Zugló és a jazz

Zugló és a jazz

2009.09.17. | Horváth Oszkár

Még május 29-én jártunk reverend Rálf atyával a Zuglói Smooth Jazz Klubban, ami egy havonta megrendezésre kerülő idei kezdeményezés, és a Vezér út és Füredi út sarkán található Cserepesház ad neki otthont. Hangulatában a Fonóhoz tudnám hasonlítani a művházban rendezett koncerteket, családias hangulat, büfé, és az indokoltnál korrektebb fény- és hang, ráadásul néhány koncertről a kerületi kábeltévé filmfelvételt készít. A legjobb az egészben, hogy  a szervező, Rozgonyi Zoltán jazz iránti szeretetéből nőtte ki magát az eseménysorozat, olyan munka eredménye, amikor valaki begurul, hogy milyen zenét hallgatnak már az emberek, és nem nyugszik, amíg nem tesz az ügyéért valamit. Plusz helyi érték, lokálpatriotizmus, riszpekt.

Bár a Modoros blogon A nemdohányzó című vitathatatlanul zseniális, nagyon fáraóra sikeredett újabb remekművemben éppen a másik irányban érvényesítem verbális rosszindulatomat, ami külön előnyként, kuriózumként, mások számára hátrányként mindenképpen említendő, és megkülönbözteti a zuglói bulit sok más bulitól: a hely abszolút nemdohányzó.

A smooth jazz nem a keményvonalas jazz, hanem a Jazzy által is gyakran játszott populáris irányzat (lásd vasárnaponként Dave Coz Radio Show a Jazzyn), ezért annak, aki fejből tudja GPS koordináták szerint, hogy hol találkozik a Vezér és a Füredi, egyrészt gratulálok, másrészt ajánlom.

Májusban a Mizart hallgattuk meg röviddel új lemezük megjelenése után, holnap, azaz pénteken pedig a Fábián Juli Jazz Riff lesz a Klub vendége - akiknél szintén elkészült az albuma, és egy hónap múlva talán már elérhető lesz. Saját gondolataik mellett többek között Sting, vagy Seal számait is tolmácsolják igen komolyan vehető feldolgozásban. A dobos, Fodo Sándor pedig egy egyszemélyes rendőrzenekar, a legfinomabb, leghelyénvalóbb hangokat hozza ki a dobszerkóból és abból a néhány ütős hangszerből, ami a keze ügyébe akad (mert odavitte). A zongorista Sárik Peti szintén 1 éven belüli albumos, és Juhász Ildivel készített Ha legközelebb látlak feldolgozásáról a TOP5 szakítós zene EVÖR című cikkünkben már megemlékeztünk. Emellett Papesch Péter basszusgitáron, Csejtey Ákos pedig szaxofonon szólnak hozzá a zenéhez.

Juli osztálytársam volt, úgyhogy az egyre bővülő "B-oldal közeli zenekarok" alapon eleve szimpatizálunk mindennel, amit csinál (de a kifejezésből egyértelműen adódó kérdésre a válasz: pártot nem alapítunk), de ennek hiányában is figyelnénk rá. Róla még Dopeman is nyilatkozott, Magyarország legjobb énekesnőjeként hivatkozott rá, pedig az ilyen stílusok közötti áthivatkozás igen ritka, de bizony ez van, ha valaki jó. Persze a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakán Berki Tamás tanítványaként végezni relevánsabb elismerés. Előbbi körülírja a rezgés nagyságát, utóbbi pedig meghatározza az origóját epicentrumát nulla amplitudóját na, arkámijét.

A Zuglói Smooth Jazz Klubot megtaláljátok az iWiwen, a 2. félév programjához azonban - egyáltalán nem véletlenül - hozzájutottam, ezt osztanám meg veletek:

  • 2009. szeptember 18. péntek 19.30: Fábián Juli Jazz Riff
    (Fábián Julianna, Sárik Péter, Fodo Sándor, Papesch Péter, Csejtey Ákos)
  • 2009. szeptember 25. péntek 19.30: Kertész Erika és a Best Newcomers
    (Kertész Erika, Somogyi Márton, Badics Márk, Kárpáti Rita, Tettamanti Tamás)
  • 2009. október 30. péntek 19.30: Pálinkás Gergely
    (Pálinkás Gergely, Csepregi Gyula, Szappanos György, Nagy Gergely, Fazekas László)
  • 2009. november 27. péntek 19.30: Szolnoki Dóra Jazz Quintet
    (Szolnoki Dóra, Cseke Gábor, Jeszenszky György, Cseh László, Oláh Péter)
  • 2009. december 28. hétfő 19.30: Rostás Regina Kvintett
    (Rostás Regina, Sárközy Fanni, Szendőfi Balázs, Kolta Péter, Kovács Norbert)

Rostás Regina egyébiránt a tavaly Jazzy Dalverseny győztese, a III. Jazzy Dalverseny jelentkezési határideje pedig jövő hét vége, szeptember 25., utána újabb magyar előadókkal gazdagodik a rádió, és általa hallgatói is. Tengerre, egér!

Milyen zenét játszik a Jazzy pontosan? | TOP10 jel, hogy Barabás Lőrinc ultrajó

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr1001388920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása