RERILÍZ: B-oldal álomzenekar - A billentyűs

RERILÍZ: B-oldal álomzenekar - A billentyűs

2009.10.07. | Horváth Oszkár

Na, nem fog ki rajtunk a poll-r szentimentális mimóza lelke! A színpadon fosta össze magát az álomzenekar billentyűse cikk, de végre megjavult a szavazás modul (a Korg japán technikusai is ezen ügyködtek), szóval semmi sem ment meg benneteket, hogy (újra) elolvassátok nosferato cikkét és szavazzatok az álomzenekar billentyűsére. Stevie Wonder már most kérte a szavazatok újraszámlálását. Overdrive

Éééééés tessék, RERILÍZ!

Újabb fordulóhoz érkezett az izgalmas verseny, amelyben világ- és hazai sztárok döngetik a blog.hu kapuit, hogy beférjenek a B-oldal álomzenekarba. Van, aki előnnyel indul, mert aki már a Mennyország kapuját is döngette, az is részt vehet, hiszen nemcsak élő zenészeket szeretünk. Sőt...

A kiesők nagyon csapkodták az ajtót kifelé menet, hogy márpedig ők is vannak annyira tehetségesek, mint a győztesek. És: TÉNYLEG. De ez van, ez egy álom.

Megvan az énekes, a dobos, a gitáros. Ők már egész jól összeszoktak, sörözgetnek, lejárnak a B-oldal álom-próbaterembe (lehet, hogy lesz ilyen is!?), 1-2 számkezdemény is van, csak hát hiányzik róla egy kis szőnyeg, szívbillentyű-szólamok. Freddie Mercury, Mike Portnoy és Jimi Hendrix mellé keresünk társat. Azért is jó, hogy melléjük, mert így minél többször leírhatjuk, hogy nem Freddy, hanem Freddie, és nem Jimmy, hanem Jimi. És hogy nem Nike, hanem Mike.

Ezúttal is bővíthető a lista, nem a poll-r.hu regisztrált felhasználóinak számát akarjuk növelni, de csak az tud hozzáadni új zenészt, aki jelszóval belép, és utána felkeresi a szavazás oldalát a Poll-R-en.

A klisék alapján összeállt instant formabillentyűs:

  • Ahogy a dobos, ő is ül, hogy ne kelljen táncolni. Ezzel való szembesítéskor pedálra hivatkozás!
  • Vagy amelyik énekelni, gitározni nem tud, de bőrnadrágja viszont van, az áll és eddázik
  • Egy zár nem zár, egy szinti nem szinti. A köznevesült tulajdonnév erre a jelnségre a zsánmiselzsároskodás. (Eredetileg a hangszíneket csak így tudták bővíteni, de még most is legitimálható egy versenyzongora, egy Rhodes, egy nagy midibillentyű, meg egy kis analóg. Akinél 5 van, az csal.)
  • Érdemes figyelni az állványválasztást.
  • Vagy valamilyen reklámtörvény, vagy tudathasadás következtében a Roland feliratot szinte kötelező fekete matricával teljesen letakarni a koncertfelvételeken.
  • Miután nem akusztikus hangszer, a beállással elsőként végez, és miután a jó zenész nem bír csendben maradni a színpadon, lehúzzák róla a hangot. Még 10 percig ujjgyakorlatozik némán, míg rá nem jön, hogy a gitáros már beállt, róla viszont nem tudják lehúzni az erősítő hangját, és az ujjgyakorlatozást már úgyse figyeli a hangtechnikus sarokban bákárdizó csaj, úgyhogy lemegy a színpadról.
  • Hasasodó ámde ülő billentyűsöknél előfordulhat a bőr- vagy farmermellény alkalmazása takarás céljából. Esetleg ha nem rock zene, akkor az igazán modoros: zakó.
  • Szintén ülő billentyűsöknél az ülő testhelyzet oka lehet az, hogy hirtelen felállhat, egyik lábát a billentyűzetre teheti, és a közönségre nézve sikoltozhat, bólogathat. Hiszen ingyen van.
  • Lehiggadva visszaül, és klasszikus zongorás felemelő kézmozdulatokat tesz egy-egy lenyomás között.
  • Miután a hangszergyártók nem ismerték fel időben, hogy a szinti teljes felületére gombokat kell tenni, az üres konzolrészeken hamutartó, mellette pedig 8x átjavított, 12 különböző tollal írt puska, vagy számsorrend.
  • Ha a billentyűs egyben zenekarvezető is, akkor a gitárral való felugrás és földetérés helyett jótanulós fejmozdulattal zárja le a szám végét, mint amikor a zöldségesnek jelzed egy nyaktekeréssel, hogy tegyen még abból a másikból is.
  • Beköttet magának egy énekmikrofont, amelyet a számok közti időben ülő stand-up céljára próbál használni, majd végül mondanivalóját a "tehát", "és hát ez", vagy a "következzen a következő szám" remek zárógondolattal zárja.
  • Ad a gitárosoknak egy E-t, és utána végignyomja A-D-G-H-E, hogy lássák, hogy tudna ő gitározni, csak nem akar. Ekkor a basszusgitáros közbeszól, hogy ne, mert neki amúgy is 7 húros, illetve az alsó C-re van hangolva, mert a nemtudommilyen progresszív bandában a példaképe úgy csinálja.
  • A koncert közben viszont revansot vehet az a billentyűs, aki elhozta Dieter Bohlentől megörökölt nyakba akasztható (jó esetben piros) szintijét, és előrejön, ha be van dugva a cucc, ha nincs.

A jó billentyűs pedig:

  • Ugyanolyan jó katona, mint a basszusgitáros, és akár szóló nélkül lehoz egy egész koncertet.
  • Nem késik, ott van minden próbán, sőt, ő ért a számítógépekhez is annyira, hogy felvegyen 1-2 számot.
  • Előre belövi a hangerőket, és nem nyom el másokat. Ha nem az ő dolga feldobni a számot, nem ritmizál. Használja a bal kezét.
  • Ha feldolgozást játszanak, akkor ahogy a gitáros is teszi az effektpedáljaival, időt szán arra, hogy kikeverje ugyanazt a hangszínt.
  • A minden esetben azonos formában elhangzó "ide tegyél valami billentyűhangot (...) de ne ezt, kicsit fánkisabbat" instruációt minden alkalommal megérti, bár minden alkalommal mást jelent, és aki kéri se fogja fel, hogy micsoda lehetőségek rejlenek a változatos leíró szóhasználatban.
  • Megdugja a hangtechnikus bákárdizó barátnőjét.
  • Nem csaj, vagy ha igen, nem japán, de ha mégis, akkor legalább állva játszik. Vagy dalszerző is.
  • Ha a banda megköveteli, leveti gátlásait, és ismét: állva játszik.
  • Jó billentyűs még a frontember, aki csak néhány számonként ül a zongora mögé, és játszik rajta, ha kell.

SZAVAZZUK MEG!

 

B-oldal álomzenekar - a gitáros | B-oldal álomzenekar - a dobos

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://b-oldal.blog.hu/api/trackback/id/tr131432357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

potter 2009.10.07. 08:07:34

Köcsög leszek, de nem bírom, hogy ne tegyek fel pár kérdést/észrevételt:

- Joey Tempest nem az énekese volt a Europe-nak? Vagy ez inside joke?
- Jordan Rudess egy d, nem kettő, de ez csak szőrszálhascsizás
- Robert Fripp a King Crimson agya, ez tény, de mint gitáros, semmi keresnivalója itt

Na mindegy, hosszú agyalás után behúztam egyet Emerson-nak.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.10.07. 08:40:52

@potter: ezek mind játszottak fel billentyűket a lemezekre. Kivettük a listából még a cikk megjelenés előtt John Paul Jonest, aki basszusgitároként tett fel néhány billentyűt, illetve Eddie Van Halent, aki nemcsak gitársávokat tett hozzá a zenekarához. Nem tudom, hogy pl. a Jump-ban ő játszotta-e fel a prüntyögést, de az egyik legkarakteresebb billentyűszólam, ami slágert határoz meg, persze a Kör és a Minden sarkon álltam már után.

Rudesst mi írtuk el. Egy s-sel született, kettővel írja, magára vessen, hogy a d betűjét így kockázatnak tette ki (sajnos nem lehet átírni). Illetve most érzem, hogy hiányzott még Martin Lister (Alphaville), és Niels Hermes (Ten Sharp) ha már számokat meghatározó billentyűről van szó. Az ő nevük számomra amúgy beazonosíthatatlan volna, csak a zenekarról ismerem fel, de itt a helyük.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.10.07. 09:00:10

Össze-vissza beszéltek, beteszem az Echoes-t. PING!

bbking 2009.10.07. 11:05:30

Tegnap betettem Sister Bliss-t, látom nem veszett el.

teddypicker 2009.10.07. 11:58:57

hiányolom a bon jovi billentyűsét David Bryan-t a cuki göndör fürtjeivel és a faszagányos tetkójával a mellbimbije fölött...én rászavaznék (ha lehetne)

2009.10.07. 12:16:10

Hol van Jon Lord a Purple-ből? Ken Hensley a Uriah Heepből? Esetleg Don Airey a Rainbowból? De mégiscsak inkább Jon Lord a Purple-ből?...

2009.10.07. 12:28:36

@nosferato: "ezek mind játszottak fel billentyűket a lemezekre"
Ez esetben tessék bevenni Trey Azagthoth nevét a listába: a Morbid Angel lemezekre rendszerint ő pakolta a billentyűket...
(Egyszóval nem kéne már hülyéskedni, jó?)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.10.07. 12:38:01

Bővítettem a poll-r.hu oldalon, ahol egyébként ti is tudjátok bővíteni (lásd Kevin Moore, Sister Bliss bekerülése):

Jon Lord (Deep Purple)
Ken Hensley (Uriah Heep)
Trey Azagthoth (Morbid Angel)
David Bryan (Bon Jovi)

Ha nem jön mindegyikre legalább 2 szavazat, felgyújtom a weboldalt.

teddypicker 2009.10.07. 14:58:10

yeah!yeah!yeah!! köszi david bryant. szavaztam is rá, meg a 2 szavazat ugyhogy miattam nem kell felgyújtanod az oldalt! :D

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2009.10.07. 16:16:18

Basszátokmeg.
Steve Morse lemaradt a gitáros listáról ezért ide is őt javasolom.
Inkább legyen két jó gitáros a zenekarban, mint egy szar billentyűs. :)

k_huszar 2009.10.07. 19:49:34

... De tenyleg ...
miert van az, hogy a 70-es 8-=as evekben volt egy-ket meghatarozo billentyuhos (a gitarhos mintajara) a rock-ban, es most meg ...

Ne' van ez igy?

k_huszar 2009.10.07. 19:51:45

... amugy Derek Sherinian ...?

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2009.10.07. 20:34:15

@k_huszar: Talán azért, mert akkor még rock is volt? :) (van most is, lásd alább)

Don Airey is mehetne a listára, ha nem félnék, hogy Nosferato felgyújtja az internetet.

Elfogult vagyok, ez van. Gillan-Morse-Glover-Paice-Lord/Airey az álomzenekar is lehetne. De csak a mostani, öregkori kiadásban.

Továbbá: aki rocknak nevezi a barna zakós, tépetthajú, 30 kilós gitárprüntyögtető anyaszomorítókat, akik manapság nyomulnak, annak túszul ejtem és felgyújtom a netszolgáltatóját. Aztat.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2009.10.07. 20:37:48

Na megnyugodtam, legalább George Duke ott van a listán

Kepkocka · http://zenelokepkockak.blog.hu 2009.10.08. 10:42:37

Vince Clarke nélkül nehéz bármilyen billentyűs-listát elképzelni, ezenkívül hol vannak a szintimogulok? Kitaro, Jean-Michel Jarre, Wendy Carlos, bármelyik Kraftwerk-tag?

Gillian Gilbertért azért kijár a pirospont! :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.10.08. 11:18:32

Ahogy elnézem a zenekar alakulását, Farkasréten vagy Palotán lesz a próbaterem, hogy a tisztelt halott uraknak közel legyen. :( Az egész Vangelis-Jarre főosztályt kihagytuk, tényleg! Majd azt mondjuk, hogy ők lemondták a részvételt, mert több mint 5 szinti / főre a repülőn 100USD poggyász túlsúly büntetést kellett volna fizetniük, és a rohadék B-oldal nem akarta átvállalni.

Interstellar Overdrive · http://b-oldal.blog.hu/ 2009.10.08. 11:43:13

A Krafwerkesek pedig csak MSN-eznek és hálózatban doomoznak a színpadon, őket azért hagytuk ki.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.10.08. 11:59:45

@Interstellar Overdrive: vagy inkább olyan, mint a konferenciákon a regisztráló hosztesszek. Odamész a neved kezdőbetűje szerinti zenészhez, és nyomtat neked belépőkártyát.

Vagy mondjuk nem hosztesszekkel, hanem bérszámfejtőkkel ugyanez:
strategicon.net/images/Albums/2008__Gamex/Registration_Desk-3.jpg
:))

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.10.08. 18:53:27

Miután megszavaztam Jon Lordot, kérdem én, na és hol van Gidófalvy? :-)

B-oldal

Zenék és képek, amelyek meghatározták és meghatározzák az életünket. Koncertek, filmek, helyek, zörejek, képszerű emlékek a hangszóróból és a vászonról - ha mondanivalód van, írd meg: nosferato | Overdrive | rálf atya

A hét dala

Kövess a Facebookon!

süti beállítások módosítása