Búcsú a Gödörtől

Búcsú a Gödörtől

Hirtelen jött a döntés, miszerint a Gödörnek mennie kell az Erzsébet térről. Gondolom azt már mindenki tudja, hogy február 1-től a Gödör Klub Akvárium néven folytatja pályafutását. A hír hallatán páran biztos legyintenek, hogy "nem mindegy", mások pedig kedvenc klubjukat siratják és kétkedve fogadják a döntést. Én valahol a kettő tábor között vagyok, egyelőre nem tudom, mit gondoljak. Azt viszont mindenképp gondoltam, hogy az egyik kedvenc szórakozóhelyem megérdemel egy búcsúcikket.

Hiszen volt idő (úgy 3-4 éve), mikor napi rendszerességgel tértünk be, akár csak egy baráti sörözésre, egy kis dumálásra, csajozásra, vagy céltudatosan egy koncertre. Tulajdonképpen a B-oldal indításának ötlete is a Gödörben ücsörögve pattant ki a fejünkből. Nagyon sok koncerten voltunk ott, a heti programszervezés origója volt a Gödör honlapjának böngészése. Felejthetetlen nyár esti iszogatásokat prezentáltunk a Gödör lépcsőin. Eleve hol találkozunk? Lépcső alján, vagy a lépcső tetején? Persze más itt a helyzet, nem ugyanaz, mint a ZP esetében, hiszen a lépcső teteje és a lépcső alja is marad. Azonban pár nap és ezek a lépcsők most már az Akvárium nevű szórakozóhely lépcsői lesznek. Kavarognak az érzések bennem, hiszen a Gödör eddigi üzemeltetői nagy-nagy köszönetet érdemelnek és nem csak a magyar könnyűzenei kultúra ápolásáért tett munkájuk miatt. A politikai háttérzajokat (és a Gamma Trade Kft. színre lépését a pultok akvirálásában) próbálom kizárni és nagyon bizakodom, hogy az új brigád hasonló hozzáállással, minőségre való törekvéssel és árpolitikával (sok ingyenes program...) áll az új klub működtetéséhez és a vendégekhez.

Bizakodom abban is, hogy az új programszervezők új életet lehelnek az Erzsébet téri szórakozóhelybe, hiszen én is éreztem már, a Gödörnek is változnia kell. Állítólag sokkal több program lesz kint és sokkal több elektronikus, ill. live act jellegű műsor lesz bent. Mivel az gondolom, hogy az elektronikus zene fejlődik legdinamikusabban, ezt én üdvözítőnek látom. Arról is duruzsolnak, hogy az MR2 Akusztik élőben ezentúl a Gödörben az Akváriumban lesz és talán a külföldi zenekarok piacán is erősebb versenytársként lép színre a hely az A38-cal szemben. (Remélem nem úgy, ahogy a kereskedelmi tévét piacán ezt látjuk.) Meglátjuk.

A régi Gödörnek nagy hirtelen van csak lehetősége búcsúzni (2 napos búcsú rendezvény keretében), aztán február 1-től már Akvárium a hely neve. Abban is reménykedem, hogy mi, régi gödrösök már csak azért is nyerünk majd az új helyzettel, mert talán a régi csapat máshol új életre kelti a Gödör Klubot és akkor osztódással szaporodó két jó szórakozóhelyünk lesz. Kívánom, hogy mind a lépcső tetején, mind az alján csak pozitív változást érezzük. Ezt is meg fogjuk látni. Az új név még nem állt a számra, mondjuk a Moszkva tér is Moszkva tér maradt...

Köszönöm, Gödör! Remélem még találkozunk!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a B-oldal Facebook csoporthoz!

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr233907505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

parajos tank 2012.01.28. 12:06:40

Szomrú, hogy szórakozóhelyeket csak úgy egy csettintéssel meg lehet szüntetni fentről....jelen esetben "csak" átalakítani. De sajnos ez mindig így volt és így is marad szerintem. Lehet ellen kiabálni persze

Egyébként nekem a Gödör soha nem jelentett többet, mint egy egy helyet, ahol néha vannak jó koncertek. Soha nem jutott eszembe, hogy csak úgy a hely szelleme miatt lemenjek, mert szerintem olyanja nem volt neki :) Sok helyet "siratam" életemben (csak az ismertebbek: lyuk, fmk, tilosazá), de a Gödör ezekhez képest semmit érdekeset nem nyújtott. Egy szar hely volt jó helyen :) néha jó programokkal,

De ez csak magánvélemény.

Biztos rengeteg embernek mégrengetegebb élménye fűződik a helyhez. És mégbiztosabb vagyok benne, hogy a legénység hamarosan találni fog egy új helyet a működéshez.

RIP Gödör

Sok sikert az új helyhez!

Zsalugater 2012.01.28. 12:09:42

Pláne, hogy az igazi Akvárium kocsma ott van 50 méterre, a Madách téren....

336 2012.01.28. 12:11:42

Nem osztom teljesen a véleményed, legalábbis abból a szempontból, hogy múlhatatlan érdemeik volnának a magyar könnyűzenei életben. Azaz vannak, csak nem biztos, hogy ez jó neki. Mármint a hazai könnyűzenének. Tiszteletreméltóan sokaknak adtak lehetőséget, elvitathatatlan. Elfelejtettek viszont közönséget képezni! Ezalatt azt értem, hogy a közönség sokkal kisebb számban ment a Gödörbe azért, mert ott valaki játszik, mint - ahogy Te is írod - csajozni, sörözni, csak úgy. Megtehetted, mert az esetek bő többségében ingyen volt. A zenekarok szempontjából remek lehetőség lett volna, ha tarthatnak egy ingyenes bemutatkozó koncertet, viszont amikor másodszor, harmadszor is ingyen lépett föl egy zenekar, akkor az történt, hogy a büdös életbe el nem ment a fizetős koncertjükre senki, mondván, majd lesznek a Gödörben, megnézzük ott. Egyszerűen úgy szocializálta a Gödör a közönséget, hogy a koncert az ingyen van. Ezt ott ki is lehetett gazdálkodni, mert egy este bement 2000 ember, és ha mind csak egy vizet vett, abból is simán ki lehetett fizetni, egy 40-50-be, akár 100-ba kerülő bandát. De ez egyrészt kicsinálta a kisebb helyeket, ahova nem fér be 2000 fő, tehát a koncert se lesz ingyen, meg a zenekart is, az előbb említett okból.

336 2012.01.28. 12:14:06

@Zsalugater: Volt! Bezárt lassan három hónapja. Nem bírták az 1.400.000,- (!) bérleti díjat a 40 négyzetméterükre... RIP

Zsalugater 2012.01.28. 12:20:14

@336: Baker ezt nem is tudtam... igazi jó kis talponálló volt, kár érte

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2012.01.28. 12:25:36

@336: köszi, érdekesen világítod meg a témát, nem vitás. szerintem - ha zenekarok oldaláról vizsgálódunk - akkor nagyon sok új dolog juthatott színpadhoz, ahogy te is írod. az meg, hogy a helyszín nem képezett tartós közönséget a zenekarnak... hát itt már nyilván azon is múlik a dolog, milyen a produkció... más klubok szempontjából pedig ez verseny. a gödör így versenyzett, ilyen volt az árpolitikája, "megtehette" hogy valami ingyenes legyen. végeredményben nálam több van a pozitív oldalon, mint a negatív serpenyőben.

Squid 2012.01.28. 14:19:03

Siralmas hogy ilyen mélységekbe is leér a politika keze..

Roy 2012.01.28. 14:22:38

Remélem az akvárium fel lesz töltve vízzel, és halak is úszkálnak majd benne.

336 2012.01.28. 14:45:11

@Interstellar Overdrive: Ez nem pusztán verseny kérdése. Ha a Gödör így versenyzett, szíve joga. Azokat a zenekarokat nem értem, akik a havi egy biztos buli kedvéért lemondtak minden másról. A Gödör felelőssége ott merül föl, hogy az általuk adott lehetőséget nem "A LEHETŐSÉG"-ként kommunikálták, mint egyszeri alkalom valamire, hanem napi rutinként. A közönség - rövid távon legalábbis - ebből csak profitált, lévén egy rakat jó bulit látott/hallott ingyér. Hosszútávon viszont mindenki vesztett, persze elsősorban a szakma, mert senki sincs, aki kifizetné a szórakoztatást. A közönség attitűdje ma már az, hogy az élőzene jár. :(

raftery 2012.01.28. 15:18:14

a godor vezetese is lenyilatkozta,hogy jelen allapotaban nem tarthato a dolog,mert nem volt eleg beveteluk plusz volt egy rakat feljelentes ellenuk...
ugyhogy mindenkepp valtoztatas lett volna,kar ebbe (is) belekavarni a politikat...

Parasite 2012.01.28. 15:28:57

@raftery: nem kár, rogán antal és társai megérnének egy teljes cikksorozatot. elképesztő mi megy az V. kerületben!

kurgan 2012.01.28. 15:29:33

az a szomorú ebben a türténetben, hogy azt üzeni, fölösleges ebben az országban bármit is fölépíteni, azt a politika bármikor tönkreteheti egy húzással. fontosabb hogy jóban légy az aktuális hatalommal, vagy hogy együtt focizz a miniszterrel. hányinger. egyszerűen csípte a fidesz szemét, hogy ez nem az ő bizniszük, ennyi történt. és a nemzetközi hírűvé fejlesztett gödör mehetett a kukába. remélem egy jó darabig elkerüli a törzsközönség a helyet, valójában bojkottálni kellene. és ne feledjétek, h tilos bármit is nem pártpolitikai alapon építeni.

parajos tank 2012.01.28. 15:55:48

@kurgan: szerintem pont az a tanulság, hogy ki kell hagyni a politikus/politika közeli ismerősöket, amikor kezd valamit az ember. Hiszen, könnyen lehet, hogy amit ma ügyesen megszerzünk, azt a következő hatalom elveszi.

Nem feltétlenül szemétségből, lehet, hogy csak más a szándéka, mint az előző vezetésnek....de persze ez a szándék gyakran nem jóindulatú vagy ésszerű.

Sok hely úgy születik, hogy így vagy úgy sikerül baromi kedvező szerződéseket kötni a tulajdonossal. Ezeket a kedvező szerződéseket aztán később a következő hatalom kegyeltjei akarják megkapni....vagy egyszerűen csak rájön a tulaj, hogy hülye volt és többet akar.

Annyi lenne a megoldás, hogy üzleti alapon adják bérbe a helyeket, ne pedig, seggnyalás által megnyert kedvezményekkel....akkor nem lehetne ilyen egyszerűen megszerezni/elvenni üzemeltetési jogokat. Persze akkor is lehetne, csak ki a fene akar egy jó szerződést felbontani?

Hogy ehhez sokkal több befektetés kéne a bérlő részéről? Igen...pont.

kurgan 2012.01.28. 16:00:11

@parajos tank: nyilván nem azt mondom hogy minden oké volt a gödörrel, nem sok pluszt tettek hozzá a környezethez és a sör is drága és szar volt, meg az ölükbe is hullott az egész. de nem így kellett volna kirúgni őket, hogy egyszerűen átpasszolják egy párthavernak, mert ez ugyanolyan mutyi. 10 év mulva megint lehet h felépül valami, majd jön egy új városvezetés és újra kisöpri az egészet. ez a háborús logika bassza tönkre ezt az országot.

parajos tank 2012.01.28. 16:02:14

@kurgan: Ez tény. Nézzük, hogy miért nem haladunk semerre, miközben minden váltáskor az az első, hogy porig romboljuk, amit az előző felépjtett, mert az csak szar lehet ugyebár.

raftery 2012.01.28. 16:53:18

@Parasite: de,kar...
ha kicsit is utana olvasnal,akkor nem latnal bele politikat a dologba...
draga hely volt,kijartak a fiatalok inni az ejjelnappalikba meg a kiskocsmakba,a kapualjakban eltek nemi eletet,szombat/vasarnap reggel ugy nezett ki a ter kornyeke,mint a tragyadomb...
az urbanistan is es egy rakat mas blogon is agyon lett mar targyalva a liszt ferenc teri egymasnak ugrasnal,hogy melyik "jog" az erosebb,az ottlakas vagy az ott szorakozasa es elbeszeltek egymas mellett a felek...
az,aki x ideje (akar 40-50) eve ott lakik persze,hogy nem nezi jo szemmel,hogy nem tud aludni,reggelente szemet es hasznalt ovszerek,cigarettacsikkek es miegymas(...) lepi el a jardat...
persze,hogy agyba-fobe feljelentettek a helyet...
es ez nem rogan fuggo...

raftery 2012.01.28. 16:58:32

@kurgan: bocs,a godor nem a fidesz elso kormanyzasa alatt nyilt???
csak mert magukrol ezt irjak>

"Gödör Klub - Erzsébet téri Kulturális Központ és Park

A Gödör Klub 2002 óta működik az Erzsébet téri Kulturális Központ és Parkban, az UNI-CO Kft. építész iroda bejegyzett szellemi tulajdona. Művészeti, kulturális és civil tevékenységét a Gödör Klubért Kulturális Egyesület támogatja.
Az ingatlan tulajdonosa Budapest Fővárosi Önkormányzata. Fenntartása a Magyar Állam és a Budapest Főváros Önkormányzata által 2002-ben kötött szerződés szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumra hárul. A Gödör Klub működtetését és az ingatlan üzemeltetésének bonyolítását az UNI-CO Kft. építész iroda végzi a minisztériummal kötött megállapodás szerint.

Építészeti és működési koncepció

Az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park, a 2000-ben kidolgozott koncepció szerint önfenntartó „városi agora”, nyitott, multifunkcionális kulturális helyszín; egyszerre közpark, kulturális-közösségi tér, kortárs művészeti központ, civil rendezvények helyszíne és szórakozóhely. A létrejött közösségi tér egyszerre találkozóhelye progresszív művészeti-kulturális eseményeknek, generációknak és teremt alkalmat a társadalom aktuális kérdéseiről való párbeszédeknek.
Az építészeti és működési koncepció fontos és Magyarországon párját ritkító eleme a belső keresztfinanszírozás, a tervszerű befejezés után az üzletileg hasznosítható kapcsolt részek – étterem, mélygarázs, üzlettér – bevételei biztosítanák a hely nonprofit működését."

no,innentol a fideszezes meg a zorbannal focizas pont ertelmetlen...
amugy a godorben mi is valosul meg a felsoroltakbol???
okirjak>
"étterem, mélygarázs, üzlettér"
no,ebbol pont az etterem es az uzletter nem mukodik...
a melygarazs meg nem kulturafuggo...szerintem...

Walter Hartwell White 2012.01.28. 18:09:03

A Fidesz _miatt_ nyílt akkor és ott, igen. Mivel a Nemzeti Színház épült volna oda, ha az akkori narancsos kormány nem helyezte volna át a helyszínt a Duna-partra, így lett ott a Gödör.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2012.01.28. 18:27:29

@336: de látod, te is eljutottál oda, hogy a zenekar felelőssége, hogy menedzseli magát... a Gödör egy színpad, aki fellépési lehetőséget ad. nem felelős a szakmáért olyan szinten, ahogy te várnád.

fidesz = házmesterek pártja 2012.01.28. 19:30:29

Egyik oldalról dühít ami arrogáns tóni területén zajlik.
Kedvenc fotós boltomat kitúrta ez a mocsok, ki tudja, miért, mert a helyén azóta is csak az üres üzlet van.
Most a Gödör, amit személy szerint legalább annyira gyűlölök, mint a fideszes csőcseléket, de ez a mód... hát kurvaanyádat kedves Tóni, azt!

Őszintén remélem, hogy a Gödör helye is hasonló sorsra jut, mint a Soós kereskedés. Ugyanis volt ott egy viszonylag szép park, amit a Gödör "úri" közönsége baszott tönkre röpke fél év alatt. És ezt speciel nem fogom megbocsátani a tisztelt "kulturáltan" szórakozó ifjúságnak.

Mr. Finger 2012.01.28. 20:13:43

Megkérdezte valaki az új szervezőket hogy miként jutottak a helyhez?

Parasite 2012.01.29. 21:44:41

@raftery: gondolod most olcsóbb lesz? vagy körbezárják a parkot és nem lehet majd bemenni egy doboz sörrel a kezedben? az mennyivel lesz jobb? lezárják az erzsébet teret? megértem az ott élőket, sajnálom, ha őket zavarja, de nem a hely hibája, hogy az emberek neveletlen parasztok! politikai részről annyit tudok, hogy senki nem akarta felvállalni a helyreállítást, mindenki a másikra mutogatott, gondolom ezt sikerült megoldani a tulajdonos váltással. aki majd a felújítást túlszámlázza és némi összeget visszaoszt.

Közbiztonság Szilárd 2012.02.15. 12:24:33

"a B-oldal indításának ötlete is a Gödörben ücsörögve pattant ki a fejünkből"

A helyesírást és a stílust elnézve jobb lett volna, ha benne marad.
Már a blog címe is helyesírási hibás.

Közbiztonság Szilárd 2012.02.15. 12:50:37

@Zsalugater:
Van az az 50 m 300 is, és az a kocsma már be van zárva vagy fél éve.
(Nem mellesleg az Akvárium nevet mi adtuk neki a Gödörből sokszor odaténferegve. Addig Tejbüfé néven ismerte a nép, mivel valamikor az volt a helyén.)

@336:
Azért az érdemek közé lehet sorolni, hogy ha a Gödör nem lenne, nem biztos, hogy zenélne már Másik János, aki szinte csak ott lépett fel, vagy Peter Ogi, a Balaton, a PUF (amit a Gödör szervezői hívtak újra életre, bár az a koncert a PeCsában volt), és jó pár névtelen zenekar is ott kapott lehetőséget hétfőnként, akik lehet, hogy egyébként az életben nem jutottak volna élő fellépéshez.
A Gödörbe sem fér be 2000 fő, talán 1200, de akkor már nagyon tömve van, a normál befogadóképesség az 800 fő.
És más is csinálhatna ingyenbulikat, nincs tiltva.
Sőt, az A38 pl. azért kapott annak idején iszonyatos önkormányzati 100 milliókat, hogy majd lesz egy csomó ingyenkoncert. Ehhez képest évente talán 10 ha van.
Arról ne is beszéljünk, hogy a Gödör nem csak koncerthely volt, hanem színház, kiállítóterem, táncház stb. is.

"a havi egy biztos buli kedvéért lemondtak minden másról"
Havi egynél több bulit nem érdemes Budapesten tartani, mert nem megy el a közönség.

@kurgan:
"nem sok pluszt tettek hozzá a környezethez"
Attól eltekintve, hogy az ő ötletük és terveik alapján alakították ki a Nemzeti alapjainak kiásott gödörből a szórakozóhelyet + a parkolót, tényleg nem (ugyanis egy építésziroda üzemeltette).
A sör minőségéért meg szidd a sörgyárat, ha dolgoztál volna valaha is pultban, tudnád, hogy nem lehet vizezni csapoláskor a sört, mert zárt a rendszer.

@raftery:
Hülyeségeket beszélsz. Látszik, hogy a környéken sem jártál soha.

És nem, nem az első Fidesz alatt nyílt, 2002 novemberében már nem ők voltak hatalmon hálistennek.

@al kotmány aláiro álamfö - alias másolo gépp:
Nem túrta ki, csak annyira megemelte a bérleti díjat, hogy már nem érte meg. Én beszéltem a tulajokkal a kiköltözés előtti napokban. Ugyanez megy az I. kerületben is a szórakozóhelyekkel, nem véletlenül zárt be a Tabáni kakas meg az Alagút kocsma, kifizethetetlen/kitermelhetetlen a bérleti díj.
Az önkormányzatnak is biztos jó, hogy az alacsonyabb bérleti díj helyett évek óta nulla forint folyik be ezekből.

A Gödör közönsége nem tudom, milyen parkott baszott tönkre fél év alatt, ha a Gödör fölötti füves részre, nos, az nincs tönkrebaszva, pedig már 4 éve használja az úri közönség. Nem mellesleg a Gödör parkosította a saját pénzén, és 3 évig, hogy erősödjön a fű, senkit nem engedtek rá, voltak külön erre figyelő biztonsági őrök.

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása