Szigetre jön a Paradise Lost

Szigetre jön a Paradise Lost

2010.02.18. | B-vendégszerző

John Milton angol költő 1667-ben írta meg egy kötetes (10 énekből álló) művét az ember bűnbeeséséről és a paradicsomból való kiűzetésünkről – egészen rendhagyó módón – a Sátánt megtéve főszereplőnek. A Paradise Lost rendhagyó és stílusteremtő műnek számít, mely kihatott a későbbi világirodalomra és a paradicsomi téma megközelítésére egyaránt.

Nick Holmes és három barátja 1988-ban a mű címét átvéve alapította meg zenekarát az angliai Halifaxban, melyet zenei megközelítésben szintén stílusteremtőnek titulálnak.
Nincs még egy együttes, melynek albumcímét a későbbiekben egy zenei stílus jelölésére használnának (az 1991-ben megjelent Gothic a zenekar második lemeze).

A zenekar életútja meglehetősen vitatott és érzelmekkel teli. Jómagam a konzervatív vonalhoz tartozó vagyok, véleményem szerint a csúcspontot az 1995-ös Draconian Times album jelenti, az utána következő, és a kétezres évek elejéig tartó időszakot többedmagammal „Depeche Lost”-os időknek hívom, hiszen nehezen megmagyarázható módon elég határozott electro-időszakon estek át a srácok, ami nehezen ment le sok ortodox Paradise Lost kedvelő torkán.
Szerencsére Holmesék azóta visszataláltak a saját maguk által taposott ösvényre, és tavalyi albumuk a Faith Divides Us – Death Unites Us ismét a régi fényében láttatja tündökölni őket.

Aki nem hiszi, járjon utána: az együttes weboldalán immár láthatóvá vált, hogy 2010. augusztus 13-án pénteken a Sziget Fesztiválon mutatják meg nekünk, hogy milyen is az amikor hitről, életről, halálról, magányról és szenvedésről valakik hitelesen és magas színvonalon akarnak zenélni. Nem babonások az biztos, aki évek óta dalaiban az ördöggel cimborál, annak meg sem kottyan ez a dátum, sőt.

Kedvcsinálónak íme a tavalyi év egyik legjobb videoklipje, mely új albumuk címadója. Zseniális.

Írta: Bellamy

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr701761844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rettentó 2010.02.18. 07:54:56

"John Milton angol költő 1667-ben írta meg 10 kötetes művét az ember bűnbeeséséről és a paradicsomból való kiűzetésünkről – egészen rendhagyó módón – a Sátánt megtéve főszereplőnek. "

Egy kötetes a mű, és nem tíz. A "könyv" itt valójában "ének"-et jelent. Angolul más eposzokban (pl. Homérosznál) is "book"-nak nevezik az énekeket. Egy Metal Hammer-interjúból kiderült, hogy még egyik tag sem olvasta, bár van, akinek megvan otthon :-)
Én egyébként nagyon élveztem, persze a Biblia első három részével is tisztában kell lenni az elolvasásakor.

Péter Bócsi 2010.02.18. 08:33:31

Nagyon helyes, jöjjenek csak! Nagyon fincsi a tavalyi lemezük!

Egyébként szerintem a "táncosabb" időszakukban is kitűnő lemezeket készítettek!

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.02.18. 08:55:38

@rettentó: Átírtam erre: "egy kötetes (10 énekből álló) művét". Így ok?
köszi

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.02.18. 09:04:35

Sztem simán 'könyv'-nek is hívják ezeket az egységeket, lényeg, h nem 10 kötet, akkor aztán végleg senki sem olvasná. Arról fogalmam sincs, a magyar fordítás mit ír az egységek elé.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2010.02.18. 10:09:43

Innentől kötetlenül, ha lehet... mint anno, mikor SP típusú zenét játszottunk.

rettentó 2010.02.18. 10:47:03

@Interstellar Overdrive: Kösz. Tényleg nem szőrszálhasogatásból, csak hogy tudjuk, miről van szó. Meg hogy elolvassák páran, mert tényleg csak egy kötet.

Lamorak · http://www.clusterone.hu 2010.02.18. 12:17:26

@Interstellar Overdrive: POÉNBÓL!!!! az fontos.

A Paradise Lostnak meg egyébként tényleg a Draconian Times volt a fordulópont, előtte az Icon már azért nem a nagyonlassú-hörgős típusú, de igazán tökös sztem a Draconiannál lett. Az viszont milyen vicces, h legutóbb asszem a ZP-ben léptek föl, most meg majd Szigeten. Bár gondolom nem a nagyszínpadra szánják őket.

emerico 2010.02.20. 13:17:27

Tavaly voltak a Fezen fesztiválon. Azt hiszem a Therapy? helyett. Baromi jó volt, és baromi rövid. Pedig bitang jól is szóltak. Sika, kasza, léc. Sajnos.

enba 2010.02.20. 15:18:00

hát a 'depeche lost' lemezek azért néhány fokkal faszábbak mint a symbol of life utáni retrománia a visszanövesztett hajakkal meg a hirtelen megint megtalált metállal baszki.

az új lemezen van három zseniális dal, a többi meg kuka, pont úgy, mint az elmúlt tíz év p. lost lemezein. előtte meg az icontól a hostig olyan lemezeket írtak, hogy egy darab töltelékszám nem volt rajtuk, sőt a maxi b-oldalakon, meg itt-ott elpotyogtatott dalok is olyanok voltak, hogy be kellett szarni. utóbbira mondjuk kiváló példa az i despair amit az one second limitált verziójára tettek: atyaég, mekkora már, normális esetben öt-tízmillió eladott lemez, ezek meg felkúrják bónuszdalnak. de mára megfáradt már a p. lost sajna, abba kéne hagyniuk.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása