Omar Rodriguez-Lopez - Cryptomnesia

Omar Rodriguez-Lopez - Cryptomnesia

2010.01.03. | B-vendégszerző

Kritikám alanya a The Mars Volta gitárosa, zeneszerzője, egy kortárs művész: Omar Rodriguez-Lopez. Róla érdemes tudni, hogy munkaholista, a Mars Voltán kívül otthonosan mozog John Frusciante dolgaiban, és nem utolsósorban csak úgy szarja a szólólemezeket, melyeket saját kiadóján keresztül juttat el a nagyérdeműhöz. Virtuóz stílusa mellett jellemző rá, hogy koncertjein hihetetlen dolgokra vetemedik, nem riad vissza az elektronikától, és képes a dalait ilyen-olyan noise-irányokba elvinni. 

Új zenekara, mely a frappáns El Grupo Nuevo de Omar Rodriguez-Lopez nevet kapta. A banda 2006 óta járt össze jammelgetni, aztán 2009-re elérkeztek odáig, hogy munkásságukat kiadták. A zenekarban Omart jóbarátai, profi zenésztársak veszik körül: a TMV-ből hozta magával Cedric Bixler-Zavala énekest, Juan Alderete de la Pena basszert, a dobos és a szintis egy Hella nevű formációból szállt be az El Grupo Nuevóba: ők Zach Hill és Jonathan Hischke. Jelentkeztek egy lemezzel, melynek címe: Cryptomnesia.

Hú, őszintén szólva marha nehéz erről a cd-ről nyilatkozni. Ugyanis két különböző érzést tud kiváltani az emberből. Elképesztően progresszív a cucc, sok helyen követhetetlen, a tempó. A műfaj meghatározásánál sokan free jazzt mondanak, a wikipédián a progresszív és experimentál rock stílus-meghatározások mellett ott szerepelt a "math rock", amiről eddig halvány gőzöm nem volt. (Ápdét: a math rockot a szokásostól eltérő ütemezés, a ritmikusság és a gitárközpontúság jellemzi.) Háát, nem tudom. Nekem ez egy jól felismerhetően Omar-cucc, jókora noise-zal megspékelve, őrült és követhetetlen dallamokkal és ritmusokkal. De a stílusa... Ez amolyan "freestyle".

Az az igazság, hogy első hallgatásra, meg utána többször is olyan marha idegesítő tud lenni, mintha egy elefánt beszabadult volna a száztagú cigányzenekar próbatermébe és minden egyes hangszeren végigrohant volna. Aztán, mikor kezdi az ember megszokni, akkor az éppen "könnyen" (egy gyakorlott marsvoltásnak sem számít könnyűnek igazság szerint..) emészthető részeknél azért körvonalazódik az odabasz érzés. Omar a Mars Voltában azért néha szokta kísérni is a dalokat, nem csak mindig ő szólózik, itt viszont más a helyzet. Itt töményen az ő játékára épülnek a dalok. A banda dobosa, a furcsa, "nemistudomeldöntenihogyjóláll-enekiacsövesdizájn"-kinézetű Zach Hill egyszerűen elképesztő, szanaszét tudja dobolni a számokat, na de nem is ecsetelem, azt hallani kell. Az énekben Cedric hozza a szokásos minőséget, hátborzongatóak tudnak lenni a földöntúli dallamai, különleges (post-Robert Plant) hangján. A basszus is külön megér egy mondatot: Nagyon jó effektek vannak a rajta minden számban, néhol csak Juan témája enged következtetni (nem mutatja, csak enged következtetni) arra, hogy mi is a tempó, mi is a számnak a lüktetése. Zseniálisan szól.

Szerintem a Cryptomnesia-hoz képest a marsvoltás cuccok (amelyek azért megadják a lehetőséget az elszállásra), rádióbarát slágerek. A Cryptomnesia nem. Ez tömény, fülrepesztő zúzda, kérem szépen.

Írta: Zaltee (vasszoli.blog.hu)

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr851628338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atika85 · http://funkyforum.hu 2010.01.03. 08:39:39

Pont tegnap este próbálkoztam meg vele megint, és nem jutottam át a 4. számon. Pedig mondhatjuk, hogy gyakorlott Voltás vagyok, Omar egyéb, betegebb szóló munkáit is szeretem, talán még a noise lemezeket is elhallgatom, de ez botrány számomra.
Tagadhatatlan, hogy vannak rajta jó pillanatok, de azok tényleg csak pillanatok, és elvesznek a mérhetetlen felfordulásban...
Pedig anno az összevágott promo videó alapján év lemezének vártam. Lehet csak az összevágott verziót kéne hallgatni :)

Agent Midnite Cooper 2010.01.03. 09:34:48

A gitáros urat és munkásságát eddig nem ismertem, és a leírás alapján valami tényleg durvát vártam, de a belinkelt ízelítő nekem tök rendben van - és a free jazz lenne az egyik utolsó, ami eszembe jutna róla. Nem t’om, a többi műve milyen, majd megpróbálom megszerezni. Az villant be egy pillanatra, hogy ma - ha élne - ilyesmit (is) játszana Frank Zappa.

is 2010.01.03. 10:44:11

@Agent Midnite Cooper: ide csatlakoznék. az első ének utáni instrmentális szakaszról azonnal, és kétségek nélkül az LGT: Kotta nélkül-je ugrott be. Remek a dolog, de kb. ugyanezt nyomatták már Hammondon is Woodstock környékén a fazonok némi LSD után.

has 2010.01.03. 10:51:36

Én vén fejjel is kedvelem őket. Nekem úgy tünt már régebben is, hogy a TMV egyre inkább eladható többek által is ehető zenét csinál, de a kettejük önálló szüleményei maradtak a tremulant stílusánál, vagy inkább még gy kicsit elvetemültebbek lettek. Ezt a zenét sohasem szabad egyszer meghallgatni, mert az riasztó. Minél többször hallgatom annál tobb finomság jön ki a zenéjükből.

enba 2010.01.03. 11:42:47

a hella állat zajongás, ez például kötelező:

www.youtube.com/watch?v=t7lLrOioiio

zach hill egyébként nagyon nagy hős, ő dobolt a chino moreno-féle team sleep anyagon is.

rocksztar 2010.01.03. 12:33:45

frusciante is azért lépett ki a rhcp-ből, hogy hasonló kreativ dolgokkal tudjon foglalkozni. hiába, ilyenek a művészemberek, vkinek a világ legjobb bandájának lenni is teher...

zaltee · http://www.nevemzolika.blogspot.com 2010.01.03. 14:43:34

Ááá, mekkora már, kint van a posztom B-oldalon! Hála!

Theodor Hermann Claus 2010.01.03. 17:00:03

Omar rajongók figyelem! a piratebayre felkerült egy igen figyelemreméltó kollekció az úr munkásságából. Egész pontosan mindent tartalmaz, amihez Omarnak valaha köze volt, beleértve a vendégszerepléseket, a produceri munkásságát, szólóalbumokat, meg ami még eszetekbe juthat.
Még elég friss a dolog, de 24/7 seedelünk. Gyertek tölteni, had terjedjen :)

thepiratebay.org/torrent/5252558/Omar_Rodriguez-Lopez_Ultimate_Collection

atika85 · http://funkyforum.hu 2010.01.03. 17:54:42

@Theodor Hermann Claus: A legjobb Omar dolog EVÖR, az a 2005-ös The Special 12 Singles Series két száma Frusciante-val, annál jobbat sem előtte, sem utána nem sikerült egyiküknek sem alkotnia :D

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.01.04. 00:30:37

nah, kivancsi lettem, beszerzem es meghallgatom

Hatto 2010.01.05. 13:57:17

@Theodor Hermann Claus: Remek "kis" gyűjtemény, van benne egy-kettő, ami még nincs meg nekem, köszönet érte!
Ha minden jól megy, akkor 3 órán belül jelentős sebességnövekedést fognak tapasztalni a letöltők :)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása