Elektohippik Thaiföldtől Csillebércig

Elektohippik Thaiföldtől Csillebércig

2010.09.10. | B-vendégszerző

Bizonyos nézetek szerint a hangos buliknak a pusztában a helyük, de semmiképpen nem a belvárosban, ahol a pihenéshez való jog a dolgozó polgárok sajátja. Annyi bizonyos, hogy az első illegál partik szervezőit nem a budapesti kerületek csendrendeletei motiválták, hogy rendezvényeiket cseppkőbarlangokban, kilátók tövében, régi kastélyokban, hajókon, folyóparton, vagy a Budai-hegység völgyeiben kezdjék megtartani. A gyökereket a hatvanas évek a nyugati civilizációból kiábrándult hippijei és kalandkeresői környékén találhatjuk meg, ők lepték el az India dél-keleti részén található Goa-partvidékét, és próbálták megtalálni az elveszettnek hitt szabadságot. A zenei stílus is innen indult, egy Goa Gil nevű arcnak köszönhetően, akit az általa elindított mozgalom és a hozzá társuló mágikus erejű szerek olyan jó egészségben konzerváltak, hogy idén még nálunk is prezentált egy maratoni hosszúságú szeánszot a budakeszi reptéren.

Menet közben Angliában is kialakult a rave színtér, aminek jellemző helyszínei Indiához hasonlatos tengerpartok hiányában elhagyatott gyárépületek lettek, nem kellett hozzá több, mint néhány hangfal, egy furgon, aminek jól bírta az aksija, és az odaverődött néhányezer ember, akiknek megfelelt a szórakozás bárpult, kidobók és fehér műbőr kanapék nélkül is. Az elektronikus zene megkapaszkodni látszott a szabad ég alatt, és apránként befészkelte magát a táncparkettekre is, a techno megtalálta bölcsőjét Detroitban, Angliában sorra nyíltak a kisebb klubok, Németországban pedig a Kraftwerk, Bowie, Brian Eno szellemisége minden addiginál erősebb fényben kezdte riogatni a bulik közönséget.

Míg a rockzene ősrobbanása és mérföldkövei egészen jól elhelyezhető térben és időben, az elektronikus zenének, és a hozzá köthető szcénának sokkal kevésbé nyomon követhető a fejlődési íve. A tudatosan lakossági ízlést kielégítő David Guetta-vonal hamar elhelyezte magát a diszkógömbök alatt, a harcosan underground elektro-pionírok pedig közönségükkel együtt maradtak, ahol mindig is voltak. Erdőkben, szigeteken, és gyárépületek sötét bugyraiban.

Itthon az elektronikus zene a kilencvenes évek elején kezdett kibontakozni, talán annak is köszönhetően, hogy Olegnek és Jirzijnek volt két lemezjátszója és néhány izraeli és indiai goa lemeze. A feszes BPM először a BIT üres lakásában, az FMK fölött szabadult el, eleinte csak pár barátnak, majd a barátok barátainak a Banán Klubban, később a cinetripes Laki csatlakozása után a Tungsram strandon, aztán virulens módon a Labirintusban, a Széchényi fürdőben, a Fáklyában, és ki tudja még hol. A nagyobb szabadtéri buliknak a megszállott szervezők aztán Törökbálinton, Dunavarsányban, a Hármashatár-hegyen találtak olyan helyszínt, ahol senkit nem zavart két-háromezer, olajos hordók körül táncoló figura.

Hasonlóan naiv elszántsággal indult egy kávézó pincéjéből a Circus Maximus is. Első rendezvényükön egy hifi erősítőről és két Videoton hangfalról ment volna a buli, de az első taktusok után leégett az erősítő. A szervezők ennek ellenére tovább próbálkoztak, tartottak bulit Budaörsön, a kétes hírű Kashmirban, majd hirtelen szembe találták magukat a jánoshegyi kilátó éjszakai őrével, akinek a szabad szemmel jól látható sörmennyiségnek köszönhetően gyorsan kialakult az elkötelezettsége az elektronikus zene felé. Az első illegál partin a szakadó eső ellenére rengetegen gyűlhettek össze, ezután már könnyen jött a kollaboráció a goa dj és szervező Hruscsovval, a következő partin már goát és a dnb-t eresztették egymásnak.

Ma meg már az van, hogy egy valamire való Normafa Open Airen 9 színpadon vernek sátrat Magyarország legismertebb szervezői. A Ninjabreakz, a Tilos, a Hairy, az NVC, a Debüt, a Kollektíva, a Noise Life, és a Deepimpression az idei évben utoljára találkoznak a szabad ég alatt, a kétezer megszállott meg nem győzi majd eldönteni, hol szögeljen reggelig. Aztán miután lefújják - és nem pofonokat kilátásba helyezve lezsidózzák - a bulit, a szervezők a fellépőkkel és a megmaradt tettre kész közönséggel együtt szemetet szednek, mert az illegál bulikban mindig is így volt szokás.

UPDATE: elég szar az idő, az Országos Metorológiai Szolgálat szerint ez holnap estig így is marad. A Normafa Open Air Facebook oldalán lehet lájkolni, hogy (a) A studio4 hangárjában (Soroksári út) tartsák meg a bulit holnap, vagy (b) a Normafán egy másik alkalommal.

Képek: soundhead.hu

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr562285503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

white_widow · http://bunti.blog.hu 2010.09.10. 12:24:31

Tökoké az egész! Cikk, emlékek, a mostani, meg minden...

Szelid sunmalac 2010.09.10. 12:40:29

Hjajj mekkora bulik voltak! Bar a Harmashatar hegyen az utobbika kicsit szetmocskolodtak mar a nem egeszen odavalo lakossagi arcoktol, meg persze attol, hogy egy otnegyzetmeteres helyre toltak be pl. a breakbeatet.. :(

white_widow · http://bunti.blog.hu 2010.09.10. 12:53:40

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ez nem a Hármashatár sajátja. Dunaharasztiban a vége felé már olyan volt körbe nézni, mint mostanában a Hajógyárin. Riga-lánc nyakban, mellcöcögtetéses tánc, hónaly-retikül, jó esetben egy kilógó kutyafej...

white_widow · http://bunti.blog.hu 2010.09.10. 12:55:50

körbenézni és hónalj - értelemszerűen

guga 2010.09.10. 14:10:26

Mi nyáron toltunk egy négynapos, négyszínpados goa megoldást a börzsöny kellős közepén. www.beertok.hu

Igazi nomád party sok esővel, beázott sátorral, rotyogó bográcsokkal. Rengetegen voltak kint, én nem aludtam egyetlen éjjel sem, mert technikus voltam végig, jövőre is összehozzuk.

dyrzrd 2010.09.10. 14:39:25

hetet-havat összehord ez a cikk! a hatvanas évek, goa és goa gil egy külön történet és egy külön fejlődési ága az elektronikus zenénk, aminek a mai kiteljesedése kis hazánkban az ozorai psytrance party. emellett sok más el.zenei stílus indult útnak (techno, house, dnb...és még vagy 100 másik) az elmúlt évtizedekben, de ezeknek nem azonos a gyökerük. még akkor sem ha később lettek összefonódások a stílusok között...

Exchange_student (törölt) 2010.09.10. 14:49:14

törökbálint és dunavarsány megvolt. :)

(egyszer volt olyan, hogy az odavezető főúton a rendőrök az összes kocsit megállították és átnéztek mindenkit...)

régen a zenék és a party arcok is mások voltak

hej régi szép idők!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.09.10. 15:06:14

@guga: a beertok nagyon jó ötlet volt, ráadásul ott lakom az "utcában" időnként (Kóspallagi út). Felvittem 4 srácot akik lent botorkáltak a cuccaikkal a főúton, benéztem, de nem mentem a mélyére, aztán meg nem volt erőm este felmenni, de ha jövőre erőt veszek magamon, akkor megnézem, nagyon jó!

psy 2010.09.10. 15:07:06

ja hát eléggé nagy a történelmi kavarodás, egy név innen, egy stílus onnan, egy évszám amonnan... a cikkíró láthatólag elolvasott 1-2 cikket máshol, csak nem ollóz olyan ügyesen, saját maga pedig nyilvánvalóan nem vett részt egyik elektronikus zenei szcénában sem annak kialakulása táján (meg esélyes, hogy azóta sem, bár ilyen vádaskodásba nem bocsátkoznék).

és hogy mi köze az egésznek a közepesengagyi normafa bulihoz azt meg végképp nem értem, de mondjuk valamit tényleg kellett írni a flyer fölé különben olyan snassz lett volna az egész. szóval végülis korrekt.

Callidus 2010.09.10. 17:17:36

Fain post noha nehany dologban erdemes pontositani.

"Menet közben Angliában is kialakult a rave színtér, aminek jellemző helyszínei Indiához hasonlatos tengerpartok hiányában elhagyatott gyárépületek lettek, "
Ez Londonra igaz, ami gyakorlatilag nem is anglia, es valoban nincs tengerpartja. A britek barmerre indulnak 1 oran belul ultrabrutal tengerpartra jutnak. Sarga homokkal, delen palmafaval, es igen soxor de kozel sem mindig szellel es esovel. Ennek megfeleloen "rave" ek vannak evtizedek ota mindenhol. Minel elhagyatottabb annal jobb.

Ez termeszetesen igaz Daniara, Svedorszagra, Norvegiara, (Aalborg) meg persze a teljes mediterranra (noha ott nem "kell" illegalnak lenni, a legtobb chiringuito csinal valamit, es nyomod amig tudod. Csak gondolom hasonlo a helyzet a nemetekkel es a lengyelekkel is. Nekik is van tengerpartjuk.

Tehat ez a szubkultura mar evtizedek ota jelen van szinte mindenhol. Csak epp nem verik sehol nagydobra, mert igazan nincs benne penz.
Nem is errol szol az igazi. Ha nagydob lenne megjelenne pontosan az a sorozos, csajozos, sotet reteg akiknek a hianya teszi ezeket a partikat fergetegesse.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása