15 tanáros film klisé

15 tanáros film klisé

Bár már lassan kezdjük elfelejteni, milyen is a suliban a padot koptatni, majd új tanárt kapni, aki hozza minden sztárallűrét és fegyvertárát, szerencsére a sulis-tanáros filmek kifogyhatatlan tárháza és klisérengetege folyamatosan visszaránt minket a tanterembe. Becsöngetés után és az év végi témazáró előtt ebből kaptok egy dolgozatot.

TOP5 tanáros film:

1. Holt költők társasága
2. Veszélyes kölykök
3. Rocksuli
4. 187
5. Szívtipró gimi :)))

15 tanáros film klisé:

1. Az új (vagy kezdő) tanár természetesen a külváros legrosszabb gimnáziumában kap állást, ahol a legrenitensebb osztályt kapja. Mikor belép az osztályba és cérnahangon megszólal, a kemény srácok épp rapelnek, kétkazettás magnó az asztalon, a lányok pedig ugrálóköteleznek a terem végében (kivéve, amelyik terhes).
2. A tanár mikor felírja a nevét a táblára (általában lengyel hangzású név, például Novovitz), papírgalacsinokkal dobálják a diákok és a röhögés a hátsó sorokból hallatszik.
3. Amennyiben a tanár nagyon szabadelvű, akkor már az első órán kéri a diákokat, hogy tépjék szét a tankönyvet és felejtsék el a benne foglaltakat, még akkor is, ha évszázados alapvetéseket tartalmaz a tankönyv.
4. A diákok között mindig van egy nagyon tehetséges, ellenben nagyon renitens, nem ritkán kábítószer kereskedelembe keveredő (latin-amerikai) srác. A tanár már a második alkalommal észleli, hogy a diák nem is annyira kemény fiú, sőt, verseket ír, melyek KURVAJÓK. A tanár a saját otthonában látogatja meg a fiút és próbálja rábírni, hogy induljon el a versmondó versenyen / ne hagyja abba a gimit / igenis tanuljon tovább.
5. Mire kiderülne, hogy a renitens mácsó VALÓBAN ennyire tehetséges-e, addigra bandaháború áldozata lesz, esetleg egy iskolai bunyó során beveri valamibe a fejét és megmurdál.
6. Másnap síri csend van a teremben, mindenki szomorúan emlékezik Ramirezre, a könnyes szemű lányok a tanár arcába vágják: "Nem ezt ígérte, tanár(nő!)". "Ramirezért érettségizzünk le"-érzés lengi be a termet.
7. A tanár saját módszerei mellett könyveket, zenéket ajánl a diákoknak, nem ritkán otthoni gyűjteményéből hoz be darabokat az iskolába, melyből felolvasnak / cd-t hallgatnak az órán. Eközben a folyosón sétál az iskola (néger) igazgatója, aki a terem ajtajának ablakából kémleli, hogy az új tanár valóban a tanrend szerint oktatja-e az angol irodalmat. Az igazgató néha be is nyit, látja, hogy a táblán nagyon bonyolult képletek vannak, de annyira fogalmatlan, hogy nem vágja, az új tanár angol irodalmat tanít. (Miért hozott be a tanár gitárt is magával?). Az új tanár játékos módszerei a 6-8. hét tájékán már sikeresek és a versben, vagy gitárkíséret mellett feltett kérdéseire az osztály EGYÜTT válaszol.
8. Az egyébként jó csaj, de alterosan öltözködő iskolaújságos csaj undercover oknyomozó módszerekkel tárja fel a sztori addig ismeretlen részleteit. Emiatt ugyan kirúgják a laptól, de másnapra saját költségen színes lapokra fénymásolja a mondanivalót, amik meghatározhatatlan helyekről hullanak alá kicsengetéskor, mintegy 60.000 példányban.
9. A tanár úrnak egy lerobban barkasza van, de nagy nehezen randira hívja a fizika-kémia tanárnőt (sálszerű nyakbrill a nyakában, mindig kurvasok könyvvel rohan a folyosón), aki a "nem randin" 1 pohár bortól becsiccsent és feleleveníti az 1982-es Black Sabbath koncertélményeit, ahol is vállalhatatlankodott és egy régi szeretője nyakában tombolt.
10. A tanár sötétbarna paleontológus zakóban hozza le az egész filmet, könyökvédő világosbarna, kötelező kockás ing.
11. Mindig van egy BÁL, melyre az új tanár is nagy nehezen lenéz, lassúzik is a fizika-kémia szakos tanárnővel (seggfogdosás nélkül), majd szétválaszt egy csapatdzsekis társaságot, akik a bóléba tett túl sok dugialkohol miatt persze verekednek csajozás helyett. (Ekkor még Ramirez is él.) 
12. Az év végi nagydolgozat alatt a tanár legalább annyira izgul, mint a sok aluliskolázott afro-amerikai diák, de a tanár mindvégig tudja, hogy ez CSAK egy film, így úgysem bukik meg senki, annak ellenére, hogy egész évben csak énekeltek az órákon és érdektelen, tanterven kívüli dolgokon polemizáltak.
13. Mindig van egy diák, aki otthon is meglátogatja a tanárt. A tanár szerény körülmények között él, sok könyve van, majd teológiai vitát folytat az őt meglátogató buzgómócsing diákkal. Általában a tanárt untatja ez a diák, így tudja, azzal tudja lekoptatni, ha a diáknak azt mondja: "Te vagy a legtehetségesebb tanítványom."
14. Ennek ellenére mindig van egy született zseni az iskolában, legritkább esetben az osztályban, nagyon gyakran a takarító, a focicsapat vízhordója, esetleg a pályagondnok a géniusz.
15. A tanár a film végére olyan, mint a karate kölyök álmába eljövő, majd eltűnő Bruce Lee. Mindenki megkapja az egyetemről a visszaigazolást, fel vannak véve, még a leghülyébbek is. A terhes majd szül a campuszon. A tanárra ekkor már nincs is szükség (épp átkarolja a fizika-kémia szakos tanárnőt). Az end credits közeledtével azon még páran agonizálnak, hogy csak a nyári szünetben fognak újra találkozni, mert az ország két végében lévő egyetemre vették fel őket, de ez már senkit sem érdekel. (Ott majd úgyis kezdődik a tudom, mit tettél tavaly nyáron...)

... végül pedig Ramirez emlékére szóljon a tanáros filmek legnagyobb himnusza EVÖR, Coolio - Gangster's Paradise.  

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr81808866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.03.05. 08:26:03

az osztály vigyázz kimaradt:D igaz, az paródia, de tökéletesen hozza a kliséket:)
amúgy nem értem, h az egyik illusztráció a good will huntingból van, de az ugye nincs megemlítve, persze nem is lehetne, maximum a 14. pontnál.
na meg a rocksuli, vagy csak az volt a lényeg, h tábla legyen? :)

potter 2010.03.05. 09:29:49

Nagyon jó poszt, naggggggyon jóóóóóóóóó.

A Veszélyes kölykök nekem mindig is csak "Kúliós diákmúvi" néven futott, nem tudtam, hogy ez a címe. A Good Will Hunting pedig nem vág ide durván, de nálam TOP3 film EVÖR-ben van.

Amphiprion Ocellaris · http://bohochal.tumblr.com/ 2010.03.05. 09:32:52

Miért szólítod EMILIO-t a családnevén?:)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.03.05. 09:35:57

@purga: csakcsakcsak :) Tetszik az a kép. A rocksuli az abszolút ideillik.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.03.05. 11:14:18

Good Will Huntingban mekkora a történelem tananyagból verekedésbe fajuló vita? :) A kulturális fölény definitív illusztrációja _bazmeg_! És Robin Williams is jó benne pszichológusként. Akkora modorkirály pedig, valahogy mint arcot, nem annyira csípem, Denzel Washingtont meg pláne nem, de minden filmjüket imádom. Abnormális. Glenn Close, Maryl Streep dettó, ki nem állhatom, és közben tudom, hogy a film tuti jó. Látom, Hattie King a Váratlan utazással nem fért bele a TOP5-be. Igaz, sorozat!

Nagyon sokcikkes nap van a B-oldalon, tobzódok.

raoul_duke 2010.03.05. 12:54:47

> "Ramirezért érettségizzünk le"-érzés lengi be a termet.
:DDD

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.05. 13:02:32

Ű, de utálom ezeket a filmeket. Donnie Darkóban Drew Barrymore a Dévai Nagy Kamilla-kinézettel, Cellar Door. Ott is van zseni: Donnie, szegényt ki is rúgják, Donnie meghal, eléggé elbaszta a dolgot.

Holt költők társaságát gyűlöltem mindig a legjobban. És igen, felállunk az asztalra a pisztolyos srácért, a tanár úrért, szegény vaskalapos igazgató csak vörös fejjel tajtékzik, de itt már nincs mit tenni, a srácok teljesen megnyíltak.

raoul_duke 2010.03.05. 13:10:47

Az nem ezekben van, amikor a végén érettségi beszédet tart az örök renitens, mindennek ellenszegülő José (esetleg Martha), és azzal bőget meg mindenkit, hogy amit ő itt kapott, az szavakkal nem kifejezhető, mert ezek olyan gyökerek és olyan kapcsolatok, amire csak sikeres életet lehet építeni, és hogy ő sem gondolta ezt mindig így, de most a végére megértette az EGÉSZET?

(Vagy ez élőben volt nálunk? Nem tudom.)

regression 2010.03.05. 13:14:56

@Modor Tibi: Hát igen, hova visz a nagy liberalizmus ;)

Kravver 2010.03.05. 13:16:56

Nem rossz.

Arra azonban külön kitérnék, hogy arrafelé nem a külvárosi iskolák a lepattantak, hanem épp a belvárosiak, a gettóbeliek.
A külvárosokban laknak a tehetősebbek. (ld Lila akác köz, ha nekem nem hiszel)

regression 2010.03.05. 13:19:17

Az kimaradt, hogy a tanár meglátogatja Ramirez családját (ha van neki, és nem a nagymamája neveli).

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.03.05. 13:29:17

Kimaradt egy fontos klise.
Ha az igazgato nem neger, akkor feher es velejeig gonosz, akit csak a kozelgo valasztas erdekel, emiatt a legjobb statisztikakat kell felmutatnia es siman keresztbetesz akarmelyik renitens, de tehetseges diaknak.
(Step up 2, Egy asszony illata igy hirtelen ami eszembe jut)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.03.05. 13:31:34

@Mao elvtárs: Illetve nem csak gonosz, nem csak fehér, hanem nő és ilyen kis apró kis geci, mint az Óvizsaruban a "nő".

Rebelde 2010.03.05. 13:40:42

kimaradt az is, míg a tanár egy rakat könyvvel mászkál, addig a diákoknál egy darab sincs vagy éppen bezárják a szekrényükbe és sose csinálnak leckét:))

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.03.05. 13:45:36

...az osztályban nincs hüjegyerek/köcsöggyerek/szadistagyerek.?.?

irrelevant 2010.03.05. 13:53:24

Hogy maradhatott ki a Reneszánsz ember? :))
És a Whoopy Goldberges godspelles film? :)

kakamatyko 2010.03.05. 13:57:03

A Freaks and Geeks ugyan sorozat, ráadásul kevésbé ismert, de szerintem sulis témában a legjobb.

kalap_ur169 2010.03.05. 13:59:01

És a bálon mindenkiről kiderül hogy profi táncos. :)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.03.05. 14:09:12

@kalap_ur169: koreográfia tánc, mindenki tudja a lépéseket, átvált a film musicalbe.

Dr. No 2010.03.05. 14:16:44

@Interstellar Overdrive: Az Ovizsaruban nem is volt geci az ovi igazgatónője, mert a végén megdicsérte a Svarcit, hogy mekkora egy jó fej.

Egyébként tetszett a cikk, szinte a zskategoriára való.

"Kapitányom, ó kapitányom!"

J. McClane 2010.03.05. 14:17:41

A nagy témazáró kimaradt, ahol be kell bizonyítani, hogy a diákok tanultak, és ne rugják ki a tanárt...

Dirky 2010.03.05. 14:18:18

A negyedik pontból kimaradt az öt műszakban dolgozó szülő, aki a gyerekkel tisztázza, hogy ideje felnőnie, mert az iskola nem az életre neveli. A tanárnak ugyanez a duma megy, elvégre az éneklésből/matematikából/óakkád irodalomtörténetből nem lehet megélni, nem kellene hamis reményeket kelteni szegény Emilioban, amikor tisztességes olajbányász/gyári munkás/drogfutár lehetne.

Szerintem a Szívtipró gimi a csúcs, ott évadokig sikerült elhúzni ezeket a szálakat, kétévente ismételve az alapszituációkat új arcokkal.

kozgaztanar 2010.03.05. 14:28:55

Wonder Boys - a legjobb ebben a témában / igaz nem középiskola
www.divido.hu/index.phtml?op=product&product_id=10975

Rostos 2010.03.05. 14:36:47

Hallod ember én most ezen annyit röhögtem hogy ihajj :D

_Cactus_ · http://gergo.erdi.hu/ 2010.03.05. 14:45:50

@kozgaztanar: Nem jól mondod! A Wonder Boys nem a legjobb ebben a témában -- a Wonder Boys a legjobb. Pont.

konyvelomo 2010.03.05. 15:17:14

@kozgaztanar: Ezt tényleg nem lett volna szabad kihagyni, bár nem szigorúan iskolai közeg, de amit abban Douglas alakít az nagyon ott van. Az egyik kedvenc, úgy egyáltalán...

És a zenéje se utolsó.

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.03.05. 15:42:53

A Veszélyes kölyköket vagy 3x kikölcsönöztem annak idején a videótékából + még felvettem videóra és nem tudom hányszor láttam TV-n :). A Szívtipró gimi pedig az első sorozatok között van, amit néztem és nem hagytam volna ki egy részt sem. Csak a végén annyi évad készült belőle és annyiszor cserélődtek a szereplők, hogy már nem volt érdekes :S.

IAMX · http://ampelmannchen.tumblr.com 2010.03.05. 15:45:15

Hasonló kliséket fedezett fel a College Humor és elképzelték, hogy mi lenne ha Hermione elmenne tanítani egy ilyen "veszélyes" varázslóiskolába: www.youtube.com/watch?v=CS7xDS24GGE

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.03.05. 15:51:14

@Rostos: Köszi! Lapozz bele ezekbe, pár ilyen témát már kiveséztünk! b-oldal.blog.hu/tags/r%3Aklise

Riszpekt.

2010.03.05. 16:13:09

Jó a poszt, tanár vagyok, és beszrás, de jópár klisé létezik a valóságban, konkrétan a marcona rosszgyerek, aki jó verseket ír, megvolt nálam is!

vincere 2010.03.05. 16:17:56

nagyon jó a poszt :)
az Apácashow-t én is hiányolom, az még ilyen klasszik kliségyűjtemény (de legalább jól énekelnek benne).
Szívtipró gimi alap, azt sose tudtam megunni.

most meg éppen a Teachers c. angol sorozatot nézem, az kifejezetten a tanárokról szól, nem rossz
szeretem még a Music of the Heart c. 1999-es filmet, mindig meghat, mikor a zene hatása fő motívum egy filmben :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.03.05. 16:30:57

@shitgun: és a fizika-kémia tanárnővel randiztál? :) Mert ha nem, akkor engem érdekelne. Egy kis csaj-mcgyver.

valójábannemberci 2010.03.05. 16:33:45

Hát azért a HKT nem igazán fér bele ebbe a klisérendbe. ;)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása