Autós üldözések kliséi

Autós üldözések kliséi

Hosszú idő után ÚJRA "klisé-cikk". Elég régóta masszírozom a témát, szóval most már jöjjön, avagy lássuk az autós üldözések kliséit:

  • A régi filmekben - mint minden - az autós jelenetek eleve stúdióban vannak felvéve. Üldözés, sok kormányrángatás, hátsó ablakon keresztül látható az erdő, a sofőr nyilván kalapban vezet, balra kanyarodik, kormány jobbra.
  • Francia filmekben nyilván csak francia autók csikorognak, kis utcákba be, kis utcákból ki, lépcsőn le majd zöldséges pultnak neki. Kifejezetten ildomos olyan sikátorba bemenni, ahol tudod, hogy az üldöződ beszorul, hiszen az üldöző mindig szélesebb autót vezet.
  • Az üldöző motor mindig keresztülmegy a kantáros emberek által gyalogosan vitt üveglapon. Gyakori a motorosok üveglapon történő áthaladása.
  • Motorral könnyű egyik parkolóház tetejéről a másik parkolóház tetejére átugrani. Lassított felvétel.
  • Minden akcióhősnek alapból van A-s, B-s, C-s bővített jogsija + helikoptert, kamiont, trélert, tankert is tudnak vezetni, egyből.
  • Mire az autós üldözésben résztvevő két fél valamelyike megsérülne, addig kb. 30 autó ütközik egymással, mely nyilván senkit sem érdekel, nagyon sok jobb kéz nincs megadva.

  • Mindig van kirakatba (fodrászüzlet, kozmetika, ruhabolt) történő becsapódás, személyi sérülés nélkül.
  • San Francisco-ban a buckákon át megy az üldözés, esetleg a villamos bevonásával. Ugratáskor és leérkezéskor kamerakép kell a „sercegő” kaszniról.
  • Az üldözők által kilőtt golyók mindig kitörik a hátsó ablakot (de csak azt, esetleg még a visszapillantó tükröt). Sofőr picit azért megretten, esetleg szól a mellette ülő csajnak, hogy „Hajolj le!”. Az üldöző 99%-ban az üldöző nem a kerékre céloz, ellenben kihajol, így őt könnyen le lehet lőni.
  • Az üldözött jó magyar módra "hátrafelé nyilaz a lovon", természetesen mindig a vezető akar lőni, így ő átadja a kormányt vagy egy izguló hölgynek, vagy egy vezetni nem tudó gyereknek, aki tökéletesen kezeli a gépjárművet 150 km/óra sebességnél is, kikerülve a szembe haladó forgalmat. Ugyanez megy az anyósülésről vezetve is, a gázt ilyenkor nem tudom, ki nyomja.
  • Üldöző autó 2 golyó bekapása után felrobban, esetleg nekimegy egy sziklának, fának, szemből jövő ártatlan polgárnak, szökőkútnak, cirkusznak, domb szélén lévő hirdetőtáblának.
  • Ugratónak mindig használj másik autót, vagy trélert!
  • Ha a 2 autó egymás mellé kerül, akkor történik a kormány egymásra ráhúzás, a korláton pedig csillagszórózás, melyre a kamera fókuszál is.
  • A csillagszórózás másik fajtája az, amikor a motor, vagy az autó épp elfér a két üldöző kamion között, akik összezárni próbálna, de csak épp serceg a szikra, a főhős kislisszan közöttük.

  • Az üldöző menekülésének 2 legjellemzőbb módja: 1) éppen felnyíló zsilipes hídon való átugratás; 2) jobbról érkező mozdony előtt épphogy átérés. Az üldözők természetesen ezekre nem képesek (Te is tudod miért. Mert: vízbe pottyanás; vonatnak ütközés.)
  • Ja, van egy harmadik lehetőség: alagútban való megfordulás, ellenkező irányba indulás, megspékelve rükvercben történő géppuska használattal.
  • A rendőr a rosszfiúk autóját gyakorta kergeti futva.
  • Ha a törvény őre üldöz, akkor kézenfekvő a rendőrjelvény felmutatása, vagány verda lefoglalása. "A kocsit lefoglalom a TÖRVÉNY NEVÉBEN". Gyakori, hogy ilyenkor a kocsiban hagyott kisgyerek is megy a rendőrrel, aki persze a vagány autó helyett egy lehasznált családi autót nyer és semmi esélye az üldözésben.
  • Ha az üldöző valaki nagyon üldöz, akkor kapóra jön a felüljáróról való átugrás kamion tetejére. Hiszen ha az üldözőnek már nincs járműve, akkor mindig ráugrik a kocsi tetejére, ami kanyarog, de a főhős nem esik le. Ha a tetőt a (fő)gonosz átlövi, felülről akkor is érzi a főhős, hová kell elmozdulnia, hogy a lövések ne találják el. Sosem találják el.
  • A kamion tetejére ráeső üldöző mindig az anyósülésre próbálja beverekedni magát.
  • Üldözés végén a kocsi vagy beszarik (motor felhajtás, gőz, füst kijövés), vagy felborul és akkor egy erős ember visszaborítja. (Esetleg Nick Árpád fasszal foggal elhúzza.) A harmadik lehetőség a szakadékba zuhanás, bumm, robbanás.
  • Jellemző a felborult, égő autóból való utolsó másodpercben történő kikecmergés. Jól látható, hogy meddig kell elkúszni és mennyi idő alatt, hogy a robbanás ne tegyen kárt a főhősben. A távolság kb. 3-4 méter, az ájulásból való felébredés után 5-8 másodperc van a robbanásig.
  • A határnál hiába áll 30 rendőrautó, meg mindenféle kordon, pont annyi hely van, hogy felgyorsítva a rosszfiú elfér a fakabátok között. A fakabátok kettőt lőnek, majd szétrebbennek, a kocsi nem törik össze, irány Mexikó, az üldözésnek vége.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr874846306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Editor Bob 2012.12.28. 13:13:01

Jó gyűjtés, de kimaradt pl. a babakocsinak történő ütközés, amiben sosem gyerek van, hanem az azt toló hajléktalan által gyűjtögetett dolgok.

Illetve kimaradt az, hogy üldözésnél tökmindegy az autók típusa és ereje, egy furgonnal simán lehet tartani egy sportkocsi tempóját városban, de egy amerikai átlagszedánnal is lehet üldözni a Porschéket, Ferrarikat gond nélkül.

papugaja 2012.12.28. 13:49:12

Járdán, asztal, szék, napernyő gyűjtögetés, szétrebbenő kávézó emberek. Kamionról dolgok látványos leborulása. Lépcsőn leüldözés.

ShanklyGates 2012.12.28. 14:08:09

Gyerekkoromban az amerikai rendőrös sorozatok nyomán azt hittem a sikátor arra való, hogy ott tárolják az üres kartondobozokat.

Dave_bloghu 2012.12.29. 20:01:22

+ ha nagyon sietsz, üldözőként hajts fel a járdára, hiszen ott sokkal jobban haladsz, de mindig lesz időd vicces beszólásokkal arrébb tessékelni a járókelőket.

+ ha véletlenül kicsúszik az üldöző, de még nincs vége a jelenetnek, akkor pontosan 2 másodperc alatt beéri az egérutat nyert üldözöttet, és pont megfelelő távolságban folyik a csata tovább.

+ ha nagyon felbőszít az üldözött (pl. az autópályán egyéb autókat dobál rád egy trailerről) és már nem bírod, akkor "nem adom fel" felkiáltással kapcsolj egy olyan sebességet, ami +100km/h-val növeli a sebességed, de eddig úgy gondoltad felesleges használni.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása