Zenészek öltözködése - David Bowie

Zenészek öltözködése - David Bowie

Név: David Bowie

Ismertetőjele: Először is csúnya. Ezenkívül inas, megspékelve vámpírfejjel, oroszlánsörénnyel. A 80-as évektől eszelős szöszi, öltönybe csomagolva. (Aki nem ismeri: NEM ő a Bowie.)

Ezzel az emberrel mindig gondban voltam. Nem értem. A mai napig hihetetlenül sikeres és népszerű Angliában, amit én sosem értettem, bárhogy is kerestem az okok nyomait, mindig le voltam maradva két lépéssel. (Ettől függetlenül tudom, hogy egy bizonyos kör félistenként tiszteli, hiszen ő a pszichedelikus Elvis, vagy valami ilyesmi.) A rocktörténelem nagy túlélője, a glam egyik karizmatikus gnómja, avagy a pop-rock kaméleonja. Ezek bizony tények. A vörös oroszlánsörény, a különféle tornadresszek és egyéb flitteresek asszeszoárok mind-mind a repertoárjában volt a korai 70-es években. Szinte biztos vagyok benne, hogy ezekben az időkben Peter Gabriellel járt vásárolni és / vagy imádták egymás között cserélgetni a fellépő ruhákat. Egyik leghíresebb albumához ("The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars") - mely egy földönkívüli rocksztárról szól - már-már hermafrodisztikus külsőt illesztett magára. (Talán ezidőtájban még Mick Jagger sem tudta, hogy megüsse, vagy megbassza.) 

Aztán jött a 80-as évek, amikor úgy érezte, hogy ő már egy komoly ember, jöhet az öltöny. Az oroszlánysörényből szőkés jampifrizkó lett, de e külső jegyeknek köszönhetően csak egy jólfésült vámpírrá változott. A kevésbé termékeny 80-as évek után (benne a klasszikus Let's Dance albummal) szólhattak rá, hogy "David, rólad készülnek felvételek, ráadásul mozifilmek is...". Talán ezért kezdett el normális embernek öltözni a 90-es években. Hol volt ekkor már a feszülős tornadressz és a túlzott smink... Jött a rövidebb haj (kicsit korai beckames), sötétebb öltöny, amiből a bokája sem villant már ki. Lám-lám, a földönkívüli rocksztároknak is be tud nőni a feje lágya...

A ZZ TOP szakálla | Zenészek öltözködése: Grace Jones

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr331458811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyulaur 2009.10.20. 09:32:02

DB amikor 50 éves lett és megkérdezték milyen, azt mondta, semmi különös, most majd úgy élek mint egy 50es szokott.... talán ezért a konszolidálódás. amúg kéretik nem bántani: zseniális a pacák

kommentmorzsa 2009.10.20. 09:51:28

@gyulaur: igen, Iggy Poppal karöltve :)

chikanildi 2009.10.20. 09:54:33

Csak azt tudom mondani a cikk írójának, hogy várja ki. Én sem csipáztam Bowie-t régen és lám egyszercsak nagyon rákattantam. Azóta sem ereszt. :)) Zseni. Érdemes talán az Outside albumot meghallgatnia annak, aki a korai Bowie-t nem szereti. Bele fogsz jönni. :))

orv 2009.10.20. 10:03:27

Valahol máshol egész érdekes lehetett a 70-es évek.No nem itt.Mindenesetre,amíg nálunk tombolt a Rámájá,a csak alig kitalált Afrik Simon felvezetésében és a legjobb zene az LGT meg Bródyék ,talán még Omega,addíg hihetetlen sokszínüség odaát,Iggy Pop,Clash,Led Zeppelin,Rolling Stones,és 10 soron át végig a jobbnál jobb előadók.És David Bowie,aki folyamatos átváltozásait nem csak a megjelenésésben tette meg,hanem zeneileg is.Érdemes a szerzői munkásságát is ismerni,rengeteg izgalmas zene jellemzi,jó volt a zenéin felnőni ,nagyjából tíz évvel lekésve a kezdeteit ugyan.Attól mert nem mindíg brutálisan eredeti még a legnagyobbak között van.
Ja,és nem egy terméketlen dög,mint Peter Gabriel,akiből szintén többet kéne hallgatni,cskhát ő ezt nem szeretné és nagyokat hallgat,pedig...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.20. 10:06:04

@chikanildi: Pedig a korai még jobb is, mint az öregedő. :)) nekem is mondták mindig, hogy így Bowie, meg úgy, de én is voltam legalább 38, amikor igazán bejött. És még a '90-es években is friss volt a faszi, akkor kísérletezett darenbezzel, meg triphoppal, amikor az még majdnem underground volt, amikor meg ezek átmentek mainstreambe, minimal garázsrockot nyomott. Elegánsan. :) Én igazán két koncertre emlékszem 10 évnyi Szigetelésből: az egyik Patti mama volt a másik Bowie. Sőt, akkor együtt is ebédeltem vele a VIP-ebédlőben, ahol presspassal ehettem én is. Ő az egyik asztalnál evett valami rizses cuccot, én a másiknál borjúbécsit. Olyan idilli volt. Legfeljebb 170 centi, amúgy...:))

gyulaur 2009.10.20. 10:09:55

iggy Pop: nyilvánvaló. in the death car- egészen döbbenet. de azért DB rulez

chikanildi 2009.10.20. 10:13:32

@efes: Bowie úgy ahogy van király. Régi és friss egyaránt. Egyszer már belezúgtam és azóta is nagyot dobban a szívem, ha hallom. Profi és elegáns ahogy és amit csinál, minden műfajban.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.20. 10:23:39

@chikanildi: Jaja. Utánanéztem, 178 centi magas, nekem nem tűnt annyinak. Lehet, hogy emeletes cipőben méredzkedett. :D

miezitt (törölt) 2009.10.20. 10:26:11

Bocs, de szerintem a bejegyzes eleg felszines.
Meltatlan egy olyan osszetett karakterrol ilyet irni, mint a Bowie.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2009.10.20. 10:44:27

Hát engem 30 éves korom óta nem ereszt, akkor találkoztunk össze hirtelen.
Az Earthlinget előtte is szerettem, meg a fantasztikus labirintus is kedvenc film volt kölyökkorom óta, de addig meggyőződésem volt, hogy a régi számok túl nyimnyámok nekem.

Aztán kiváncsiságból belehallgattam a Ziggy Stardustba, meg a Scary Monsters-be, és azóta nem enged.
A páromnak annyira nem jön be, bármikor ki tudom kergetni a világból Tom őrnaggyal...

miezitt (törölt) 2009.10.20. 11:27:02

Under Pressure
Changes
The man who sold the world
Star man
All the young dudes
I'm afraid of americans
Shining star

Ezeket nem lehet nem szeretni.

harger 2009.10.20. 11:35:10

Instellar! Én is Queen fanatikus vagyok, de emellett Bowie nagyon is bejön. Hidd el, nem véletlenül egyedül vele készült közös daluk... Az igaz, hogy Bowie egy TUDATOS sztár (nem az az ösztönisten, mint Freddie), sokszor mesterkélt, de attól még zseniális és a legújabb koncertjei pedig hibátlanok.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.20. 11:48:37

Bowie az utolsó, még élő zenészek között van, akinek a zene művészet, és nem ipari pénzszivattyú.
Nem egyszerű, de ha ráérzel, zseniális.
Bowie úgy viszonyul A Tokio Hotelhez, mint Chagal Vallejohoz, vagy Kurt Vonnegut Lőrincz L Lászlóhoz.
Nem tudom, érthető-e.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.10.20. 11:55:47

@harger: amúgy véletlen készült a közös daluk :))) Bowie épp arra járt. de komolyan :)))

Mitya Ivanov 2009.10.20. 13:11:44

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:
hány ilyen van még rajta kívül!,nagyon sok, csak nem ismered őket

Bereczki Zoltán · http://miskolcblog.blogspot.hu/ 2009.10.20. 14:02:21

Bowie tényleg későn hat, de akkor nagyon. Én is leírom a történetemet: nem nagyon ismertem, aztán a Szigeten belenéztünk a koncertjébe. Az első három szám után épp indultunk elfelé, amikor jött az I'm Afraid Of Americans. Maradtunk. Életem egyik legnagyobb koncertélménye lett. Utána beszereztem az Earthling albumot, meg néhány másikat is, de akkor még csak az Outside tetszett közülük. A Ziggy Stardustot én is nyivákolásnak hallottam :-) Aztán pár év múlva már nem tudom miért, de meghallgattam újra. Meg újra. Meg újra. És bekerült nálam a "Best 10 album evör"-be. Azóta beszereztem az összes albumát, és az a jó benne, hogy mindegyik másképp jó, így akár egy egész napot is el tudok tölteni Bowie-t hallgatva. Mondjuk volt egy kevésbé sikerült korszaka, de azért azok az albumok is hallgathatók (Tonight - Never let me down).
Már nagyon várom, hogy újra csináljon valamit (az utolsó két albuma között egy év telt el, az utolsó óta hat).
A kedvenceim talán a Ziggy Stardust, a Diamond Dogs ("This ain't rock n' roll, this is genocide!"), az Outside, meg a Heathen-Reality.
De ismerkedéshez inkább valamelyik koncertfelvételt ajánlanám, mondjuk a jövőre megjelenő A Reality Tour-t :-)
en.wikipedia.org/wiki/A_Reality_Tour_(album)
Viccen kívül, kering az interneten egy jó minőségű koncertfelvétel az 50 éves születésnapi koncertjéről, az kiváló ismerkedéshez. Főleg, hogy rengeteg vendég is szerepel rajta (Frank Black, Robert Smith, Lou Reed, Billy Corgan).

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.10.20. 14:23:26

Óriási a bejegyzés :)) Nekem Bowie már öltönyösen volt meg először, ahogy Demjén is. Emlékszem is a klipjére, amit sokat néztem, a szülők magyarázták, hogy ez egy nagyon ronda ember, és ezzel el is mondták róla, amit tudtak. Nekem gyerekfejjel nem tűnt ijesztőnek egyáltalán, de nem akarom alulbecsülni a kor castingosainak szakértelmét, akik beválogatták groteszk szerepekbe. Tény, hogy szögletesebb a feje, mint David Coulthardnak vagy Anettkának.

Viszont rendre futok bele olyan zenékbe, amelyek 10 éve nem tetszettek. Szándékosan nem mondom, hogy fel kell nőni hozzá, mert fordítva is működik a dolog. Egyszerűen némelyik zene mindenkinek más korszakához illik. Ezért faszság abbahagyni az új zenék hallgatását 25 évesen...

A fentiek alapján be fogok húzni egy David Bowie albumot, aztán megnézzük, mi történik. Óriási arc. Demjén is az. És bátrak.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.20. 18:59:52

@nosferato: Ja. Rózsi bácsiról az meg már milyen kép?! :D Amúgy, a korai Bergendy, Rózsival, megvan? Naggyon komoly zene ám az! Könnyedebb, mint a Syrius, de még bőven hallgatható.

soma665 2009.10.21. 13:32:56

@miezitt:
ez a cikk nem DB diszkográfia és nem mélyelemzés a zenei világáról, hanem az ÖLTÖZKÖDÉSÉRŐl szól, van egy ilyen témakör mostanában itt a blogon. Ebben a témában kimerítő és még vicces is, most ezt inkább olvasom mint egy tudélokos elemzést, amibe szintén beleköt valaki, h. "hogy maradhatott ki" és mennyire nem ért egyet. Ennek ellenére ott van a komment h. mindenki leírja saját véleményét DB-ről, meg a közös élményeket. De a cikket kritizálni tök felesleges.

alegna21 2010.12.07. 19:27:30

David Buckley könyve David Bowie-ról rengeteg új és érdekes információval szolgál a punk megteremtőjéről.
konyv-konyvek.hu/david_bowie

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása