Pál Adrienn - avagy a súlyos unalom

Pál Adrienn - avagy a súlyos unalom

Bár a blog nagyrészt pozitív hangvételű, mégsem tudok elmenni legutóbbi filmélményem mellett. Aki ismer, az pontosan tudja, hogy eléggé nagy a tűrőképességem, filmek terén sok minden befogadására alkalmas vagyok. Talán a gagyi vígjáték az egyetlen műfaji kivétel, de most nem is arről lesz szó. Megnéztem a Pál Adrienn című, 2010-ben Cannes-ban díjazott magyar filmet. Tegyük rendbe a dolgokat, mert a film régóta a listámon volt, köszönhetően az osztatlan pozitív kritikáknak. Pontosan tudtam, hogy a világ filmkritikusait tömörítő FIPRESCI nevű szervezet zsűrije a Pál Adrienn című magyar filmet ítélte a legjobbnak cannes-i filmfesztivál Un certain regard elnevezésű válogatásában bemutatott tizenkilenc alkotás közül.

Nos, a  Pál Adrienn valami hihetetlen módon túlértékelt, öncélú és értelmetlen alkotás. Minden perce ólomlábakon mozgott és volt belőle 133. Könnyesre ásítoztam magam, miközben a fogást kerestem. Küzdöttem, miközben a magyar Űrodüsszeia pergett le előttem. A filmben nincsenek hangsúlyok, nincs dráma, nincs kilengés, nincs fordulat, nincs kikacsintás, egyszerűen csak egy folyam az egész, abból is a leglassabb. Tulajdonképpen 133 percig bármit nézhetnénk az utcán, például a sétáló embereket, kanyarban beforduló autókat, akkor az is olyan lenne, mint ez a film. 133 percig Piroska unalmas életét éljük. Eszik, bejár a kórházba, eszik, nem beszél, eszik, hazamegy a kórházból, eszik, alszik, eszik, meg akarja keresni Pál Adriennt, miközben eszik, de tulajdonképpen nem is keresi úgy igazán. Egy szempontból a film jó: valóban ilyen lehet egy ilyen ember unalmas élete. (A főszereplő - Gábor Éva - semmiről sem tehet és a vizuális világért felelős kollégák sem!)

A film nézése közben az jutott eszembe, hogy ha ez egy 32 perces kisfilm, akkor rendben, tapsolok, riszpekt, hiszen 2 sorral feljebb már leírtam, mitől lehet ez a történet jó. Eljátszhatom a filmkritikust és tulajdonképpen meg tudom magyarázni, hogy miért jó film ez. De nyugi, nem az, sőt. Valószínűleg volt egy kritikusi megegyezés: "ne merj rosszat mondani a Pál Adriennről!"

Ha ezt elolvastátok, akkor láttátok a filmet, amiről én, az eretnek leírtam, hogy szar. És talán nem 133 percig tartott. (Ha jó magyar filmet akartok, akkor nézzétek meg A vizsgát!)

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a B-oldal Facebook csoporthoz!

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr363537623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Pink2 2012.01.12. 11:01:02

Ezért nézek csak sorozatokat. Ha szar is, max. 40 perc és annyi. Ha meg jó, akkor már nézhetem is a következő részt.

1rem1 Art · http://1rem1.com 2012.01.12. 11:15:46

akkor te még nem láttad a tarrbélát:)

phaszfej 2012.01.12. 11:17:22

Egy egysejtűenk jó, hogy unalmas. Szerintem fasza kis film.

1rem1 Art · http://1rem1.com 2012.01.12. 11:21:45

Egyébként...

Naszóval.

Érdemes rászokni arra, hogy a filmeket nem feltétlenül úgy kell nézni, mint a brúszviliszt meg a csáknoriszt. Nem feltétlenül elvárás, hogy egy filmben legyen élvezhető/izgulható cselekmény, ha ezt a tételt el tudjuk fogadni, akkor marad lelkierőnk arra, hogy a vizuális eszközökkel elénk tett mondanivalót befogadjuk.

A filmben nem a Piroska unalmas élete az érdekes, hanem ahogy bemutat nekünk egy csomó olyan szereplőt, aki így beleég a retinánkba, és ezentúl azonnal felismerjük őket a való életben (pl. a kisvárosi értelmiségi a bölcsésztarisznyával, szerintem telitalálat)

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2012.01.12. 11:30:44

@1rem1 Art: Szerintem a posztban leírtam, hogy meg tudom magyarázni, miért jó film. Lehet úgy csinálni, lehet hajbókolni, meg hozsannázni, meg egy presszó mellett a színházi büfében értekezni, hogy mennyire geci jó volt az előadás.

Hidd el, sokféle filmhez van és lesz is még lelkierőm, nem Armageddont nézek. Egyszerűen ennél a filmnél úgy gondolom nincsenek a helyén a dolgok.

Ovecskin 2012.01.12. 12:01:06

Például a plakát az fasza...

Elijah_Baley 2012.01.12. 12:41:47

monnyuk ne láttam a filmet de nem lehet h a csajnak leopold bloomhoz van köze? Az is ugyanezt csinálta, valami geciszar regényben, vagy száz éve :)

kalandfereg 2012.01.12. 12:54:39

Nem láttam, de a belinkelt trailer alapján tök király lehet. Szimpi, tetszik.

kalandfereg 2012.01.12. 12:56:54

Mondjuk van, aki szerint a skót dudazene is kurva unalmas, én meg imádom...

Titus_sb 2012.01.12. 13:08:41

Tudom, hogy ez most nagyon szélsöséges lesz, de sajnos azt kell mondjam, hogy a magyar film szar.
Felesleges megnézni öket.
Felfújják mindet, hogy hú, meg há, aztán ott ülsz a moziban,
úgy hogy egy nagy csalódás az egész. És erre mennek el milliárd forintok.
(Tisztelet a kivételnek természetesen)
De kb. 10-böl egy ha jó....
A szóbanforgó filmet nem láttam, de kb. olyan lehet mint a Dealer ahogy olvasom a kritikát.

Én 3-4 éve ha 2 db magyar filmet láttam, ami jó volt szerintem. Szomorú.
( A Nyomozó, Egy)

Baltaarcú Apu 2012.01.12. 13:13:25

Nekem tetszett. A történet is, és képileg is. Az a csipogó monitorfal az EKG-görbékkel zseniális. Mindegyik görbe egy leélt élet, akár külön film is lehetne.

magyar ember teli szájjal 2012.01.12. 13:13:51

A magyar film = fos. Ez már Kádár alatt is tény volt. Mintha az lenne a lényeg, hogy élni szar.

De az élet szarságának a hangsúlyozása már a kötelező olvasmányoknál is fontos, lásd a Pál utcai fiúkat szemben egy Gombháborúval, például.

Pedig élni jó.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2012.01.12. 13:38:15

Azzal vitatkozom, hogy a magyar film szar lenne. Sok előretolt magyar film szar, ez kétségtelen. de van sok jó, akár a Köntöfalak, a Nyomozó, a Kaméleon, a Vizsga, vagy Moszkva tér, Intimf fejlövés, szóval nem is csak az egyszavasak.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.01.12. 13:56:18

Aki egy igazán szar magyar filmet szeretne megnézni, annak ajánlom a Rengeteget. Én a felénél bealudtam, de a haverom felkeltett, h ne egyedül szenvedjem végig. Csak 90 perces, de három órásnak fog tűnni.

A fenti művet még nem láttam, de annyira nem is vonz.

disfear 2012.01.12. 14:09:41

1. Elismerem, egy film nem feltétlenül a klasszikus dráma eszközei mellett tud csak működni,
2. Viszont, elvárom, hogy a filmben bemutatott anyag egy olyan vizuális és drámai élményt nyújtson nekem, amivel lehetőségem van azonosulni. Mivel van akinek ez sikerül, annak ajánlom ezt a filmet. Én ezzel nem tudok, nem akarok azonosulni. A magyar film túlságosan is belesimult egy olyan öncélú kifejezésmódba, aminek a kontextusát csupán a magyar filmesek értik meg. Külföldön ez egy egzotikus a művészfilmek rajongói számára, akik a saját maguk által a filmek mögé látott gondolatmenettel igazolják azok művészi nagyságát. De a művészi nagyságot önmagában kell elérnie, magából kiindulva. Ezért követelmény kellene hogy legyen, hogy egy olyan világot mutasson be, olyan kontextusban, ami közérthető.
Véleményem szerint a magyar filmesek csupán poénnak és játszótérnek tekintik a magyar valóságot, látszik rajta mennyire nem benne élnek, mert akkor nem igy mutatnák be. Valószínüleg nagy részük nem egy olyan közegben szocializálódott amiről a filmjeik szólnak, hanem ahogy ők elképzelik az unalmas életet, na azt mutatják be. Ezért a magyar filmes realizmus sose lesz sikeres. Azzal, hogy nincs közönség (amit a műalkotásnak kell megteremtenie, és nem a kontextusnak, azzal, hogy nincs mögötte való élet, olyan mint a hazugság számomra.
Azt hazudják ismerik az életet, de amit ismernek, azt ők találják ki.

disfear 2012.01.12. 14:10:56

de szarul fogalmaztam.

rettentó 2012.01.12. 14:16:14

"a film régóta a listámon volt" nekem is, és most levettem, egy időre :-) Épp tegnap olvasgattam a Drive- Gázt!-ról a port.hu-ra írt véleményeket. Nagyon eltérően láthatnak emberek filmeket, és én Overdrive-ról elhiszem, hogy nem "egysejtű", ahogy phaszfej fogalmazott.
A Friss levegőt is meg akartam nézni a rendezőtől, az talán jobb lesz.
A magyar filmek fikázása pedig unalmas. Igen, rengeteg érdektelen alkotás született, de Szabó István vagy Fábri Zoltán életművéből legalább egy jó filmet ne tudna említeni bárki. Most mondtam két könnyebben befogadható rendezőt.

rettentó 2012.01.12. 14:20:43

Úgy értem: "Igen, rengeteg érdektelen alkotás született, de nem hiszem, hogy Szabó István vagy Fábri Zoltán életművéből legalább egy jó filmet ne tudna említeni bárki."
Nekem az Üvegtigris, a Valami Amerika és a Csak szex és más semmi közönség- és kritikai sikere után sem tudott meggyőzni. A Csak szex nagyon nem tetszett miközben Goda Krisztina többi filmje tök jó, a Kaméleon különösen.

mézescsók 2012.01.12. 15:10:13

@Baltaarcú Apu: Persze, minden görbe a monitoron egy élet. És azt is tudjuk, hogy minden sirkő alatt egy világtörténelmet temettek el. Kamerázzunk egy követ 133 percig, majd mondjuk rá, hogy ez egy élet meséje volt!
@disfear: Nem, érthetően.

rezmann 2012.01.13. 21:01:28

Szomorú, de a Friss levegő után ez télleg szar! (igaz, anélkül is szar lenne)
Bandi, remélem hamarosan az új Trier csodáról is olvasható egy értekezés...vagy már írtál róla!?

Haloperidol 2012.02.20. 13:14:49

Nem lattam a Pal Adrienn-t. A Drive-t lattam. Nem az a klasszikus akciofilm, inkabb a regi, egy-ket mondattal operalo westernek jutottak rola eszembe. A hollywoodi filmek raszoktattak az embereket, hogy akcio, tempo kell a filmbe, de neha jo egy kicsit lassabban kibontakozo cselekmenyu filmeket is megnezni. Mondjuk azert vannak hatarok :) Pl a Drive tetszett. De tegnap kezdtem el nezni a "Sleeping beauty"-t, ami 137 perces. Hat a felenel abbahagytam, egyszeruen nem tortent semmi, ami lekotott volna. A pucer nok es mas perverziok filmas abraozolasa sem tudjak mindig fenntartani az erdeklodest, ha az egesz szar. Tanulsag: nem csak magyar film lehet szar... :)

halkan 2016.11.08. 08:05:06

@Elijah_Baley: Még nincs 100, 1922-ben jelent meg. Megbántottál a "geciszar regény"-nyel. J. Joyce

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása