Lemezajánló: Manoya - Hundred Arms

Lemezajánló: Manoya - Hundred Arms

Rohan a világ előre, de én emlékszem még 2011-re, melynek egyik zenei meglepetése és egyedi megszólalása szerintem Occam-hoz, alias Lázár Tibihez (Zagar, DJ  Bootsie Trió) volt köthető, hiszen a zenész My Rorschach című albuma parádésra sikeredett. Occam a kiváló szakmai kritikák bezsebelése mellett az albumot pár alkalommal élőben is bemutatta zenekari formációjával, melynek "élén" - ahogy az albumon is szereplő - Hodosi Enikő, a NEO énekesnője állt. A My Rorschach album megjelenése után nem sokkal Tibi és Enikő bejelentették, hogy a közös munkát folytatják és Enikő szóló albumára fognak koncentrálni. Enikő is művésznév mögé bújt és Manoya név alatt tavaly kiadta a Hundred Arms című albumát, melynek munkálataiban Lázár Tibi vállalta a produceri feladatokat, a hangszerelést pedig közösen végezték.

A Hundred Arms album szerintem a My Rorschach kistestvére, hiszen Enikő hangja ugyanolyan csodásan vág utat magának, néha szomorúan, néha álmodozóan, miközben a hallgatónak igazi műfaji címkéket nem kell keresgélnie, hiszen az album saját univerzumot teremt. Szerintem érdemes nem dalonként hallgatni az korongot, a teljes lemezt egységként kell kezelni és szánni rá elég időt, végighallgatva, lehetőleg fülesben. Szerintem csak így jön ki az ív, azaz a lemez nem egyszerűen "csak" melankolikus dalok összessége, hiszen van itt kísérleti elektronika, pop, vagy folk ("Holy drogs"), sőt a "When she closes her eyes" behozza a dark hangulatot is. A lemezt nyitó "Earth calling Humans" mellett nekem ez a dal a kedvencem, lehet azért mert engem picit emlékeztet a Pink Floyd "Set the controls for the Heart of the Sun" című dalára.

A Hundred Arms nem "fesztivállemez", így az várható, hogy a "kevesebb néha több elvet" alkalmazva csak pár koncerten lesz bemutatva, melynek első és egyben kiemelt állomása a február 2-i Trafó lemezbemutató koncert, mely speciális este lesz, érzem, hiszen egy munkahetet követő szombat estén végre el lehet majd veszni Manoya univerzumában. A koncerten Kovácsovics Dávid, Hock Ernő, Kiss Árpád és Lázár Tibor lesznek Enikő zenésztársai, sőt, az esemény néhány meglepetés vendéget is ígér. Megyünk.

manoya.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr145046131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása