A Kálkbrenner Pali

A Kálkbrenner Pali

2010.07.09. | Horváth Oszkár

Gyerekek. Suhanunk a Balaton Soundon. Tegnap több embert vesztettem el, mint amennyit találtam, azaz több narancslét tudtam meginni, mint maga kifacsarni. Míg a szombati napra várható gimnazista áradat valószínűleg David Guetta fellépését lepi el, én magam részéről Paul Kalkbrenner mutatványára vagyok kíváncsi, amivel semmivel nem vagyok kifinomultabb, hiszen getta a nagyszínpadon lesz, Pali pedig a lakossági sátorban.

De én ezt várom. A fickó a Berlin Calling című filmben amit hoz, az valami zseniális. Egyszerűen beenged az életébe, amitől azért is éreztem jól magam, mert ugyanúgy Ableton Live-ban kever zenéket, ugyanúgy viszi mindenhová a hangcuccait, mint én, de ezt még masszív drogfüggőséggel is meg tudta fejelni, ami nem pozitív, de valami alja módon emberi. Ahogy a lemezszerződés elbukásának pengéjén táncol, és csak bevesz még ezt-azt, hogy úgy mássza meg a járdát hazafelé, mintha létra lenne, megmutatja a sötét arcát is ennek a fene jó zenevilágnak.

A film nem romantizál, Pault nővel csalja meg a barátnője, a kiadó pont le se szarja, nem valami hodályba megy afterpartizni, hanem a lokál Renegédbe, és a drogelvonón is csak a zenén jár az esze. Régen nem fordult elő, hogy aktuális elektronikus zenész inspiráljon, akik azért lássuk be, bár sokan megélnek 30 éveket aktívan, többségben gyorsan jönnek, gyorsan mennek. Pedig tavaly a fickó filmje után valahogy átrendeződött a zenélés fontossága bennem, és át lehet érezni a filmből azt is, miért jó, ha valaki nem szenteli az életét a könnyűzenének, és azt is, hogy miért nem jó mégse. Nagyon jól elkapja azokat a hangulatokat, amikor egy zeneszerző (nevezzük a konzervatívabb zenék kedvelői kedvéért inkább csak producernek) egyedül tud lenni a zejénével, amihez senkinek semmi köze, és nem tudhatnád meg ilyen filmek nélkül, ha amúgy nem éled át. Beethovenről az egyik cikkben mellékeltünk egyébként egy ilyen videót, persze Gary Oldman tolmácsolásában.

Az, hogy a fickó mögött van egy részben fiktív történet, és ezt arccal vállalta, eljátszotta, és bemutatta az esetlenségét, olyan intimmé teszi a fellépést, mintha házibulit csinálna, pedig biztosan lesz vagy 3000 ember.

Korábban járt már nálunk Paul, a Merlinben 2009-ben, gondolom sokan rendre lemaradtak róla. A most 33 éves Dj és producer egy kis Barabás Lőrinc egyébként, mert ahogy Lőrinc is a Rewindon tolta a trombitát, Paul is trombitával live actezett a kilencvenes évek közepén Paul db+ néven.

Már nincs jegy, maximum a jegyüzéreknél húszezerért (wtf?), de azért mondom: Heineken Balaton Sound, Burn Aréna, 0:30, Paul Kalkbrenner. Remélem, tréningfelsőben tolja vagy focimezben, megint belé fogok szeretni. 

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr702141120

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Berlin Calling 2010.07.09. 17:57:13

Tartok tőle, hogy lassan talán túl sok lesz a filmes bejegyzés, de újra olyannal találkoztam, ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Berlin Calling. Először csak a zenéje fogott meg, holott nem is szeretem ezt a stílust, ebben mégis volt valami. A...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tirtikka 2010.07.09. 16:21:55

nem csak a Merlinben volt, hanem előtte az Urániában is. a film premiere után. azért a filmtől én nem szállnék el annyira, éppen az a baj vele, ha a mint filmet kezelem, hogy a zene viszi az egészet a hátán, és a nem maga a történet meg a szereplők. ettől függetlenül a zenéje tényleg jó, német minimal techno, ami igazán precízen össze van rakva.
gyanítom amúgy, hogy nemcsak Guettán lesz tiniáradat, hanem Kalkbrenneren is.

Karesz000 2010.07.09. 17:19:53

Biztosan nagyon sokan lesznek Paul-on is. Bár talán nem annyira ismert a mostani fiatalok között. Ami egyáltalán nem baj.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.07.09. 17:26:40

Valaki okítson, mit érdemes Páltól beszerezni, mert Berlin Calling-os Kálkbrenneres vagyok. Korábbi munkáit nem ismerem.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.07.09. 17:44:26

Nekem bőven elég róla annyi, h 'német minimál techno', és tudom, h ezt semmiképp sem szabad meghallgatnom. De jó szórakozást.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.07.11. 20:00:02

@raoul_duke: Sikerült részegen belédakadnom, ha minden igaz...riszpekt a pólóért!!!

raoul_duke 2010.07.13. 19:29:18

@Interstellar Overdrive: ajjajj, akkor ezek szerint szétbuktam, pedig biztos próbáltam normálisan tartani magam :D

raoul_duke 2010.07.14. 09:34:53

@Interstellar Overdrive: szétbukás: lebukás alpári változata :)

raoul_duke 2010.07.14. 10:20:04

Ez (is) egy elég jó fellépés tőle: www.play.fm/recording/liveatrexclubparis_fr2009032724452

Az az egy baja, hogy az első kb. 5 perc meg valahol a végén 1-2 perc elég rossz minőségű.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.07.14. 14:03:03

@raoul_duke: én jobban szét voltam szerintem csúszva :))
köszi a Pali linket.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása