik még nem személyiségük, hanem a koruk miatt nyitottak az új zenékre, és nekik most kerülnek elő "életük kedvenc zenéi", ott még jönnek az újdonságok. És a hétvégén örömmel tapasztaltam, hogy még sugároz a RiseFM (bár a felületes hírolvasásom szerint kurvára nem az övéké a jog, de szerintem ők érdemelnék meg, hogy műsort csináljanak), az a tuc-tuc zenéket tekintve egy igényes nagyobb hallgatottságú csatorna.

A gond az, hogy a Sláger-Danubius-Juventus hármas viszi el a 90%-ot, és ezeken nem történik semmi új. A Slágert magamban azért rehabilitálom, mert nekik legalább a nevükben benne van, hogy ez a cél.

A Tilos ezek közül a legnyitottabb, ott a Dimmu Borgir esttől kezdve az állandó reggae és ska műsoron át underground hip-hop, jazz, tech house, minden van, meg persze cowboynak öltözött leszbikusok pudingot esznek a beszélgetős műsorban, tehát kiszolgálja a rétegigényeket, úgy jó, ahogy van. A Jazzy pedig régi űrt töltött be, és mivel idén harmadszor lesz Jazzy Dalverseny díjátadó (október 8.), tény, hogy tesz a magyar zenékért (itt jegyzem meg, hogy a Danubius is igyekszik X százalék magyar zenét játszani - az irgalmatlan nacionalista franciáknál ugyanerre, mármint nem magyar zenére, hehe, komoly országos kvóta van, ha kötelező, ha nem, tartják).

Amerikában kurva jó volt rádiót hallgatni, amikor 15 évvel ezelőtt elég sokáig ott laktam. A vicces az, hogy még a kedvenc frekvenciára is emlékszem (MAGIC102.9FM:)), az egy oldies rádió volt, tehát gyakorlatilag a Sláger. De 2001 körül találtam irgalmatlan kemény hip-hop rádiót is, ahol Jay-Z - Can I get a... meg ilyenek mentek, és erős jellel, nem úgy, mint az AbszolútFM, ahová bármikor kapcsolsz, nagyon jó fekete zenéket hallani.

Sokat fejlődött a rádiózás, rohadt sok a csatorna, jól tematizált, és megtalálom a kocsiban, amit hallgatni akarok, de:
- ez a választék csak Budapesten érhető el
- a három legnagyobb adón semmilyen tapogatózást nem érzek ebbe az irányban
- és ez baj

Lassan ott tartunk, hogy mobilnet mindenkinek, és podcastot vagy mp3 streamet hallgatsz a kocsiban, de ez csak azoknak szól, akik most is maguknak találják meg, mit akarnak szeretni, a pull típusú emberek. Akik push típusúak, tehát azt eszik, amit eléjük kerül, megérdemelnének nagyobb választékot.

Pozitívum a nagy ker-rádiókban:
- A reggeli műsorok, még az is, amelyiket utálod, még mindig jobban beindítják és pozitivitással töltik meg a hallgatók napjait, mint a reggeli TV-s műsorok
- Mónika-show meg Joshi Barat legalább még nincsen

RoFä 2009.09.28. 10:12:08

Az igazan szep az, hogy a listanak biztosan hallottam legalabb 80%at, de nem tudom osszeparositani a cimekkel. Vagyis kb. annyi erdeklodest nem keltettek, hogy utananezzek, ha meg bemondtak az eloadot, elment a fulem mellett.

Bandúr Kandi 2009.09.28. 10:12:53

@88wx335dsf: Elmagyaráznád, szerinted mitől "komcsi" pl. a Petróleum lámpa?

RoFä 2009.09.28. 10:13:57

@nosferato: A jazzy jo lett? Mikor indult, egyszer (parszor) atkapcsoltam ra, es valami olyan hig fost jatszottak, hogy elment tole a kedvem. ilyen liftzene volt a rosszabb fajtabol.

RoFä 2009.09.28. 10:17:03

A Radio C az finomsag, teljesen olyan mint buccsuba a zsakbamacska. Sosem tudom, hogy mulatos lesz eppen, odabaszos autentikus, bobanmarkovics, vagy a josno (amugy csipem a hangjat), esetleg egy kellemesen elborult remix valodi nepi hangszerekkel: kanal, kancso, sampler, loop

kađ 2009.09.28. 10:20:34

...hát igen, ahogy az MR2 profilt váltott (aminek sokan nem örültek), ugyanígy becsúsztathatná a nem mainstream zenéket is.
persze ez üzletileg nem jó döntés, max olyan idősávba férhetne be, aminek alig van hallgatottsága...
plusz a digitális rággyózás sem megy gyorsan, ráadásul nincs is kötelező átállási határidő, nincs megegyezés, aki a technológiát szolg., kisebb vagyont szeretne, stbstbstb.
sz'al ne örüljünk a digitális rádiózásnak, mert egyhamar semmi nem lesz belőle...

acid_jazz 2009.09.28. 10:20:48

Minden média próbál a legszűkebb sávon belül maradni és a mainstream-nek is a közepét adi. Indok : Mert elkapcsol a hallgató.
Persze ennek is (mint mindennek) vannak financiális okai. Próbálják a tv-k, rádiók megfogni az elérhető legnagyobb nézői-hallgatói réteget. Az pedig a kommerszel megy. Nincs tere a kísérletezésnek.
Nekem azért az Mr2 pozitív példa mert ők mertek belenyúlni valamibe ami itt lógott a levegőben évek óta. Meg is támadta őket azonnal az összes konkurens média mikor látták, hogy elviszi a hallgatóikat.
Jackni-nak igaza van : Senkiháziak kezében van a popszakma! (:

RoFä 2009.09.28. 10:22:55

@nosferato: A Tilos meg Budapesten sem mindenhol jon be normalisan, sajnos. Viszont kabe a fel radio letoltheto a honlapjukrol, a mixek legalabbis, ez nem tudom mennyire legalis, de nagyon szimpatikus.,

FORTPERFECT 2009.09.28. 10:23:05

automban nekem igy:fm4 sistereg szaggat.,mr2 foghato de megorjit ,h 3honapig bemondják h vmi vadi uj.corvinus helyi, néha jó mert mernek progot is játszani. Sopronban ennyi

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.28. 10:28:52

@andzsin: PontFM van még? Az nem rock? Illetve a Tilos hangjátékokat is szokott nyomni, szerintem persze hallgathatatlan, de csak mert nekem arra nincsen igényem, ettől még az, hogy ilyen is van, és pont ott, csak jobbá teszi.

@RoFä: a Jazzy továbbra is liftzenét / MIDI csengőhangokat játszik, ez a smooth jazz, ami nem veri ki a biztosítékot senkinél, és közelebb hozza őket a rendes jazzhez, amiből szintén hallani időnként jó példákat, de csak állandó műsoraikban. De pl. a tavalyi Jazzy dalverseny lemezen talán az első szám a "Te meg én" óriási downtempo cucc, kellemes női hang, nagyon sampleres dobok, iszonyatosan kurva jó zene, és azt felfedezték, és játsszák. Teljesen riszpekt, de valóban, bebop klasszikusokra meg nagyon kemény fúziós meg latin/karib zenékre nem kell számítani délután 3 körül. Nem Jazz, hanem JazzY.

Jut eszembe, Rádió C-n is hallottam már olyat, hogy magyar teljesen underground hip-hop arc, saját rap alapok + szöveg. Nagyon jó zenék voltak, a srácot behívták a stúdióba, és 1 órán át beszélgettek vele + lejátszották néhány számát. Ez is tiszteletet érdemlő odafigyelés.

88wx335dsf 2009.09.28. 10:29:22

@Jackni Konzol:

Szerinted nem az? Kik lehettek sikeresek abban a korszakban? Akik visszautasították a beszervezést?

kađ 2009.09.28. 10:30:56

fentebb említettétek a rétegrádiók lehetőségét, plusz azt is, h. mekkora szeletet hasít ki a teljes rádiózás a reklámbevételtortából... mert valljuk be, leginkább abból nyerik a költségek fedezetét.
Ha a kettőt összehozzuk, akkor igen gazdaságos struktúrát kell kialakítani, mert bármi, ami "réteg", az a nagyobb tortaszeletből a habot, egy-egy gyümölccsdarabot tud megszerezni.
Vagy önkéntes rádiós őrültek működtetik, akik szerelemből tolják a dolgot, és igazán minőséget hoznak a fülekbe, de ez igen ritka, kihaló fehér holló.

acid_jazz 2009.09.28. 10:36:15

@kađ: egyetértek.
Talán az Abszolút Fm-et tudnám ide sorolni akik R&B meg funky jóságokat tolnak.

88wx335dsf 2009.09.28. 10:46:03

@Jackni Konzol:

Az Omega amúgy rendben van de nem vagyok benne biztos, hogy az irattárak megnyitása után nem találnánk róluk is valamit.

A többi "híres" zenészről meg ne is beszéljünk...hányinger ahogy ajvékolnak manapság, hogy megszűnt a kis köldökzsinóros rendszerük és nem kajálja a nép a pár akkordos hulladékjukat.

Bandúr Kandi 2009.09.28. 10:46:28

@88wx335dsf: Szerintem nem. A politikának semmi köze a zenéhez. A kommunizmus egyébként sem keverendő a szocializmussal. Ennyi erővel akkor az István a király is komcsi zene, mert a Vikidál vokálozott benne...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.09.28. 11:02:31

@stonedraider: a többit is hallhattad, csak annyira jellegtelen és egyforma, hogy vagy elkapcsoltad, vagy végigment, de nyilván nem maradt meg belőle semmi.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.09.28. 11:10:50

"Mi a faszom ez?" - nekem is kb ez volt a reakcióm amikor becopypaste-oltam ezeket a címeket a Youtube keresőjébe. Kíváncsi voltam hogy mennyit fejlődött a magyar popzene az elmúlt 4-5 év során, amióta nem vagyok Danubius és Rádió1 hallgatására kényszerítve napi sok órában. Szomorúan látom hogy nem sokat, ugyanazok a jellegtelen, szar, egyforma zenék ugyanazoktól a jellegtelen szar előadóktól, megszólalásig ugyanolyan stílusban mint évekkel korábban.

Ez a radiomonitor.hu pedig jó eséllyel pályázhatna a "legidegesítőbb magyar weboldal" díjra :)))

pityke8 2009.09.28. 11:19:25

Engem állandóan szétbasz az ideg,hogy du.5 magasságában gyakorlatilag a rádigóban fellelhető adókon nem találok-csak elvétve-hallgatható zenét.Tényleg úgy tűnik,mindegyik egyforma.Egyforma fos.

szcsongor 2009.09.28. 11:20:08

En mar joideje csak Cafet meg MR2 Petofit hallgatok, a tobbi tenyleg hallgathatatlan, kiraz a hideg a huszadszorra jatszott "slagerektol"...
Tudom, hogy az emlitett ket adon is tulkepp mar egy "elovalogatott" valasztek megy (mert nyilvan valakik kivalasztjak h mi szoljon, a sajat izlesuk szerint), de nagyon sokszor ezeken olyan zenet hallok, amit mashol nem, sokszor adtak mar otletet h mivel is bovitsem a merevlemezem zenekeszletet :)

pityke8 2009.09.28. 11:20:22

opps,az előttem szóló már megírta...mindegy

pityke8 2009.09.28. 11:22:37

Talán a pont fm volt az egyetlen,ahol óránként volt 3 hallgatható zene is.
a petőfin ugyanez csak fordítva:3 óránként 1.

maydayray 2009.09.28. 11:26:39

volt szerencsém Skóciában meghallgatni a BBC-n a UK top 40-t. borzalom, hányadék, kurvaszar. inkább vettünk egy skótduda cd-t Mark Knopflerrel. az üt.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.28. 11:27:26

@szcsongor: előválogatás - Cafénál talán leginkább Nesta nevéhez fűződik az egész rádiót átfogó zenei válogatás, műsoronként persze a műsorkészítőkhöz. Az MR2-nél nem tudom, talán dr. Csillag János (2007 óta főszerkesztő), aki látszólag TV3, EstFM és Rádió C ügyben is letett valamit az asztalra.

maydayray 2009.09.28. 11:28:16

ja és itten élve egy belga rádiót hallgatok, classic 21, Led Zeppelintől Little Richard-on át Seal-ig minden belefér, ami klasszikusan jó.

szcsongor 2009.09.28. 11:30:14

@pityke8: Szerintem a Petofi egesz korrekt, ritkan jatszanak mainstream zenet. Mondjuk nem hallgatom egesz nap (foleg keso este meg neha hetvegen), lehet h frekventaltabb idosavokban kommerszebb a felhozatal...

gyz 2009.09.28. 11:32:19

nem tudom, büszkének kell-e lenni rá, de a két 10-es lista minden száma totálisan ismeretlen a számomra.

Távolról sem vagyok kizárólagos komolyzene-fan, sőt, de a rádiók közül egyedül a Bartókot tartom kiválónak, meg alkalmanként a Petőfit.

Pár hónapja még működött egy adó, ami rockzenét játszott, ott nem átallottak 10 perces dalokat is végig leadni (pl Jethro Tull - Budapest), azt nagyon kedveltem. Jellemző, hogy megszűnt.

Marad a CD, ott legalább én válogatok, hogy mit hallgassak.

szcsongor 2009.09.28. 11:34:23

@nosferato: Aha, akkor nem veletlen h annyira hasonlit az uj Petofi az egykori EstFM-hez :) Legalabbis szamomra a hangzasvilaga meg a musorstrukturaja az EstFM-et idezi, regen csak azt hallgattam, kar h a Cafe mar kicsit mas. De azert az se rossz :)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.09.28. 11:39:45

Kérdés: ha a fenti listák mindannyiunk számár ismeretlenek, akkor:

a) mit hallgatunk mi?
b) ezek szerint mi tömeg vagyunk, tehát talán még kereskedelmileg is érdekes, de lefedetlen

de valószínűleg még mindig kissebbség.
hiszek abba, hogy az emberek javíthatóak, szóval, ha egész nap élőzene menne, vagy több lenne a zenekarok által játszott zene, akkor az emberek azt szeretnék. és sosem hallanánk lady gagáról pl.

lúdadónátusz 2009.09.28. 11:41:50

Cher: Dove L'amore
Groovehouse: Hajnal
Dr. Alban: bármi

Tipikusan Sláger-Danubius foscsimbókok zseléagyú droidoknak.
Ez a magyar rádiózás három pillére. GYŰ-LÖ-LÖM!

andzsin 2009.09.28. 12:01:41

A svéd fogorvost ne bántsuk má....vicc my life-copright Geszti Péter....

A Jazzy 70%-ban smooth jazzt játszik, én örülnék ha elmennének world fusion irányába, apropó egy ilyen adót kéne csinálni.

Ha mazochista vagyok, néha egy kis Klub rádió, meg egy kis Info, lehet a Lánchíd rádiót is be kéne programoznom:)

Amikor Győr felé járok akkor meg Radio Niederösterreich:)

Szerintem egyben egyetértünk. A mai magyar popzene az fos és meg sem közelíti a nagy generáció popzenéjét sem zeneileg, sem sehogyan (tisztelet a kivételnek!).

Balance Of Power 2009.09.28. 12:06:07

Ha tematikus is egy radio, mondjuk rockzene (amelynek a spektruma igen szeles), attol meg tele van olyan dolgokkal, amiket az ember epp nem szeret. Tehat akkor leallok hallgatni a radiot, majd elkapcsolom, majd vissza, hatha olyan szam jon, amit szeretek? Mi ertelme ennek? CD es mp3 es akkor biztos, hogy en szerkesztem a "musort". Pont ez a bajom barmilyen zenei radioval: ne masok akarjak megmondani, hogy mit szeressek.

gyz 2009.09.28. 12:08:27

1 - Bartók, 2 - Petőfi, 3 - Klub, 4 - Info, 5 - Kossuth, 6 - itt volt az a rockadó (Pont fm?)

A többi nincs beprogramozva

kesztyűtartóban Dark Side of the Moon, In the Court of the Crimson King, Love Over Gold, Yield és South of Heaven, meg egy csomó Kaláka és Kolompos :)

kađ 2009.09.28. 13:40:06

@Interstellar Overdrive: mit hallgatunk mi?
pl ezeket: Fol Chen, Katie Stelmanis, NIN, Skinny Puppy, etcetcetc. (persze ebből az 1.-re lehet mondani, h. pop)

de hogy tömeg lennénk?? [persze, minden relatív...]
majd ha a mááárketinggépezet felismeri, hogy igen, akkor lesz pénz nemcsak az igénytelenségre...

Ernoke 2009.09.28. 13:54:34

én ebből a 20 számból csak 1-et ismerek. ebből is látszik, h egyáltalán nem hallgatok rádiót... nem is értem, minek az.

@Interstellar Overdrive: azok, akik a b-oldalt olvassák, nem hiszem, h jelentős közönséget képviselnek pl. a sláger-hallgatókhoz képest. az emberek többségének a zene annyit jelent, h "nekem mindegy, csak szóljon valami a háttérben, amíg bérszámfejtek". erre pedig a "furcsább", disszonánsabb, nehezebben befogadható zenék alkalmatlanok, a limonádé viszont tökéletes. ugyanúgy nem hiszem, h a dokk-ban fekafosra bulizó koktélos fiatal gyerekek ugyanígy bírnának bulizni valami szofisztikáltabbra is, és nem az lenne a reakciójuk, h "wtf?"... bár lehet, h nincs igazam.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.09.28. 14:36:43

@Ernoke: Az én célom nem az, h megmondjam, mi a jó. Mindenkinek legyen valami jó, már az is előrelépés. Utálom a "csak szóljon valami" elvet. A mi baráti körünk is szívesen őrül meg 1-1 popslágerre, de ugyanúgy van kitekintés is. Nincs megvetve az, aki szereti a pop-ot, de legalább tudja, mit szeret.

RoFä 2009.09.28. 15:49:42

Az a baj, hogy az embereket nevelni kell. Es ahogy nevelik, olyanok lesznek.

kicsigee 2009.09.29. 20:50:45

"80-as, 90-es évek zenéi, melyekből mindenki maga választja ki a gyöngyszemeket, a többit szépen felejtsük el, rostáljuk ki, vagy csak viccesen nosztalgiázzunk róla."
Na igen ez a kereskedelmi rádiózás. Pedig a 80-as, 90-es évek zenéi pont nem csak arról az 50 db régi zenéről szól amit a rádióba leadnak minden egyes áldott nap. Jómagam Abszolút Rádiót hallgattam, csak ez is elkezdett rossz irányba menni zeneileg legalább is szerintem. Most nem hallgatok semmilyen rádiót nem is hiányzik, habár nagy ritkán a Jazzy-re rákapcsolok.

bbking 2009.10.01. 16:53:31

Petőfit hallgatok, ha sz-r a zene, akkor válogatás mp3 (amit félévente újraalakítok, mert megunom azt a 150 számot, napi 1 órát ülök kocsiba kb.) Munkahelyen mp3.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása