25 vietnami háborús klisé

25 vietnami háborús klisé

2009.02.04. | B-oldal

A vietnami háborúról gyakorlatilag egy átlag ember annyit tud, mint annak idején negyedik gimnáziumban: azaz semmit, hiszen a történelem könyvben odáig már nem jutottunk el.  Ez a semmi kb. pont annyi lehet, mint amennyit e háborúban részt vevő katonák tudtak a háború miértjéről és céljáról. Ez a kis "apróság" persze a filmkészítőket nem tántorította el attól, hogy megalkossák a maguk vietnami háborúját, néha egyszemélyes hadseregek dzsungelbe küldésével (Ütközetben eltűnt, Rambo), néha pedig a háború drámaiságának és az egyszerű amerikai katonák szenvedésének hangsúlyozásával (Szakasz, Apokalipszis most, Acéllövedék, Szarvasvadász, A háború áldozatai). 

Miközben a mi fajtánk erre a szörnyűségre legjobban a Forrest Gumpon keresztül tud ráhangolódni, a TOP5 vietnami háborús film EVÖR:

1. Szakasz (1986)
2. Apokalipszis most (1979)
3. Acéllövedék (1987)
3. Jó reggelt, Vietnam! (1987)
4. Rambo 2 (1985)

A fentiekkel azonos témára épített termédek méltatlanul ismert és méltán ismeretlen film erejét és egyedi báját pontosan az adja, hogy az apróságoktól a cselekményen át a főhős ábrázolásáig hasonlóak, ezért a hozzánk hasonló filmklisé-vadászok térdüket csapkodva nevetnek egy-egy visszatérő elemen.

Lássuk a 25 kedvenc vietnami háborús filmklisét:

  1. Újoncok fogadásakor komoly félelem alakul ki a században, senki nem akar kezdővel (zöldfülűvel) őrjáratozni, éles helyzetben kiszámíthatatlanok. Orvlövészek miatt a tisztelgés nyílt terepen tilos.
  2. Kétféle katona van 'namban: az egyik szolgálatban van és küzd a sablonos cselekménnyel, míg a másik eltávot kap, és ordas nagy verekedést rendez a kantinban vagy a kupiban. Előbbi kisvártatva ráfanyalodik egy újonc istápolására, és megtanítja neki a száraz zokni jelentőségét a dzsungelben.
  3. Mindig van egy olyan katona, aki gazdag gyerek, ügyvéd / szenátor / kormányzó apja tanácsa ellenére önként vonul be, miközben az összes többi katona gyári munkás, bolti rabló, vagy senkiházi.
  4. Fejpántot csak és kizárólag dramaturgiai jelentőséggel bíró szereplők viselnek. Az ujjatlanra tépett zubbony is csak egyvalakinek jut eszébe, és valamiért senki nem utánozza.
  5. Bár a saigoni kurváktól könnyű elkapni valami nyavalyát, mindig van köztük egy ezzel a szépséghibával együtt is szerethető takaros leány.
  6. Saigonban előbb-utóbb az utcán felrobban valami. Ilyenkor az MP Jeep egy szempillantás alatt ott terem. Ennél gyorsabban csak akkor, ha pont egy ilyen Jeep robban fel.
  7. A riksa mindig ugyanolyan gyorsan megy, mindegy hányan ülnek rajta. A levegő riksája a Huey helikopter, erről azt kell tudni, hogy amíg nem ül minimum egy ember a tolóajtóban úgy, hogy az egyik lába a gépen van, a másik viszont kilóg, addig a gép fel se tud szállni. Ha elég figyelmesek az alkotók, akkor ez az ember bajuszos.
  8. A többmilliós technikát szinte mindenki tudja kezelni, helikopter elkötés és vezetés, ha baj van, mindennapos.
  9. A vietnami rohamsisak külső peremén több minden elfér, mint egy női táskában. Egy doboz Lucky Strike, mellette rágógumi, 1-2 tábla csoki, egy kisebb családi fotóalbum, kezdő képeslapgyűjtemény.
  10. Sisakon lövés esetén a divatozó amerikai katona legnagyobb problémája nem az, hogy majdnem meghalt, hanem, hogy ellőtték az utolsó cigijét, csokiját, családi albumát.

11-20:

  1. Mindig van egy kis falu, ahonnan az ellenállókat ellátják rizzsel és dugi fegyverrel, ezekben a falvakban biztosan van egy jól látható 80-100 kilós disznó, ami szabadon rohangál.
  2. A vietkong kifejezés folyamatos egyes szám harmadik személyben való használata. Pl. ott bújik a vietkong, a vietkong sosem fogy el, "kurva vietkong".
  3. Amit eldugnak, azt a föld alá dugják, és ha a színészek meg akarják találni, akkor vagy a fegyver elé tartott elemlámpával kúszás, vagy a kevésbé diszkrét antré gyanánt előreküldött kézigránát formulát választhatják.
  4. A föld alá vezető bejáratot vesszőből font installáció takarja - a forgatások idején a kellékesek népművészeti kiállításokon és zsibvásárokon próbálnak megalkudni, hogy nekik a szennyes kosárnak akkor is csak a teteje kell a jelenethez, az aljával NEM tudnak mit csinálni.
  5. Az őrség a világ legunalmasabb dolga, az unalmat Vietnamban csak a félelem színesíti. Nehéz eldönteni, mivel üsse el az ember az időt. Mivel az amúgy kézenfekvő ötlettel José Luis Torrente csak 25 évvel később állt elő, 'namban inkább a barátnők és menyasszonyok legendás szépségét mesélték egymásnak, itt-ott egy, a körülményekhez képest minimálisan leamortizált fotóval alátámasztva. A félbehajtás nyomán kívül szinte semmi nem torzította a rendszerint Mary nevű leendő ara képmását. Ez a beszélgetés általában a „kinek írsz?” kérdéssel kezdődik, amit ugyanúgy nem szabad megkérdezni, mint bárkit az SZTK-ból kifelé jövet, hogy „hogy tetszik lenni?”. A levél később még előkerül a filmben.
  6. A barátnő vagy menyasszony bemutatásakor elhangzik a szereplő kultúrkörének megfelelő családmodell gyors tartalma, gyerekek száma- és típusa, kutyák száma- és típusa, családi ház jellege, illetve valamilyen 2 számjeggyel megadott évjáratú autó a garázsban, amit majd öreg koráig bütykölhet. Ha éppen nem a vállalkozásával vagy a farmjával van elfoglalva.
  7. A vízi őrjárat rendszerint nagyon későn látja át, hogy az ellenőrzött hajón takargatni való van. Ilyenkor valamelyik katona mindig tud vietnamiul, amit jó eséllyel nem a relaxálós módszerrel sajátított el.
  8. Minden lövöldözést "Felcser! Felcser!" kiabálás szakít meg, és minden robbanás ebbe torkollik. A felcser bármelyik zsebébe nyúl, onnan egy morfium injekciót vesz elő. A kötést nem gondosan teszi fel, hanem a sebre egyszerűen rányom egy nagy marék gézt, az mindent elintéz.
  9. Ha az amerikai katona történetesen egyszemélyes hadsereg, akkor a vietkong kunyhójába dobott 1 kézigránát után 4 ablakon is repül ki kalapos fegyveres.
  10. A bomba mindig a rádiós mellett robban, ennek ellenére amíg szükség van rá, mindent túlél. Ha mindenkit olyan anyagból csinálnának, mint őt, kevesebben halnának meg. Természetesen a felcserhez hasonlóan itt a "Rádiós! Rádiós!" artikulálatlan üvöltés a hívószó.

21-25:

  1. Amikor a rádiós "végre" meghal, a hátán lévő "telefonról" már a szakaszvezető kér légitámogatást. Ha a szakaszvezető is halott, a vészhelyzetben azonnal tudja magáról az illetékes, hogy ő lett a rangidős parancsnok, és fel is veszi a feladatot.
  2. Koordináták bediktálása. Ha ezekben nincs benne az Alfa, Delta, vagy Echo, akkor a közönség nem hiszi el, hogy háborús filmet néz.
  3. A legtöbb "hagyj itt" vagy a túlélők számától függően "hagyjatok itt" elhangzása has tájéki sebesüléssel párosul. A haldokló katona utolsó gondolata általában a csomagküldés: "Vidd haza ezt Marynek", ezt a másfél méteren belül elhelyezkedő legjobb barát rutinszerűen a "NEM! TE fogod odaadni neki, ha egyszer együtt kijutunk innen" replikával hárítja, szavanként másfél deci vérveszteség tanúzása mellett.
  4. Általában a legjobb becenevű szereplő végzi a haláltusát, és mindenképpen haza akarja küldeni Mary fotóját, pedig szerencsétlen nőnek biztosan van elég fotója magáról. Ehhez adja a korábbi őrjáratban megírt levelet, amihez feltétlenül akar mellékelni valamilyen ereklyét, ami ha (igen ritka esetben) éppen a dögcédula, akkor a letépésnél a lánc mindig ott szakad el, ahol kell. 
  5. Nem kell gondolom mondani, hogy amint a barátnő fényképe a film közepén előkerült, megpecsételődött a szereplő sorsa. Aki a fotót elő meri venni, az nem éli meg a film végét. Ha haza akartok jönni egyszer egy ilyen helyről, fotót ne vigyetek.

Bárhogy figurázzuk a kliséket, ezek helyett a srácok helyett is nekünk kell saját álmainkat megvalósítanunk, mert nekik esélyük sem volt. A visszatérő kliséknél talán csak a háború számadatai fájdalmasabbak. Mintegy 60.000 amerikai katona, és ennél valószínűleg több vietnami civil, és több mint 1 millió vietnami fegyveres nem jutott haza a maga Maryjéhez. A jelenkor vietnami háborújának köszönhetően, az iraki amerikai veszteségek 2008-ban jócskán meghaladták a 4.000-et, reméljük megelégednek a 2005-ös rekordköltségvetéssel (518 milliárd USD), és másban nem akarnak magukra licitálni. Még az iraki háborús filmek esetleges kliséiért sem érné meg.

A háború okairól a fenti sémákra épülő filmekből nem tudunk meg szinte semmit olyan mélységben, mint első kézből a vietnami balzsamról és a papucsról. Nem árt azonban elismerni, hogy rossz filmek nélkül nem lennének jó filmek, nagy filmek nélkül nincsenek kis filmek, és komolytalan cikkek nélkül nem léteznek komoly cikkek se.

Szakasz (Samuel Barber: Adagio vonószenekarra)

48 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr100889681

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar-magyar szótár 2009.02.04. 08:49:39

Már Frank Zappa is megaszondta: Korunk művészetének a lényege az ismétlés.
És a blogoszférára ez főleg igaz, itt legalább tízszersikált gondolattal kell előállnod, ha a lezavaroselméletesezőzést, avagy a fassággákiáltoztatást el akarod kerülni.

Ráadásul az amerikaifilm.
Most gondolj bele, mégis, fejlődés már ahhoz : valaha (1933-1963) egy amerikai film elsőnegyedórája végén egyszercsak nem egy tánckar kezd el lekunkorodni az állépcsősorról, miközben sasszé be jobbrólbalról a férfi és nő és nem énekelnek szerenado-esztrádot.

Ehhez képest MEEEKKKOORAAA előrelépés a walkürizált helikopterattac Coppolánál...

magyar-magyar szótár 2009.02.04. 08:51:45

Jimi Hendrixnek sose akarózott kétszer ugyanúgy eljátszani egy számot, de még a Band of Gypsys -be is bele FOXYYLADYYYY-acsítozott egy feka lyány.
Klisék nélkül nem megyen.

magyar-magyar szótár 2009.02.04. 08:54:07

A szovjet filmek vastagposztószagú, suvixvászonyszárascsizmás kis csinos takaros (hathónapjanemmosdott) katona forgalomirányítólyánya se piskoltalábú Barbie!

Valamitn Graham Greene Csendes amerikai -jában a saigoni lány, mint archetípussa a későbbi (filmes) klisének.
Sajnos azonban GG [jóértelembevett] bestseller-jének más aktualitása is van.

Themuezzin · https://sites.google.com/site/mybookspages/ 2009.02.04. 08:55:04

Bar a valosagban sokminden ezek szerint a klisek szerint alakul(t), az utolso bekezdesert megerte megirni az egeszet. Nagyon tetszett, gratulalok hozza!

magyar-magyar szótár 2009.02.04. 08:55:43

"Nem dokumentumfilm ez, kérem!"
Benedek Katalin dramaturg egy vidéki parasztcsávó "írónak" aki realizálni aqkarta az eredeti "könyv" néhány irreál/abszurd jelenetét.
Öööö a filmnek .. hemm. "követelményei" vannak.. khrmmm.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.02.04. 08:57:37

Az egyes igaz, úgy hívják FNG-szindróma. (Fucking New Guy)
23. Fejlövés után ritkán mondja az ember, hogy hagyjatok itt :)

magyar-magyar szótár 2009.02.04. 09:00:02

A háború filemszakmailag értékelhetetlen módon kezdődik egy unalmas kánikulai szúróspulóverérzetű későnyári délutánon.
Vö : Antoine de Saint-Exupery A hadirepülő.
Hogyan lehet ezt filmen visszadni?
Úgy, hogy vannak a filmrendezők.
És van Kuroszava meg Tarkovszkij.
(Iván gyermekkora)

Fölsorakoztatják a munkaszolgálatosokat a forró júniusi délután és egy rakás öreg pasinger átmeneti kabátban, kalapban sálban áll ott. És a fiatal, teniszruhás világfiak nézik őket: Megbuggyantak ezek?
(egészen a sportpályán rájukviradó hajnal hasadtáig csodálkoznak.. Onnan nem, hallván a papák horkolását a szőrgalléros kabátokban.. a puszta füvön.
[egy hiányzó jelenet, magyar film]

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.02.04. 09:00:28

Nagyon jó a lista, rá lehet ismerni.

A TOP5 honnan van? Személy szerint csodálkozom, hogy a langymeleg limonádé Jó reggelt... ott fityeg a negyedik helyen, miközben a Szarvasvadász nincs is rajta. Dehát ízlések és pofonok.

reservoir 2009.02.04. 09:03:15

A listáról lemaradt a Haza a hullazsákban, ami a legjobb vietnámi háborús film az Apoklaipszis, most óta...

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.04. 09:11:28

@Fue: A listát mi dobtuk össze, minimális karmolás és bunyó által. Nyilván szubjektív, de a Jó reggelt, Vietnam! bája szerintem megkérdőjelezhetetlen.... és viccesnek is tartom, tehát az átlag vietnami filmekhez képest nem csihi-puhi. A Rambo megint másért fontos, főleg mert nekem alámondásosan volt (azaz van?) meg.

Ted Striker 2009.02.04. 09:19:06


Meg kell nézni a Trópusi vihart, abban elég jól össze vannak szedve a klisék - meg különben is, sunaszaft rulez! :-)))

C10H12O6 2009.02.04. 09:23:33

Megfogtad rendesen a témát, gratulálok hozzá!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.02.04. 09:30:03

@Fue: Ahogy monod, ízlések. A Szarvasvadász az én szemeban akkora egy ótvar film. Vannak régi filmek amiket szeretek, de ez nem az. A Taxisofőr is hulladék szerintem..

white_widow · http://bunti.blog.hu 2009.02.04. 09:32:10

Az 5ös listával én sem feltétlenül értek egyet, de hát ez már csak ilyen...

1. a koordináták megadásakor a "bravo" is közkedvelt fordulat
2. a napalm-tűz előtt az utolsó pillanatban felemelkedő helikopteren, amikor már mindenki örül, pedig legalább 5-10 közeli ismerősük meghalt, na akkor még egy kósza repesz halálos sebet ejt egy 10es skálán 4es fontosságú baráton...
Amikor ez utóbbi a főhős karjában meghal, akkor jön a "mindenki magába roskadás", egy fülbemászó sanzon és a belső monológ...

A következő ilyet beszéljük majd át előre...

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.02.04. 09:33:43

molnibalage: egyik kedvenc filmem a taxisofőr, de komolyan :)

Amúgy abból a szempontból tényleg jó a TOP5, hogy arányosan képviseli a különböző stílusokat.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.04. 09:44:17

@white_widow: jó zsaru-rossz zsaru, megölték a társát, elveszik a jelvényét téma van a fejemben (papírdobozzal irodából távozás, kilóg belőle valami régi sportlövő kupa)...

white_widow · http://bunti.blog.hu 2009.02.04. 09:48:03

Akkor ugye nem kell mondanom, mi a dolgod?... (smile)

magyar-magyar szótár 2009.02.04. 09:52:39

Aztán azok a nemszerencsés elitértelmiségiek, akiknek keresztapu nem tudott intézni egy népgazdasági okokból való felmentést az MN-sorkatonai szolgálat alól vagy egy eü alkalmatlaságot, MN-sorkatonai szlengben
rá kellett dübörögniük, hogy a sorkatonaság az MN-ben tisztára egy közhelyes.
(Minden katonatörténet ugyanaz, piacsempészés a telephelyre, dobizás ügyalban, kurva becsempészése a ruharaktárba [sőt, napokon át ott tatása!!] stb stb

Bácsikám, aki a szerb királyi'ban szolgált az akkor technogeek-be menő gépkocsizó-ként, ugyanazokat a telephely-anekdotokat mesélte, amiket én éltem meg máshol, másidőben.

Mondjuk V. Károly császárnak a buktás csata után csúfoló énekkel kedveskedhettek az előtte elvonuló katonái.
Azért a demokrácia hadseregeiben ez már nem tanácsos tréfi.

Ted Striker 2009.02.04. 09:52:46

@white_widow: az tényleg megfigyelhető hogy a fónia ábécének csak az elejét (alfa,bravo,charlie,delta) meg a végét (tango,x-ray,zulu) használják :-)

camparisoda 2009.02.04. 10:09:17

Akire hősünk a film elején haragszik, az lesz a legjobb barátja. Az a bajtárs, aki valakit meghív magához a háború utánra, hamarosan meghal.

Utálom a háborút, utálom a háborús filmeket - pont ezen klisék miatt.
Jó a poszt, szénné röhögtem magam :)) gratulálok.

Monty H. 2009.02.04. 10:10:02

Nagyon jó kis összefoglaló ez, örülök, hogy nem csak én foglalkozom ilyen témával… Egy-két dolgot azonban hozzáfűznék. Elolvastam jó pár visszaemlékezést és egyéb könyvet Vietnamról, ezért szeretném, ha ti is tudnátok, mi az, ami tényleg egyszerű klisé, és mi az, ami tényleg így volt akkoriban.

„1. Újoncok fogadásakor komoly félelem alakul ki a században, senki nem akar kezdővel (zöldfülűvel) őrjáratozni, éles helyzetben kiszámíthatatlanok. Orvlövészek miatt a tisztelgés nyílt terepen tilos.”

Ez bizony így volt. Az új gyerek a leggyengébb láncszem, és sokan azért haltak meg az első hetük során, mert az olyan alapvető dolgokat sem tudták még, hogy amint tüzelni kezdenek rájuk, gondolkodás nélkül hasra kell vágódni. Egy zöldfülüt istápolni pedig senki nem szeretett… Az orvlövészek valós veszélyt jelentettek a vietnami háború során, és emiatt aztán nemcsak a tisztelgés volt helytelen cselekedet, de a mindenféle rendfokozati jelzést is eltávolította az egyenruhájáról az, akinek volt egy cseppnyi esze.

„7. A riksa mindig ugyanolyan gyorsan megy, mindegy hányan ülnek rajta. A levegő riksája a Huey helikopter, erről azt kell tudni, hogy amíg nem ül minimum egy ember a tolóajtóban úgy, hogy az egyik lába a gépen van, a másik viszont kilóg, addig a gép fel se tud szállni.”

Ez sem vicc, a Huey volt a háború igáslova, és a katonák tényleg előszeretettel lógatták ki a lábukat. Maga a repülés ugyanis hatalmas élmény volt az egyszerű baka számára, főleg a hűvös menetszél és a csodás látvány miatt.

„9. A vietnami rohamsisak külső peremén több minden elfér, mint egy női táskában. Piros dobozos Marlboro, mellette rágógumi, 1-2 tábla csoki, egy kisebb családi fotóalbum, kezdő képeslapgyűjtemény.”

Elsőre ez is olyan beállítottnak tűnik, de nem: ha megnéztek pár korabeli fotót, láthatjátok, hogy kb. 1966-tól a háború végéig ez ment. A leggyakoribb tárgyak: cigaretta, öngyújtó, gyufa, wc-papír, fogkefe (fegyvertisztításhoz is), rágó, rovarriasztó vagy fegyverolaj műanyag palackja… A mindenféle sisakfirkáról ne is beszéljünk.
Ma már nem csinálnak ilyet.

Még szaporíthatnám a szót, de nem teszem :-) A lényeget leírtam.

Akit hozzánk hasonlóan érdekel a téma, hadd ajánljam saját blogom vietnami cikkeit:
monty.blog.hu/tags/vietnami_h%C3%A1bor%C3%BA

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.04. 10:17:47

@Ted Striker: eredetileg belinkeltük a cikkbe, aztán rájöttünk, hogy ez még egyelőre nem a Delta (név!) ismeretterjesztő magazin holnapja, de emlékszem, hogy 8 évesen a nagybátyámmal meg az unokatesómmal a világtérkép előtt gyakoroltuk az országok betűzésével ezt:
en.wikipedia.org/wiki/Nato_phonetic_alphabet

Nagyon érdekes az 1956 előtti ABC, ugye most az E az Echo, de a NATO előtt Easy volt, és ha belegondolsz, be is ugrik, hogy a híres ötszázakárhányas ejtőernyős századot is Easy Companynek nevezték (lásd Band of brothers).

Nyilván az alakulatokat A-tól számozzák, míg repülők azonosítóiban Z-től visszafelé fordulnak elő betűk gyakran, utóbbit meg ne kérdezzétek, hogy miért (vagy hogy igaz-e). Ezt neked kell tudnod Ted. Neked kell döntened.... neked keeeeelll dönteneeeeeeed...

borpancsoló 2009.02.04. 10:23:21

Szép gyűjtemény, végigröhögtem a 25-ös listád, gratulálok a poszthoz!

Ted Striker 2009.02.04. 10:27:37

@nosferato: Halló, vétel: itt Tétel! Mi a vektor Viktor?
:-)))

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.04. 10:28:28

@Monty H.: köszi a kommentet!

"Az ilyen okostojásokkal van tele a század..."

:))))

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.04. 10:46:19

@Monty H.: ha a RÁDIÓSOKRÓL tudsz valamit, azt még írd le, könyörgöm! Az egy csoda.

BeefBus 2009.02.04. 10:51:17

A Full Metel Jacket-nek kellene az elsõnek lennie, az elsõ 60 perce mindent visz! ;-)
Lee Emery pedìg a király!
"Private Pyle, what are you doing to my beloved Corps???"

Motorhead 2009.02.04. 10:57:05

Ez kimaradt :

26. A századot a harcok során meglátogatja egy művésznőkből álló csoport (helikopteren). A műsor alatt a katonák malac dolgokat ordibálnak. A művésznők közül a legszebb a főhőssel lefexik.

daito 2009.02.04. 11:05:44

Pedig jó sok vietnámos-háborús film jó, a klisék ellenére.

Szemétség, nálam a Katonák voltunk felfér az 5-ös listára (Rambo szoldat helyére), of course a sunaszaftos kommandósok esete után. :)

De ha klisé figurázásnál tartunk, Forrest Gumb-ban is volt némi fikkantás ilyen téren. :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.04. 11:05:53

@Motorhead: a legszebb lefekszik, a legrondább pedig megsértődik a bekiabáláson, és dacosan trampli módon elvágtat az öltözősátorba. Ahol viszont a legokosabb katona már várja (én), akivel viszont lefekszik.

Jó, tudom, a legrondább, de én kúrtam Vietnamban, ti meg nem. :)

Jack Plug 2009.02.04. 11:11:34

"12. A vietkong kifejezés folyamatos egyes szám harmadik személyben való használata. Pl. ott bújik a vietkong, a vietkong sosem fogy el, "kurva vietkong"."

miért? van többes száma is? vietkongok? vietkongosok?
amúgy meg charlie, nem?

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.04. 11:14:50

Vietkong tűzfészekben hátrahagyott kis doboz, amit "ne nyiss kiiiiiiiiiiiiiiii", de bumm robban.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.04. 11:17:47

@jack plug: igen!! Charlie! Jól tudod.

leírva én is láttam, h "vietkongok", szerintem ez helytelen, de mondja a wiki helyettem: hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9l-Vietnami_Nemzeti_Felszabad%C3%ADt%C3%A1si_Front

daito 2009.02.04. 11:30:56

Mindenki vietkong. A vietnámi civil, az észak-vietnámi katona és a vietkong is.
Dél-vietnámi katona nincs. Ha mégis van, akkor az gonoszabb minden amerikainál, de gyakran még a vietkongnál is.
Minden szakaszban van egy drogos. Jó esetben füves, rosszabb esetben heroinista.
A katonák csipőből tüzelnek a legjobban, tárcsere meg csak a 90-es évek végén jött divatba.
A vietkong csapatnál, ha rajtuk ütnek, ha kunyhóból bújnak elő, ha föld alól: mindig van RPG. Géppuska sosem.
Az amerikai szakaszból a géppuskás mindig meghal. (Közvetlenül a rádiós után.) Ezt szigorúan a géppuska fészekben teszi, ami olyan helyen van, ami a legjobb, ha azt akarjuk látni, mennyi üres hüvely maradt utána. A halála mindig a kritikus pont; ha a főhős vagy barátja nem rohan oda, hogy felkapja a géppuskát és csipőből lekaszáljon Saigonig mindenkit; akkor csak a napalm bomba segíthet.
Géppuska fészek védelmére csak a szögesdrót alkalmas, amelyet mindig kúszva, szemből közelít meg az ellenség.
A felcser mindig csak kényszerből az, igazából gyerekorvos akar lenni és utálja a háborút. De ha ezt megtudtuk róla, akkor a fentebb sorolt klisék miatt esélye sincs a hazatérésre.
Kétfajta amerikai katona van, aki utálja a háborút; és aki füleket gyüjt és álma, hogy nyugdíjas koráig ott szolgálhasson.
Erősítéskor vagy a csata végén/szünetében mindig tök zöldfülűek jönnek, vagy olyanok, akik sosem szagolnak puskaport. Valamint ilyenkor jönnek az újságírók, fotósok; akik mindig a leggyilkosabb, leggonoszabb amerikai katonát kérdezik, és a következő fájt előtt elhagyják a helyszínt.
A tábori kórházban mindig az aktuális playmate-ek dolgoznak ápolónőként; ráadásul a tábori kórház olyan hely, hogy a főhősön kívül nincs más nemzőképes férfi.
Főhadiszálláson mindig ordítozó tisztek parancsolgatnak, ezt elsősorban rádión keresztül teszik. Általában felesleges őket hívni, mert erősítést sosem küldenek. Ellenben mindig megígérik, hogy személyesen maguk mennek oda és beleznek ki mindenkit/rúgják szét a seggeket, stb.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.02.04. 11:36:57

@daito: "Ellenben mindig megígérik, hogy személyesen maguk mennek oda és beleznek ki mindenkit/rúgják szét a seggeket, stb."

Ez tényleg!! Mindig óbégatnak az ezredesek, 100 km távolságból, onnan nagy a szájuk.

Vietnámi veterán hazatérés után sokkal elkeseredettebb, a dzsungel a hazája, nem bír beilleszkedni a társadalomba, nagyon hidegben is katonai dzseki, esetleg hippivé válás.

Tábori kórházban mindig van levágott lábú ember!!!

kyanzes (törölt) 2009.02.04. 11:43:36

Néhány kimaradt dolog:

- az egyik mellékszereplő magyaráz, amikor a főhős felés suhint egy ordas nagy késsel. Láthatjuk, amint az egyébként békés kígyó kettécsapatik :)

- fószer lopakodik az erdőben, amikor a mögötte lévő katona az utolsó pillanatban megállítja, majd figyelmezteti a fák között kihúzott zsinórra, ami a claymoret aktiválná.

- rizsföldeken betakarítást (vagy ki tudja mit?) végző kalapos figurák fölött általában elhúz egy-két helikopter (vagy a parton húz el egy naszád)

- a libasor végéről visszanéző katona általában nem veszi észre, hogy eltűnt a közvetlenül mögötte haladó haver (berántották egy bokorba, felrántotta egy csapda, etc)

- általában van egy kötelező "késsel a kezemben, félmeztelenül ordítok" rész

:)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.04. 12:08:42

@daito: géppuskás, gyerekorvos, pazar.
@kyanzes: vááá kígyólevágás :)))

Az aknára lépéskor megtorpanó ember + kattanó hang... ott kell hagyni. Amikor 100 méterre járnak már, akkor hallják a hátuk mögül halkan a robbanást. A néző szíve összeszorul.

Erről mindig az a filmrészlet jut eszembe, amikor azt ordítja valaki, hogy "sajnááálom, sajnááááááááálom", és egy barátommal kb. 8 évig nem jöttünk rá, hogy ez miben van. Aztán de: a Robin Hood elején Costner a szökés közben nem tud kiszabadítani a fogságból valakit, mert nem kötéllel van megkötözve, hanem láncra van verve, és ott kell hagyni. Óriási. Azóta arra is ezt mondom, ha leeszem magam lekvárral, és pláne, ha valaki lemarad a buszról.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.04. 12:12:25

(Közben hozzáfűzöm magamhoz, hogy nyilván az aknáralépés pl. egy mindennapi, valós és rettenetes dolog, ezért is hatásos, az, hogy klisé, és említem, és nevetni is tudok rajta nem jelenti azt, hogy nem szörnyű. Pláne, hogy a világon számos országban még mindig történnek halálesetek és csonkolások az otthagyott aknák miatt.

Az utolsó 2 bekezdésből kiderül, hogy ezzel tisztában vagyunk, úgyhogy maradjunk nyugodtan a dolog poénkodós oldalánál, csak jelzem, mielőtt megjön a megmondóember, hogy mi is tudjuk, hogy emberek voltak.)

magyar-magyar szótár 2009.02.04. 13:10:04

Hm. Az jutott eszembe, hogy megvan-e a vietnámi háború Catch 22-ja. Mert abból lehetne olyan jó filmet csinálni, mint a Mike Nichols-é.
(Egyébként meg a Catch 22 kripto-vietnámi film is [1970-es...])

magyar-magyar szótár 2009.02.04. 13:11:20

A vietkongfekáliával bekent tüske, ami átfúrta a bakancstalpot -megvan?

konzervmacso 2009.02.04. 14:01:31

Gyenge ez a cikk. Klisészerű. Forwardolt vicces-email-klisé. Nem mintha emiatt nem olvastam volna végig; ennyit megért.

Viszont Vietnam és Irak összehasonlítását nem lehet egy felületes bekezdésben elintézni; a hasonlóságok és különbségek vizsgálata lassan külön kutatási témává alakul.
Példa. smallwarsjournal.com/documents/record1.pdf

Sörhas 2009.02.04. 20:34:01

Nem Marlbi volt a sisakháló alatt, hanem Lucky Strike, én és mások is sokkal inkább úgy emlékszünk. Persze mi a másik oldalon harcoltunk, de elkaptunk pár hamburgerzabálót, onnan tudjuk.
"Luckies have also appeared in Vietnam movies with Luckies attached to soldiers' helmets"

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.05. 01:40:09

@Sörhas: ne haragudjatok, hogy úgy szétlőttünk, meg majd a bambuszketrecet is megcsinálom, csak muszáj volt kijönni valahonnan. Ezt megérte átírni, úgyhogy mostantól Lucky.

Finomítjuk - mondjuk ebben nincs benne, hogy Vietnam és Irak összehasonlítása több bekezdéssé fejlődne, ez nem az a hely. A gasztroenterológia is külön tudomány, mégis leírhatom, hogy szartam-e reggel, és nem kell hozzá röntgen felvételt csatolni. Azt az elégedetlen féligürespoharas szomorú negatív szarfej kurva mindenit! Tessék örülni inkább.

Monty H. 2009.02.05. 13:46:28

@nosferato: A rádiósokról

Oké, leírom. Nem csoda, hogy a rádiósok robbannak először. A tisztek, géppuskások és szanitécek mellett ők voltak az elsődleges célpontok egy rajtaütés során, hiszen ha nincs rádiós, esetleg rádió, akkor támogatást sem tudnak kérni, tehát el vannak vágva. A rádiósantennát ezért is húzták le, hogy minél kevésbé mutassa, az ott egy RÁDIÓ.

ismeretlen_katona 2009.07.09. 18:13:19

@daito: "Minden szakaszban van egy drogos. Jó esetben füves, rosszabb esetben heroinista."
Nem, mindegyikben több is van, mindegyikből, és még így is kozmetikázott a kép, mert a valóságban kevesen húzták ki (többé-kevésbé) ép ésszel minimum fű nélkül.
Így lett majdnem egy teljes generációnyi amcsiból drogos (már ha hozzávesszük az eközben otthon tüntető vagy fetrengő hippiket is).

Ernoke 2011.02.10. 09:15:54

@Fue: a Szarvasvadászt én is hiányoltam.
Az Apokalipszis most pedig nem a top2 vietnámi film evör, hanem a legjobb film evör, szerintem.

Városi Farkas · http://neveletlen.blog.hu 2011.02.10. 10:04:20

Ha már írta valaki, akkor bocs: többnyire nyitó jelenetben helikopter repülés alatt hippi zene szól, nagy arányban Jimi Hendrix, tőle is az All Along the Watchtower...

Szerintem a Hair is témába vág, bár ott nem a vietnámi oldalt mutatják, hanem azokat, akik nem mentek el.

Városi Farkas · http://neveletlen.blog.hu 2011.02.10. 10:08:40

Eszembe jutott még egy nagyon brutttál vietnámi témájú film:
Jákob lajtorjája. Egyszer bírtam megnézni.

port.hu/jakob-lajtorjaja-jacob-s-ladder/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=20521&i_city_id=-1&i_county_id=1

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása