Peter Hince - Queen - A színfalak mögött

Peter Hince - Queen - A színfalak mögött

pH_1.jpgHány híres road-ot tudtok felsorolni? Hány olyat, aki könyvet írt életéről, vagy zenekaráról? Nos, Peter Hince, alias Ratty, a Queen legendás road-ja meglépte ezt a lépést, azaz kiadta a Queen-nel töltött életének emlékeit és történeteit.
Aki járatos a Queen világában, annak nem ismeretlen Ratty neve és személye, hiszen ő az a loboncos emberke, aki rendszeresen guggolt Freddie zongorája mellett, várva a pillanatot, hogy őfelsége felálljon a zongorától és odaadhassa neki levágott végű mikrofonját. Ratty munkája persze nem csak ebből állt, bár kétségkívül még ebből sem, mikor 1975-ben a zenekarhoz szegődött. Ahogy írja, ő csak Amerikába akart eljutni, a csajozáson és a bulin kívül nagyon más nem is érdekelte.

A könyv nem a Queen történetét írja le, szóval a zenekarral ismerkedők nem e könyvből fogják megszerezni a bandával kapcsolatos lexikai tudást, de a könyv célja nem is ez. Tulajdonképpen ami a könyv előnye, az a hátránya, hiszen Ratty folyamatosan ugrándozik a térben és az időben. Az ember úgy érzi, mintha a szerző egy sör mellett valami pubban mondaná történeteit, csapongóan, éppen azokat, amik akkor és ott eszébe jutnak. Így jutunk el a profi, de nyűgös zenekar backstage-éből amerikai, japán és számos európai koncerthelyszínek színpadjaira, hotelszobáiba, szűk turnébuszok üléseire. A történetek egy olyan világba kalauzolnak el minket, melyben a színpadon még több volt a zsinór, mint manapság, a zenekari buszoknak meg kellett küzdenie a vámmal, míg a dél-amerikai turnén a zenekart gépfegyveresek kísérgették egészen a színpadig. A road terhei és ráncolódó homloka pedig elénk kerülnek.

brian-freddie-peter-hince1.jpg
Ratty őszinte tisztelettel és szeretettel beszél főnökeiről (minden zenekari tag flúgját, búját-baját azért megjegyezve…), ugyanakkor kiérezzük a lapokon, hogy miután már a zenekar színpadi és színpadon kívül "majdnem mindenese" lett, azért néha elgurult a gyógyszere. Tulajdonképpen 1975-től 1986-ig a nap 24 órájában a zenekar rendelkezésére kellett állnia, felelősségi körébe tartozott a színpad és a hangszerek (zongora, basszusgitár) megfelelő állapotba hozásától a pótgitárok beszerzésén át, a szükséges alkohol beszerzésén túl, még őfelsége cigarettájának a meggyújtása is. Vicces sztori, miszerint a zenekari tagok még a privát költözésükkel is Ratty-t bízták meg. Mindenes volt ő, akinek bejárása volt oda, ahová szinte senkinek sem és hiába álltak öltönyös emberkék, a szentélybe való bebocsátásra várva, ez a koszos ruhás brit színpadmester bokszolgatott játszásiból Freddie-vel a színpad mögött, vagy éppen a lemezek felvétele alatt.

ratty_and_john_deacon_south_america_1981.jpgLegendás történet, miszerint Freddie a kádban írta a Crazy Little Thing Called Love-t, melyhez a gitárt és a törülközőt is Ratty szolgáltatta. Kedvenc sztorim, miszerint egyszer Ratty-nek kellett belekezdenie az Another One Bites The Dust basszusfutamába, hiszen John Deacon-nak épp wc-re kellett lerohannia a színpadról… Bármennyire is álommelónak tűnik ez számunkra, hiszen a világ egyik legjobb zenekarát szolgálni nyilván álommeló lehet, Ratty a 86-os gigaturnét már csak nagy rábeszélésre vállalta el, majd – bár a zenekartól 100%-ban nem fordult el – véglegesen a fényképeszet felé irányult figyelme.
Képeiből a könyv közepén is találunk párat, ráadásul számos spontán felvételét a zenekar is felhasználta különböző kiadványaiban.

A könyvet mindenkinek ajánlom, akit érdekel, mi történik egy rock banda hátországában, míg bizonyára a Queen rajongók érdeklődését számos - korábban nem publikált - intim pillanat fogja felkelteni, a könyv olvasása közben felkiáltva, hogy „erről nem is tudtam”…Például a zenekari tagok álnevei, melyet a hotelekben való bejelentkezésekhez használtak. Nem mesélek tovább, irány a könyvesbolt!

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr144998349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2013.01.05. 16:52:50

Azért a dolog nem annyira unikális, még magyarföldön sem: A rock napszámosai címmel (jó rég) a régi híres magyar roadokról jelent meg egy összeállítás, illetve egy külön kötet Kraft Tamásról, Stage Pass címmel (Boros Lajos tollából, 1986):

frankzappa.blog.hu/2007/12/17/kraft_tamas_azota_frank_zappat_hallgatok_1

Ő asszem a Queen koncertről is szól pár szót, meg jópár más hazánkbalátogatott nagyságról.

tundrazuzmo (törölt) 2013.01.05. 23:50:40

Nekem arról a szóról, hogy Ratty, az énekes jut eszembe.

Talán mert olvastam a zenekarról szóló többi könyvet is...

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2013.01.06. 00:21:56

@Interstellar Overdrive: nem tudom hogy ismerem-e, mert nem vagyok Facebook-regisztrált és nem látom, mi az. :-) De nem vagyok a téma igazi szakértője, e két könyvet ismerem csak.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.01.06. 01:35:01

na, ilyen lehet az élete egy született seggnyalónak, seggcsókolónak... ha van olyan, hogy szolgálók kasztja nagy britanniában, akkor ez a fiatal, ambíciózus szolgáló-seggcsókoló mintapéldája lehet a mai modern szolgáknak is, tanulhatnának tőle a mai keleteurópai tányérmosók tízezrei londonban, ahelyett hogy beszpídezve pörögnek a drumandbass-ra.

KopaszMercis 2013.01.06. 05:12:44

@Magyar Vitéz:
Mondott ezt a minimalberes fizuddal buszken ;)

monddazigazatmar 2013.01.06. 05:28:57

Na, szóval
Megvettem, elolvastam.
Egy nagy szar.
280 oldal, abbol max 10, hogy milyen volt a queen a szinfalak mögött, a többi meg egy semmitmondó hülyeség, hogy Ratty hogyan állitgatta a zongorát, mikor milyen buszon utazott, és hogy kit hol sikerült megkúrnia.
Egy öreg marhának a visszaemlékezése 75-85 ig terjedő időszakra, amikor fiatal volt, ivott, cigizett, drogozott, dugott, ja, meg mellékesen Freddie Mercury kéthavonta hozzászólt.
Ha kell valakinek, irja a cimét, kuldom a konyvet, ez a szar ne foglalja a helyet nálam. Halál komolyan

Imila 2013.01.06. 07:23:40

@monddazigazatmar:
Ez komoly?
Nagyon örülnék neki, itthon vagyok tökig gipszben,és nem tudok utánamenni, a családom meg nem igazán hajlandó a Queen mániámmal foglalkozni.
Szóval ha komoly, akkor nagyon boldoggá tennél vele.

Rob67 2013.01.06. 08:14:09

@Magyar Vitéz: Most komolyan...
Ennyire taplo allat nem lehetsz hogy meg ezen a politikamentes blogon tolod az eszt te fidesz droid.
Egyebeirant pedig az angliaban elo es dolgozo magyarok neveben is mondom hogy serto amit mondasz. Igazi barom egybites gondolkodas.
Magyarok tizezrei elnek itt es nem tanyert mosogatnak, ha azt tennek sem lenne kozod hozza.
Szerelok, kozmetikusok, webtervezok.
Nem szolgak hanem jol kepzett es fizetett szakemberek. Ez magam vezeto tervezokent dolgozok es iranyitom az angol csapat munkajat.
Akkor most ez hogy van.
De ha ma szolgalelek: egy fideszdroid lelke mekkora szolga?

Bocsi az offert, eldurrant az agyam.
Koszi a cikkert, megveszem a konyvet!!,,

Don Quixote de la Ferko 2013.01.06. 10:21:35

A Ratty név nem sokat mondott, talán pont úgy mint ennek a Ratty gyereknek a (kis/nagy)Spulni, Béka, Kraft, Groholy, "A Lajos", és a többi, akikkel dolgozhattam.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2013.01.06. 10:30:15

@monddazigazatmar: Elfogadom a véleményed, mert én is éreztem üresjáratokat a könyvben. De attól függ, hogy olvasod: te végig azt vártad hogy 15 éven át mit reggelizett Freddie, vagy pontosan hogy néztek ki akiket lekúrt Roger, esetleg tökéletesen hűen le legyen írva egy album felvételekor létrejött párbeszéd a zenészek között?? Persze, ez a fickó nem zenekari tag volt, neki nem Freddie mondta meg, hol kanyarodjon le az autópályáról, értem ez alatt hogy a gépezet része volt, de nem feltétlenül az alkotói folyamaté. Kicsit úgy érzem, mást vártál a könyvtől és azért vagy csalódott. De értem, mert sok a Queen-független mese.

monddazigazatmar 2013.01.06. 10:55:11

@Imila: teljesen komoly. kuldd el a cimed a foncsikiraly@gmail.com - ra, elkuldom.

@Interstellar Overdrive: Ezen, most tényleg nem fogunk vitatkozni, izlesek és pofonok. Igen, egész mást vártam, és nagy csalódás volt.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2013.01.06. 10:56:16

@monddazigazatmar: riszpekt hogy felajánlod a könyvet másnak, már csak ezért megérte. köszi!

1055 2013.01.06. 11:30:24

@Rob67: Hát itt politikát a te hsz-ban olvastam először.

doktorur 2013.01.06. 12:46:54

@Don Quixote de la Ferko: jó kis névsor :) Nagy Spulnival engem is összesodort az élet párszor. Tálas Spílerrel meg rendszeresen dolgoztunk együtt az Eötvös Klubban :) Hű de rég volt...

windex 2013.01.06. 13:59:38

@Magyar Vitéz: óriási tévedés, jó adag ostoba kevélységgel. a road nem szolga, hanem untermann, már ha ismered a kifejezést :-)

Imila 2013.01.06. 17:24:36

@monddazigazatmar:
Írtam neked, köszi mégegyszer.

átlátó 2013.01.07. 09:32:40

A fölsoroltak mellett ja, meg a Cserkó, meg a Novákok Bendő és Cini, meg Gyurma, a Janika, Zimmermann, Hosszú, Paraszt, a Vonák, Kisspulni, magamat sem hagynám ki és kiskezicsókolom, a Nemes...külön-külön is ha egyszer kinyitnánk a szánkat. :D
@Magyar Vitéz: megmondta a @KopaszMercis: annyit teszek hozzá, hogy a buszra szállj föl, mert ott ragadtál a megállóban... tudod, sokszor láttalak hajnalban, amikor visszaérkeztünk a városba...Barkas, Ifa, Hanomag, Man, Mercedes... kb. ez volt a teherautók fejlődési sora...

átlátó 2013.01.07. 09:33:53

@átlátó: Aki kimaradt, rám haragudjon... én sem tudom, hogyan csinálom, hogy nem fiatalodok...

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása