A vén Európa

A vén Európa

2009.09.17. | Horváth Oszkár

Mostanában sok évfordulót élünk meg Európa hozzánk közel eső lakóinak sokat jelentő dátumokkal kapcsolatban. Ugye augusztus 19-én ünnepeltük, ha figyeltünk, a Páneurópai piknik 20-adik évfordulóját, ami legalább olyan hangulatos nevű esemény az európai történelemben, mint amerikai kollégáinknak a "Boston Tea Party", ami egyáltalán nem egy fincsi kis teazsúr volt, következményeit tekintve pedig legalább ilyen fontos. Szeptember 10-én szintén 20 éves lett az a pillanat, amikor az első néhány kelet-német menekült átléphetett Magyarországról Ausztriába.

Nos ma nem ilyen szép kerek évforduló van, "csak" egy sweet sixteen, 1993-ban ugyanis ezen a napon hagyta el az utolsó orosz katona is elhagyta Lengyelországot. A korábban megénekelt Európáról ezekben az években került le az S-es trikó, ami nem azért volt rajta, mert ő Superman, és ebből adódóan kurvára szorította. Még ma is kicsit véraláfutásos, hiszen nehéz eldönteni, hogy 40, 80 vagy 150 év számít cikinek, és én persze könnyen mulatok, de azért vannak itt a szomszédban, akik sokkal inkább szégyellhetik magukat azért, amit az 1989-ben kapott ajándék után műveltek magukkal, mint amit előtte.

Nos Lengyelország szíve ünneplőbe öltözött, és én ma Varga Miklós mutatóujját szeretném felkérni, hogy tegye már oda Lengyelország hajába, hogy a masnit meg tudja kötni. Kösz. Egy fontos kérdést szeretnék ma google-özésre és kutatásra bocsátani: hogy a faszba került bele Varga Miklós "Speak the Hungarian rapper" videoklipjébe?! Azért kérdezem, mert utólagos nyilatkozatai alapján ő sem tudja, nem emlékszik semmire, amikor ezt a kérdést feltették neki, még a felvételt is kölcsönkérte, hogy megnézze, miről is lehet szó. Mondjuk én is heveny agykárosodást szenvednék, ha egy komolynak tűnő forgatáson feléneklek 2 sort, aztán meglátom, mit pakoltak köré utólag, a vén Európa alá süllyednék, és anyáznék 60 napig egyfolytában. De hát aztán, Varga Mikinek nem rójuk fel a tévedését, hiszen sokat kaptunk tőle, és még tiszteletbeli Istvánnak is választottuk, így bejuttatva a 20 legfontosabb István közé.

Azért pusztán kíváncsiságból most már szavazzuk meg (a válaszok Jim, mint mindig, poll-r.hu oldalán regisztrált felhasználók által bővíthetők):

Bár a Velvet még 2005-ben utánament, és az Index Unofficial Fan Site-járól is sok kiderül, most saját szavaitokkal ugyanerre a kvízkérdésre érdekelnének válaszok a vokál másik három tagjára vonatkozóan is: Takács Tamás, Bebe (Back II Black), Naszvagyi Tamás (Rockszínház, Madách). Magamtól amúgy a zsarolásra, átverésre, mellébeszélésre vagy uzsora-tartozás kivásárlására, esetleg nem önként bevett ritka házi készítésű kábítószerekre, esetleg nátrium-pentothalra tippelnék.

Speak a számot még 2001. szeptember 11. után álmodta meg, és a jól érthető liriksz szerint 2003-ban adott neki életet. Catch the bad men, a rosszakat el kell ítélni, hogy bűnhődjenek. Aki igazán fogja az internet ütőerét (és a hasát a röhögéstől) az 2005-ben láthatta, 2006 szeptemberi YouTube feltöltése óta pedig világszerte több mint kétmillióan nézték meg a klipet, ami kicsit rosszabb ránk nézve, mint a Stephen Colbert-híd, és kifejezetten ellentéte a B-oldal házi hősének és országimázs hírójának, Országimázs Zoltánnak. Ennek ellenére egész pozitív érzelmeket kiváltó fellépést láttam Speaktől egy angliai Stand Up klubban.

Na amiről eddig szó volt:

És amivel lengyel barátainknak küldünk ma egy "hellómi?"-t, vagy csak jókívánságainkat, vagy egy polak, venger dva bratanki, i do sabli, i do sklanki-t:

Országimázs Zoltán | Happy birthday Goethe!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr131387723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.17. 19:02:53

Köszönöm a szavazás kiegészítését, illetve minden nátrium-penthotalra leadott szavazatot, sírtam :-))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.09.17. 19:10:08

Asszem, szabli :))

Speak állat, a kiejtésén sokan nevetgélnek, de szerintem a többség se hangzana sokkal szebben.

"I hope my black brothers..."

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása