Frank Drebin informátora

Frank Drebin informátora

2009.04.22. | Rálf atya

Gondolom senki sem száll velem vitába, hogy a filmtörténet egyik legnagyobb vígjátéka a Csupasz pisztoly, mind a 3 értékelhető részével. Volt még sok jó vígjáték, de a "másfél óráig röhögsz úgy hogy minden poént értesz és nem is gondolkodsz" kategóriában nincs párja. Érdemes megemlékezni a Csupasz pisztoly szülőanyjáról, a Nagyon különleges ügyosztály sorozatról, (amerikaiul Police Squad), amit még talán a péntek esti filmkoktélban adtak először a menő manóval meg Humor Haroldal. Ha jól emlékszem, mert akkor még olyan kicsi voltam, hogy talán a kilincset se értem el.

Azóta se tudtam elfelejteni a sorozatot, majd felnőtt koromban az Internetről pornó helyett ezt torrenteztem le. Ráadásul most még a TV2 is újra adja. Külön pár posztot is megérne maga a sorozat, de én most a számomra legszórakoztatóbb karaktert, Johnnyt, az utcai cipőpucoló informátort emelném ki.

A legnagyobb nyomozó koponya, Frank Drebin is elakad néha, segítségre van szüksége. Ilyenkor mindig kifényezteti a cipőjét, közben pár papírpénzt csúsztatva Johnnynak beszedi a nyomozás újabb lendületét jelentő információkat. Johnny mindenről tud. Kit ki ölt meg, mikor érkezik a drogszállítmány, ki mikor kivel hol és mit csinált. Johnny akkora tehetség, hogy elég ha rádnéz és tudja mire vagy kíváncsi. Persze a választ is tudja. Ha valaki nem emlékezne, idézek, hogy mitől is zseniális a Zucker tesók sorozata:

Frank Drebin: Mikről susmoroknak az utcán, Johnny?

Johnny: Nem tudom. Sok mindnet hallok. Miről akarsz tudni?

Frank Drebin: (csúsztatja a pénzt) Tudsz valamit az Acme banknál elkövetett kettős gyilkosságról?

Johnny: A rossz nyomon csaholsz ezzel a Ralph Twice-al. Ő egy jó családapa, decens életet él. Nem az ő hibájából rúgták ki az abroncs gyárból, de hát ki is tudta volna megjósolni, hogy Brazilia megszünteti a gumi ellátást. Államosítják az ipart két hét múlva, így semmiképpen sem tudta volna visszaszerezni az állását. Sally Decker, na ő már más. Joe Serla nője volt, mielőtt belefolyt ebbe az ügybe.

Frank Drebin: (újabb bankót csúsztat) Hol találom ezt a Sally-t?

Johnny: (átnyújt egy névjegykártyát) Ezen a címen dolgozik.

Egy másik esetben:

Frank Drebin: Mikről susmoroknak az utcán, Johnny?

Johnny: Sok mindent hallok.

Frank Drebin: Mit tudsz Dutch Gunderson-ról? (átcsúsztat egy bankót)

Johnny: Árvaként nőtt fel a Lower South Side-on. Az anyja prostituált volt, 3 éves korában halt meg. Hatéves korában kezdett el almát lopni. Javítóintézetben nőtt fel. Csak a bűnözés világát ismeri. Ez nem menti fel az alól, amit tett, de egy kicsit segít megérteni.

Johnny-nál igazi nagyüzem volt mindig, sorbanállás. Frank Drebin is mindig váltott valakit. És őt is váltotta mindig valaki.

Hál istennek a kamera kicsit mindig ott maradt Drebin után a cipőpucoló standnál, további ízelítőt adva Johnnyból. Ezek az esetek még inkább rávilágítanak géniuszára, mennyire megállt volna az élet nélküle. A legkülönbözőbb emberek a legkülönbözőbb kérdésekkel keresték fel a cipőpuculó standot:

Egy tűzoltó ül fel Johnny székébe: Tűz van a Brubaker Building-ben.

Johnny: Nem tudok semmit. (a tűzoltó átcsúsztat egy papírpénzt)

Johnny: Az egy bútorraktár. Ha a műanyagok is begyulladnak, vastag füst lesz és halálos klór gáz. A tűz fészkét oltsák el tömlős kocsikkal és habbal. Hozzanak létrás kocsit is, hogy a tűlélőket le tudják hozni.

Ezeken kívül Johnny segít egy sebésznek, papnak, baseball edzőnek is többek közt.


Kedvcsinálónak, emlékezetőül, hogy jól induljon, folytatódjon, végződjön a nap, jőjjön a főcím némi kedvcsinálóval:

 

Krakózia kedvenc zenésze | 25 horror klisé

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr681061726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ettumifilii 2009.04.22. 08:03:59

nagyon jó kis sorozat mostanában is adta a tv2 hétvégenként....nekem a kedvencem az egyik rész befejezése ahol a két nyomozó a nagy poén után lemerevedik aztán besétál a képbe a harmadik és nem érti mivan.....nagyon jó kis paródiája a régebbi nyomozós sorozatoknak

rettentó 2009.04.22. 08:16:48

A "péntek esti filmkoktél" lehet, hogy szombaton volt. A szüleim elmentek szórakozni, mi pedig nagymamámmal néztük, bár nekem csak a Menő Manó ugrik be.
Akkoriban ment pl. a San Francisco utcáin, ami az egyik minta lehetett. Emiatt nem tudom, hogy a nálam 10 évvel fiatalabbak mennyire veszik le a finomabb, utalásos poénokat... Ezeket a Csupasz pisztoly sorozatban már kerülték. Kisebbfajta csoda, hogy a 6 rész után bebukott, egyébként zseniális sorozatra három mozifilmet építettek.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.22. 08:28:32

Az a helyszíni kikérdezés is megér egy misét (Csupasz pisztoly), amikor tulajdonképpen annak ellenére, hogy tőle kérnek kölcsön a saját lefizetésére, az informátor megvesztegetésén még keres is 20 dollárt:
www.youtube.com/watch?v=-6SLdCu6lMI

- Nem, hiszem, hogy ezt el kéne mondanom...
- Van egy huszasa?
- Persze.
- NA ÉS ÍGY?

Meg kell nézni újra. Mindent.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.22. 08:47:09

@rettentó: csak 6 rész volt? Pffff... én azt hittem, legalább egy normális évad. Nem volt még akkor szerintem akkora hátterük... pedig az Airplane! 1980-as, a sorozat 1982-es... 84-ben jött a Top Secret! és a Csupasz pisztoly 88-91-94, tehát 6 év volt a sorozat és az első film között.

Én ez egész társasággal nem tudom, hol találkoztam előbb. Az biztos, hogy videón az Airplane-t "valami repülős film"-ként adták kölcsön először 84-86 körül, és 2-3x megnéztük mindjárt első hétvégén, mert mintha különböző filmet néztünk volna minden alkalommal, annyi állatság volt benne. A sorozat ehhez képest nem tudom, hogy előbb ment, vagy később.

Menő manó: www.youtube.com/watch?v=8VWcqILJam4

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.04.22. 09:08:00

Ez egy nagyon együtt nézős, közben sört szürcsölős és utána erről sztorizós dolog. DVD megjelenés van?

SztupY · http://sztupy.hu 2009.04.22. 11:51:00

"Police Squad! was cancelled because the viewer had to watch it in order to appreciate it."

rettentó 2009.04.22. 12:17:58

Interstellar Overdrive: Nemrég jelent meg nálunk is dvd-n. Az EXIT-ben legalábbis volt kritika kb. egy hónapja.

Fandor 2009.04.22. 13:24:21


ALAPMŰ!!!!!!!!!

ami hirtelen eszembe jut:

SZOMBAT(!) esti filmkoktél volt az (Menő Manó, Egy úr az űrből, Meghökkentő mesék...)

Ralph Twice "magyar" neve Marco Polo volt.

Az asszony már várt minket: "Menjenek el, menjenek el!"
"Visszahajtottam a kapitányságra..." (végig hátramenetben)

Eredeti nyelven minden epizódnak más volt a címe kiírva, mint amit a narrátor szóban mondott (pl az idézett első rész: felirat The substantial gift, narrátor: The broken promise.

Ma esti vendégszereplőnk Lorne Greene .... (megölik) .... lett volna.

a magyar változatban Frank DrebiL volt hősünk neve, magyar hangja Sinkovits Imre. Alan North: Gera Zoltán.

Illetve ebben a sorozatban volt a legendás "Ez itt a reklám helye, ez itt a reklám helye" ismételt beszólás.

Johnny, amikor a tűzoltót fogadja, a tűzoltó elmondja, hogy mi ég, Johnny: "nem én gyújtottam fel"

A pap meg valami olyasmit kérdez, hogy "van élet a halál után?" "hallani se akarok róla", borravaló átcsúszik , "melyik változatot akarja hallani, a materialistát, vagy... (nem emlékszem)

és szerintem sajnos nem jelent meg magyarul DVD-n

Fandor 2009.04.22. 14:02:38

Abraham Lincoln szerepében Rex Hamilton..... nincs magyar hangja.
Írták, rendezték és szervezték.... akik ki vannak írva.

venator 2009.04.22. 15:52:57

Jaja, szombat esti filmkoktél rémlik nekem is. Menő Manó, néha a Homályzóna. Mesék a kriptából? "Majd jól halálra rémítem magukat!" Vagy valami ilyesmi. :))

Köszönöm az ötletet, ez hiányzott az unalmas estékre. :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.23. 20:31:51

:))) Mesék a kriptából az itthon HBO-n volt először, maga a sorozat is 1990 körüli, a main title alatti animáció alapján.

A Meghökkentő mesék jó volt, megnézném újra (amúgy ez indeus blogjának is a címe: kinema.blog.hu). Amit nagyon néznék, és rengeteg része van és túl rövid ideig ment a magyar tévében: Alkonyzóna. Zseniális hangulata volt, és szerintem ment vagy 20 évig, 1959-től. Sose tudtad, mi lesz a vége, több különböző sorozat és film is van belőle.

A Nagyon különleges ügyosztályt szerintem egyben nézzük végig egyszer, 3 óra. Rálfnak megvan az egész.

venator 2009.04.24. 16:35:39

A felén már túl vagyunk! :))

-Cigaretta?
-Igen, tudom!

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2009.05.11. 12:19:30

A pap azt kérdezte,hogy létezik e Isten,vagy valami ilyesmit. :)
Alkonyzónából szerintem nem láttam részeket. :((( Pedig kiváncsi lennék rá.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása