TOP5 David Fincher-film EVÖR

TOP5 David Fincher-film EVÖR

Augusztus 28-án, azaz a rendező születésnapján elém került egy videó a szinte csak jó filmet készítő David Fincher-ről, így elérkezettnek tartottam az időt, hogy kicsit elidőzzünk az életművön, ráadásul a TOP5 legjobbra le is szűkítsük az amúgy nem is olyan hosszú filmográfiát.

Azt talán kevesen tudják (bár a Wikipedia-n olvasható, nyilván én is onnan olvastam), hogy Fincher effektgyártóként közreműködött a Jedi visszatérben, a Végtelen történetben, valamint az Indiana Jones és a végzet templomában, így nem volt számára idegen a filmforgatás, annál is inkább, mert karrierje első/ismeretlenebb szakaszában már videoklipek forgatásából, valamint reklámfilmekből kereste kenyerét. Ezek a videoklipek képi világukban (színek, sötét, zárt helyek, szobák) már előremutatnak pár későbbi alkotásra, ráadásul nem is akárkiknek gyártott, hiszen a sorban ott volt Sting (Englishman in New York), az Aerosmith (Janie’s got a gun), Michael Jackson (Who is it?), a Rolling Stones (Love is strong) vagy éppen Madonna (Express Yourself, Vogue). Reklámfilmesként pedig már a 80-as években kiborította a bilit, hiszen egy cigiző magzatot használt rákellenes reklámjához. Majdnem olyan erős, mint egy levágott fej egy papírdobozban.

A klipek után talán mélyvíz volt neki a '92-es Alien-film, A végső megoldás: a Halál, ráadásul a franchise leggyengébb  darabja lett (nem a képi világ, hanem a sztori miatt), de arra jó volt, hogy a rendező megvesse a lábát Hollywood-ban és megkapja a bizalmat és elkészítse következő főművét, a Hetedik-et, mely igazi kultfilm lett az egész világon. Fincher pedig szép lassan igazi thriller-felelőssé vált, hiszen futószalagon jött a Játsz/ma, a Pánikszoba, majd a Zodiákus, melyek mellett eközben elhelyezett két nagyon erős alkotást is, a Harcosok klubját, valamint a Benjamin Button-t, melyek közül ha csak az egyik filmet gyártja le hátralévő életében, már büszkén koktélozhatna élete végéig Návai Anikóval. 2010 után két filmet jegyzett, melyek közül a Social Network hiába hozott újabb Oscar-jelölést (a Benjamin után), átfolyt rajtam,v mint egy pohár víz, míg a Tetovált lány teljesen felesleges remake-je csak az amerikai lakosok számára hordozott bármiféle értéket, aki látta az eredeti skandináv trilógiát, az csak nyammogott egy „ez meg minek?”-et… Nem haragszunk, mondom, de azért szólunk.

Csőben a várhatóan csak 2015-ben piacra dobandó Gone Girl, mellyel a hírek szerint ismét jól ismert és művelt terepére tér vissza, a thriller világába, remélhetőleg hasonlóan kultikus filmalakokat teremtve, mint Nicholas Van Orton, John Doe, vagy éppen Tyler Durden...

TOP5 David Fincher-film EVÖR:

  1. Hetedik (1995)
  2. Harcosok klubja (1999)
  3. Benjamin Button különös élete (2009)
  4. Játsz/ma (1997)
  5. A végső megoldás: Halál (1992)


David Fincher: A Film Title Retrospective from Art of the Title on Vimeo.

david-fincher-alien-3.jpg

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr375485135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DirtyHarry 2013.08.31. 23:16:39

Az Alien sorozat leggyengébb része az Alien Resurection, na az a sztori szar, nem a 3. részé.

Marty Mcfly 2013.08.31. 23:42:27

Az Alien 3-at lehet szeretni, és gyűlölni. De semmiképpen sem gyenge alkotás!!!
A posztíró kedvence biztos a Bolygó Neve Halál... Jó film, nagyon. Mert ez az elcsépelt kommersz válasz! A többi résznek is rengeteg értéke van! A Végső Megoldás Halál-nak pedig speciális hangulata van.
Benjamin Button-on pedig majdnem elaludtam-de lehet, velem van a baj. :-)

ben2 2013.08.31. 23:53:26

Az Alien 3 alapvetően szar és a Benjamin Button sem lett valami acélos, kb. egy makeup és a digitális Brad Pitt karakter demo.
A Hetedik és a Harcosok klubja viszont kétségtelenül kiemelkedő alkotások.

tjunior 2013.09.01. 07:56:37

A Hetedik és a Harcosok klubja közt nem tudok dönteni, mindkettő meghatározó filmélményem. Nehéz ezt a 2 filmet még csak megközelítenie újból Finchernek, nem is sikerült. A Benjamin Buttonnak többször neki futottam már, de egyszer sem sikerült végignézni, baromi unalmas.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.01. 08:07:03

@tjunior: a 7ik, meg a harcosok klubja nálam is pariban van.

iSten 2013.09.01. 08:16:50

A tetovált lány trilógia első része valóban jobb, mint a remake. Azonban a két folytatás már gyengécskébbre sikerült.

dragaszagom 2013.09.01. 08:22:42

Az Alien3 kiváló lett volna, ha a Fox ki nem heréli. Annyira megvágták, hogy Fincher azóta nem áll szóba velük, a promóciós kampányban már részt se vett.

tony_romita 2013.09.01. 08:29:56

A Hetedik és a Harcosok klubja méltán szerepel a listán. A többi helyett:

Social Network (a téma és a dramaturgia adottságaihoz képest fergeteges film)

Zodiákus (nagyon hangulatos, itt-ott kicsit döcögős, de mindenképpen az egyik legnagyszerűbb film)

Pánikszoba (minden hibájával együtt sokkal okosabb mozi, mint mondjuk a Benjamin Button vagy a Alien3)

A sorrend mindegy.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2013.09.01. 09:28:36

@Marty Mcfly: Jól láthatóan nem szaroztam le az Alien3-t, hiszen a TOP5-ben szerepel. A sztorija ettől még ki van herélve, függetlenül attól, mi az én kedvencem (összes Alien-t szeretem az eredeti sorozatból, a vs Predator dolgokat hagyjuk).

profilo 2013.09.01. 09:56:39

Ha a negyedik helyre betesszük a Zodiákust,akkor egész kedvemre való kis lista kerekedik belőle...

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.09.01. 18:08:18

a posztíró egy lány? komolyan kérdem? csak me olyan...

bollokcs 2013.09.30. 13:53:15

Kövezzenek meg, de én szeretem az Alien 3-at...bár az hangulattól függő, hogy a mozis v. a "rendezői" változatot (utóbbihoz a stúdióval való balhéi miatt D.F-nek nem sok köze van).

Emellett a Hetedik és a Harcosok Klubja nálam mindenképp alap.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása